Διαδικτυακή εφαρμογή παρέχει στους καταναλωτές της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πρόσβαση σε πληροφορίες αυθεντικότητας του βόειου κρέατος που καταναλώνουν, οι οποίες αφορούν την αναγνώριση, την τοπική προέλευση, την ιχνηλασιμότητα και τη διατροφική αξία του προϊόντος. Η εφαρμογή δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου AuthenBeef, σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δρ. Σωτηρία Βουράκη. Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πληροφορίες που παρέχονται μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής αφορούν το βόειο κρέας ελληνικής εκτροφής από την Ημαθία και καταχωρούνται με ψηφιακή τεχνολογία blockchain κατά τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής και αξιοποίησης του προϊόντος. Στόχος είναι να δίνεται στον καταναλωτή συγκριτικό στοιχείο επιλογής, ώστε το βόειο κρέας ελληνικής εκτροφής να αποκτά στοιχεία ταυτότητας, διάκρισης και επιλογής.
Το έργο AuthenBeef και τα σημαντικότερα αποτελέσματα
Το έργο AuthenBeef: Αυθεντικότητα και ιχνηλασιμότητα υψηλής αξίας βοδινού κρέατος ελληνικής εκτροφής από την Ημαθία, αξιοποιώντας ψηφιακή τεχνολογία και γενετική ταυτοποίηση, ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 και λήγει στις 7/5 φέτος. Υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας και συγχρηματοδοτήθηκε με 400.000 ευρώ από την ΕΕ και εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Κεντρική Μακεδονία, ΕΣΠΑ 2021-2027. Οι εταίροι του έργου περιλαμβάνουν το Εργαστήριο Ζωϊκής Παραγωγής και Προστασία Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), την Κτηνιατρική Σχολή, τη Μπίκας ΑΕ και το Ινστιτούτο Βιοικονομίας και Αγροτεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).
Ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα του έργου είναι ότι, σύμφωνα με ερωτηματολόγιο που απαντήθηκε από 135 άτομα, το 89% χαρακτήρισε χρήσιμη την πληροφορία σχετικά με την προέλευση του κρέατος, το 82% σχετικά με τον τόπο επεξεργασίας, το 91% για τη φρεσκάδα και το 92% για ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Στα επιτεύγματα του έργου περιλαμβάνεται η γενετική ταυτοποίηση μέσω ανάλυσης 17 μικροδορυφορικών δεικτών του DNA που απομονώνεται από το κρέας, επιτυγχάνοντας έτσι τεκμηρίωση δεδομένων ιχνηλασιμότητας με την τεχνολογία blockchain. Παράλληλα, παρέχεται πρόσβαση στις πληροφορίες μέσω QR-coding και αξιολογείται η ανατροφοδότηση από την κοινή γνώμη.
Οι στόχοι του έργου και η μεθοδολογία υλοποίησης
Οι στόχοι του έργου περιλαμβάνουν την πληροφόρηση του καταναλωτή για την προέλευση του κρέατος και άλλες ολιστικές πληροφορίες. Οι πληροφορίες γίνονται γνωστές με το σκανάρισμα του QR code πάνω στη συσκευασία του κρέατος και συνιστούν παράγοντες αποτίμησης της αυθεντικότητας, εξηγεί η Δρ. Βουράκη. Στους στόχους συγκαταλέγεται η ανάπτυξη και εφαρμογή πληροφοριακής τεχνολογίας αιχμής στην αλυσίδα εκτροφής βοοειδών και παραγωγής κρέατος στην Κεντρική Μακεδονία.
Η μεθοδολογία υλοποίησης του project περιλάμβανε την ανάπτυξη πρωτοκόλλων καταγραφής και αξιολόγησης στοιχείων, δειγματοληψίες και εργαστηριακούς ελέγχους για γενετική ταυτοποίηση, καθώς και ανατροφοδότηση με αποτελέσματα επιβεβαιωτικών δοκιμών.
Το έργο παρουσίασε η Δρ. Βουράκη στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Κρέας και τα Προϊόντα του, που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του ΕΦΕΤ, και άλλων φορέων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ