Η ποιήτρια Ανθούλα Σταθοπούλου: Μία σπουδαία φιγούρα της Θεσσαλονίκης αναδύεται από την αφάνεια

Η ποιήτρια Ανθούλα Σταθοπούλου: Μία σπουδαία φιγούρα της Θεσσαλονίκης αναδύεται από την αφάνεια

Μία γυναίκα με ασύγκριτη ομορφιά, που την αγάπησαν και τη ζήλεψαν πολύ, ακόμα και μετά θάνατον. Μία ποιήτρια που τραγουδιέται από το πανελλήνιο ακόμα και σήμερα, με ελάχιστους να γνωρίζουν ότι οι στίχοι είναι δικοί της. Είναι η Ανθούλα Σταθοπούλου, η πρώτη γυναίκα του Γιώργου Βαφόπουλου, την οποία επιχειρεί να «συστήσει» και να βγάλει από την αφάνεια, ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός Στέφανος Τσιτσόπουλος, μέσα από το νέο του βιβλίο με τίτλο «Η Ανθούλα Σταθοπούλου στην Εγνατία με νεύρα».

Σύμμαχοί του σ’ αυτήν την προσπάθεια είναι οι ήρωες του βιβλίου του, Φλωρεντία Τσακίρη, παλαιοπώλισσα στο Μπιτ Παζάρ, ο πρώην εραστής της Άλκης Περραιβός, ιδιοκτήτης μπαρ στη Στοά Κολόμβου και η δημοσιογράφος Τίνα Ντουκάς. Μέσα στις σελίδες «ζωντανεύουν» για να μιλήσουν για την Ανθούλα Σταθοπούλου οι επίσης Θεσσαλονικείς ποιητές Ντίνος Χριστιανόπουλος και Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης.

«Είναι μία ηρωίδα που είχε όλα τα φόντα για να γίνει βιβλίο, το οποίο ήταν σαν έγραφε το όνομά μου», δηλώνει ο Στέφανος Τσιτσόπουλος, αποκαλύπτοντας τα όσα «καρμικά συνέβησαν» από τη στιγμή που έμαθε για την ύπαρξη της Ανθούλας Σταθοπούλου, το «σημάδι» που ήρθε πολλά χρόνια αργότερα για να του δείξει ότι αυτή θα είναι το θέμα του επόμενου βιβλίου του. «Το βιβλίο είναι ροκ, έχει μέσα πολλή Θεσσαλονίκη αλλά και Αθήνα, περιέχει πολλές ιστορίες που βγαίνουν για πρώτη φορά.

Ο θάνατος του Κερτ Κομπέιν, το τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη και η πρώτη «γνωριμία» με την Ανθούλα Σταθοπούλου

Είναι Απρίλιος του 1994 και ο Στέφανος Τσιτσόπουλος πίσω από το μικρόφωνο του 88μισό αναφέρεται στην είδηση της ημέρας, τον θάνατο του Κερτ Κομπέιν. «Είπα στον αέρα άλλος ένας που φεύγει στα 27 του χρόνια όπως ο Τζίμι Χέντριξ, η Τζάνις Τζόπλιν, ο Μπράιαν Τζόουνς των Rolling Stones. Εκείνη την ώρα χτυπάει το τηλέφωνο και είναι μία βαθιά γυναικεία φωνή που μου λέει ακούω την εκπομπή σας και οφείλω να σας πω ότι η πρώτη σε αυτό το ‘κλαμπ του παραδείσου των 27’ είναι μία Θεσσαλονικιά», θυμάται ο ραδιοφωνικός παραγωγός.

Η μητέρα του, η ποιήτρια Ρούλα Αλαβέρα, ήταν η γυναίκα που τηλεφώνησε για να μοιραστεί την ιστορία της Ανθούλας Σταθοπούλου. «Της απάντησα ότι δεν υπήρχε ροκ τη δεκαετία του ’30, όμως μου είπε ότι ήταν πολύ …ροκ κορίτσι, λεγόταν Ανθούλα Σταθοπούλου και ήταν ποιήτρια», αναφέρει ο κ. Τσιτσόπουλος.

Η ιστορία που ξεχάστηκε και το «σημάδι» στο ταξί, που την έκανε τελικά βιβλίο

Αρκετά χρόνια αργότερα, βρέθηκε να πίνει καφέ στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη στην Αθήνα με την «καλύτερή του φίλη, μητέρα, αδερφή και μέντορά του», την ποιήτρια Τζένη Μαστοράκη. «Με ρώτησε τι άλλο θα γράψω… Καθώς ήμουν στο ταξί, άκουσα το Ακρογιαλιές δειλινά και ρώτησα τον ταξιτζή ποιος έγραψε τους στίχους», σημειώνει ο κ. Τσιτσόπουλος, περιγράφοντας το γεγονός που τον οδήγησε στη συγγραφή του βιβλίου.

Ένα φωτομυθιστόρημα που «ξεναγεί» τον αναγνώστη στη Θεσσαλονίκη του ’30

Από τις επαφές και την έρευνα προέκυψε υλικό με ποιήματα της Ανθούλας Σταθοπούλου, αδημοσίευτες φωτογραφίες της και διασταυρωμένες ιστορίες που πλέκουν το μύθο για το φλογερό τους πάθος και τον θάνατό της. Το μυθιστόρημα «Η Ανθούλα Σταθοπούλου στην Εγνατία με νεύρα» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αρμός και η παρουσίασή του θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στις 19:00 στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Loading

Play