Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου 2020) βρίσκει τις υπηρεσίες για τους ψυχικά ασθενείς να έχουν διαταραχθεί λόγω της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος καλεί σε ευαισθητοποίηση και δράση για μεγαλύτερη επένδυση στην ψυχική υγεία.
Με δεδομένο ότι η πανδημία έχει περαιτέρω επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και σχετικά λίγοι έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» έδωσε ώθηση στα εξ’ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα που δίνουν τη δυνατότητα σε φροντιστές και ασθενείς να παρακολουθήσουν σύντομα ψυχοεκπαιδευτικά μαθήματα για παθήσεις που επηρεάζουν τη μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας https://course.memoryclinic.gr. Η υπηρεσία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασύνδεσης του Ιατρείου Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» με Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Το Ιατρείο Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών, που δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2019 στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ (2014-2020) και παρέχει στους ασθενείς και τις οικογένειές τους ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις για όλες τις μορφές άνοιας. Ανάμεσα στις παροχές του, που διατίθενται δωρεάν, είναι η δυνατότητα σε όσους ενδιαφέρονται να υποβληθούν σε σύντομες δοκιμασίες μνήμης. Συγκεκριμένα, πραγματοποιούνται εξειδικευμένα νευροψυχολογικά τεστ για τη διάγνωση και παρακολούθηση των μορφών άνοιας, με στόχο την έγκαιρη και ορθή διάγνωση, τη σωστή αντιμετώπιση. Για πληροφορίες και ραντεβού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2313 323844.
Έρευνα για τις επιπτώσεις της Covid-19 στην ψυχική υγεία
Η πανδημία πάντως προκάλεσε μέτρια συμπτώματα φόβου, αϋπνίας, άγχους και κατάθλιψης, ενώ επέφερε σημαντικές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, όπως μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, αύξηση της κατανάλωσης φαγητού, αλλά και του χρόνου βάδισης. Οι έφηβοι που επρόκειτο να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις ανέφεραν ότι τους αγχώνει σημαντικά το ότι δεν γνωρίζουν την ακριβή ημερομηνία τέλεσης των πανελληνίων και νιώθουν ότι πιέζονται περισσότερο από τους καθηγητές τους σε σχέση με την οικογένειά τους. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την πανελλαδική για τις επιπτώσεις της Covid-19 στην ψυχική υγεία που πραγματοποίησε (Απρίλιος- Μάιος 2020) η Α΄Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ η οποία λειτουργεί στο «Παπαγεωργίου». Στόχος ήταν η έγκαιρη ανίχνευση των ατόμων που παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαλωτότητα για την εκδήλωση κλινικών διαταραχών που συνδέονται με την πανδημία, έτσι ώστε έγκαιρα να σχεδιαστεί και η παροχή βοήθειας. Επιπλέον, η κατανόηση των επιπτώσεων της καραντίνας στην ψυχική υγεία. Η έρευνα στην οποία συμμετείχαν περίπου 6.000 άτομα, εστίασε στις άμεσες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, τη χρήση ουσιών, τους εφήβους και την επιστροφή στην κανονικότητα μετά τη λήξη της καραντίνας.
Α.Φ.