Πριν από 20-25 χρόνια, ένα ζευγάρι Δανών που επισκέφτηκε την Ελλάδα για διακοπές αποφάσισε να αποκτήσει ένα σπίτι στο Λιτόχωρο της Πιερίας, ανάμεσα στον θρυλικό Όλυμπο και τη θάλασσα. Η μοναδική θέα προς το «Βουνό των Θεών», το εξαιρετικό κλίμα της περιοχής, καθώς και ένα επιτυχές διαφημιστικό σποτ ενός μεσιτικού γραφείου, κατάφεραν τα επόμενα χρόνια να προσελκύσουν πολλές οικογένειες από τη Δανία στην ίδια διαδρομή.
«Υπολογίζεται ότι περίπου 150 οικογένειες Δανών κατοικούν στο Λιτόχωρο, ίσως και περισσότερες, με τις μισές από τις κατοικίες στην περιφέρεια του νέου Λιτοχώρου να ανήκουν σε Δανούς. Λίγοι από αυτούς διαμένουν μόνιμα στην περιοχή. Άλλοι είναι συνταξιούχοι και η ιδιοκτησία έχει μεταβιβαστεί στα παιδιά ή εγγόνια των αρχικών ιδιοκτητών, οι οποίοι επισκέπτονται την περιοχή όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και σε άλλες περιόδους του χρόνου, όπως τα Χριστούγεννα», δηλώνει η αντιδήμαρχος Παιδείας και Τουρισμού Δίου-Ολύμπου. Σοφία Ζουρζούρα, η οποία πλέον γνωρίζει προσωπικά πολλά μέλη της «παροικίας» αυτής.
Ποιες είναι οι αγαπημένες δραστηριότητες των Δανών στο Λιτόχωρο; «Το τοπίο που εκτείνεται ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα, η μυθολογία του Ολύμπου, το ευχάριστο κλίμα με χαμηλή υγρασία και ήπιους χειμώνες, κατά τη διάρκεια των οποίων πολλοί από αυτούς απολαμβάνουν το μπάνιο στη θάλασσα», εξηγεί η κα Ζουρζούρα, προσθέτοντας ότι ένα επιπλέον σημαντικό κίνητρο είναι η απευθείας πτήση που συνδέει τη Δανία με τη Θεσσαλονίκη και διαρκεί περίπου τρεις ώρες.
Αυτά τα πλεονεκτήματα του Λιτοχώρου προσελκύουν όχι μόνο τους Δανούς αλλά και άλλους κατοίκους της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, όπως οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί, οι οποίοι έχουν αποκτήσει κατοικίες στον Παλιό και τον Νέο Άγιο Παντελεήμονα.
«Για τους κατοίκους των βόρειων χωρών, ο Φεβρουάριος στην Πιερία, παρόλο που είναι κρύος, αποτελεί μια εμπειρία απόλαυσης και θερμότητας, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες διαφέρουν σημαντικά από τις χώρες τους. Αποτελεί, έτσι, πόλο έλξης για πολλούς ξένους που αποκτούν δεύτερη κατοικία στην περιοχή, ενισχύοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης.
Αγοραστικό ενδιαφέρον απ’ όλο τον κόσμο
Τα εξοχικά σπίτια, ιδιαίτερα σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες και ορεινά χωριά της Πιερίας, αποτελούν προτεραιότητα για ολοένα και περισσότερους ξένους αγοραστές, όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη. Τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής, σε συνδυασμό με το καλό οδικό δίκτυο και το ευχάριστο κλίμα, καθιστούν την περιοχή ελκυστική και στους Έλληνες αγοραστές.
Το αυξανόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον, ειδικά σε κρατίδια όπως το Λιτόχωρο, η ανατολική πλευρά του Ολύμπου, η Κατερίνη, καθώς και περιοχές όπως η Μεθώνη και ο δήμος Πύδνας, επιβεβαιώνεται και από τον πρόεδρο της Ένωσης Μεσιτών Πιερίας, Σταύρο Δαραξή.
«Τα τελευταία δύο με τρία χρόνια έχουμε παρατηρήσει πελάτες από χώρες όπως η Αγγλία, η Ιρλανδία, η Πολωνία και το Ισραήλ, ενώ το ενδιαφέρον συνεχίζει να εδραιώνεται από τη Γερμανία, τη Σερβία και άλλες βαλκανικές χώρες. Επιπλέον, έχουν αρχίσει να καταφθάνουν υποψήφιοι από πολύ μακρινά μέρη, όπως η Αυστραλία. Χάρη στην τεχνολογία και το διαδίκτυο, ως μεσίτες μπορούμε πλέον να προσεγγίζουμε απομακρυσμένες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και η Βόρεια Ευρώπη, αναζητώντας πελάτες», αναφέρει, προσθέτοντας παράλληλα ότι κάποιοι Δανοί που είχαν μαζικά αγοράσει ακίνητα στο Λιτόχωρο, αρχίζουν πλέον να τα πωλούν.
Ωστόσο, το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στους ξένους. Σύμφωνα με τον κ. Δαραξή, οι αποταμιεύσεις που σχηματίστηκαν κατά την καραντίνα της πανδημίας, έχουν επιταχύνει την επιθυμία πολλών Ελλήνων για την απόκτηση ακινήτων σε «φιλοξενικές» παράκτιες περιοχές. Το καλοκαίρι, η διευκόλυνση των μεταφορών μέσω της εθνικής οδού προσφέρει ευκολότερη πρόσβαση, χωρίς τη δημιουργία κυκλοφορικών μποτιλιαρισμάτων.
Ποιες είναι οι προτιμήσεις των αγοραστών; «Οι ξένοι επιθυμούν συνήθως μονοκατοικίες, καινούργιες ή παλιές, κυρίως παραθαλάσσιες ή και σε ορεινά χωριά. Οι Έλληνες προτιμούν περισσότερο τα παραλιακά ακίνητα. Οι Βαλκάνιοι συνήθως αναζητούν μικρότερα ακίνητα, ίσως με κατώτερη ποιότητα σε σύγκριση με τους Κεντροευρωπαίους, τους Βόρεια Ευρωπαίους και τους Έλληνες», προσθέτει ο κ. Δαραξής.