Η πανδημία άλλαξε τις ευχές των παιδιών στο Μake-A-Wish, δεν σταμάτησε όμως το όνειρο της εκπλήρωσης τους

Η πανδημία άλλαξε τις ευχές των παιδιών στο Μake-A-Wish, δεν σταμάτησε όμως το όνειρο της εκπλήρωσης τους

Με το «ραβδί» τους μετέτρεψαν υπνοδωμάτια σε παραμυθένιες φωλιές και χάρισαν απλόχερα υπερσύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τάμπλετ και κινητά τηλέφωνα στα χέρια «μικρών ηρώων» που τα ονειρεύτηκαν. Είναι οι …νεράιδες και τα ξωτικά της οργάνωσης Μake-A-Wish Ελλάδος, που δεν σταμάτησαν ακόμα και εν μέσω πανδημίας, να εκπληρώνουν τις πολύτιμες ευχές παιδιών που νοσούν από πολύ σοβαρές ασθένειες.

H Make-a-Wish εκπληρώνει ευχές παιδιών με πολύ σοβαρές ασθένειες και όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» η Χρυσούλα Σπανού, νεράιδα της οργάνωσης, όπως ζήτησε η ίδια να την αποκαλούν, η δράση αυτή δεν σταμάτησε ούτω εν μέσω πανδημίας. Παρά το γεγονός βέβαια ότι το 2020 ήταν μια πολύ διαφορετική χρονιά και για τον οργανισμό, με τις ευχές των παιδιών να διαφοροποιούνται σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Υπάρχουν πέντε κατηγορίες ευχών: “ να αποκτήσω”, “ να πάω”, “ να συναντήσω”, “ να ζήσω μια εμπειρία” και “ να γίνω”. Το 2019, λόγω των συνθηκών, τα παιδιά δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν π.χ. στην Disneyland, που είναι μια από τις πιο συνηθισμένες ευχές που κάνουν και υπερίσχυσαν οι ευχές να αποκτήσουν κάτι που επιθυμούν», εξήγησε η κ. Σπανού.

«Πάντα πίσω από όλες τις ευχές, όσο συνηθισμένες κι εάν είναι, κρύβεται κάτι άλλο», σημείωσε και εξήγησε: «Η απόκτηση ενός νέου δωματίου σημαίνει ότι το παιδί θέλει να γυρίσει σ’ ένα νέο περιβάλλον καθώς έχει περάσει πολλές ώρες και ημέρες μέσα στο νοσοκομείο. Έχω ακούσει παιδί να λέει: “ μαμά εγώ θα μπω σ’ αυτό το δωμάτιο μόλις καθαρίσω”. Μόλις, δηλαδή, ολοκληρώσει τις χημειοθεραπείες του. Ένα κινητό ή ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής κρύβει τη χαμένη επικοινωνία με τους φίλους, τους συμμαθητές τους, το χαμένο περιβάλλον».

«Εμείς είμαστε ο οργανισμός της αγκαλιάς, της ευγνωμοσύνης, του ονείρου και η πανδημία δεν μας βοήθησε», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σπανού, επισημαίνοντας: «είναι μια ολόκληρη εμπειρία αυτό που ζουν κοντά μας τα παιδιά και αυτό μας το στέρησε η πανδημία. Ωστόσο, εμείς συνωμοτήσαμε με τους κοντινούς ανθρώπους αυτών των παιδιών, τους γονείς, τους φίλους και τα αδέλφια τους και κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Εμπλουτίσαμε τις ημέρες της ευχής με βιντεοκλήσεις, εθελοντές που πήγαν έξω από τα σπίτια τους, με τούρτες που σβήσαμε ενώ περίμεναν τα παιδιά να εκπληρωθεί η ευχή τους και δημιουργήσαμε ένα παραμύθι μέσα στα σπίτια τους».

Εν μέσω πανδημίας εκπληρώθηκαν 202 ευχές παιδιών με σοβαρές ασθένειες

«Το 2019 εκπληρώσαμε 264 ευχές και πέρυσι, εν μέσω πανδημίας, εκπληρώσαμε 202 ευχές. Έγινε υπερπροσπάθεια ενώ ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια», επισήμανε η κ. Σπανού και διευκρίνισε πως «οι ευχές δεν σταματούν να έρχονται και σταθερά είναι σε εκκρεμότητα 210 ευχές. Αυτό σημαίνει ότι δεν σταματάει αυτός ο κύκλος».

Αναφερόμενη στις δύσκολες συνθήκες που καλούνται όλοι να ζήσουν εξαιτίας της Covid-19, αλλά και τη συρρίκνωση των εσόδων του οργανισμού, η «νεράιδα» του Μake-A-Wish Ελλάδος είπε πως, «εκτός από τις εταιρείες που στέκονται σταθερά κοντά μας, τα περισσότερα χρήματα που συγκεντρώνουμε, προέρχονται από τους απλούς, καθημερινούς ήρωες που με δύο- πέντε ευρώ, όπως μπορούν μας βοηθάνε, είτε με μία κατάθεση, είτε με μια αγορά από το e-shop μας».

«Ακόμα και το μισό ευρώ είναι πολύτιμο», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως «ο καθένας γνωρίζει πού θέλει η ψύχη του να δώσει».

 

*Συνέντευξη στους Νίκο Γιώτη και Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου

φωτογραφία αρχείου

©Πηγή: amna.gr

Loading