Η Politic στον Δενδροπόταμο για την Ημέρα του Έθνους των Ρομά (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Η Politic στον Δενδροπόταμο για την Ημέρα του Έθνους των Ρομά (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Η 8η Απριλίου έχει καθιερωθεί εδώ και δεκαετίες ως «Ημέρα του Έθνους των Ρομά» και η Politic πραγματοποίησε οδοιπορικό στον Δενδροπόταμο, την περιοχή που κατοικείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τσιγγάνους.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής

Πλάνα/μοντάζ: Κωνσταντίνος Δέσκας

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά ξεκινά -ουσιαστικά- το 1971, όταν στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Τσιγγάνων, θέτοντας τις βάσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων από τη διεθνή κοινότητα, ενώ το 1978 θεσμοθετήθηκε επίσημα, με τη διεξαγωγή του δεύτερου Συνεδρίου, το οποίο έλαβε χώρα στη Γενεύη.

Ο Δενδροπόταμος, ή κατά άλλους Άγιος Νεκτάριος, αποτελεί την περιοχή που για πολλούς θεωρείται ως «άβατο», καθώς πρόκειται για το… μεγαλύτερο «γκέτο» της Βόρειας Ελλάδας. Ένας τόπος που κατοικείται από Ρομά, οι οποίοι έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τα έθιμα και τις παραδόσεις τους, προσπαθώντας τα τελευταία χρόνια να «ανοίξουν» τα φτερά τους και να ενσωματωθούν με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Νεκταρίου στον Δενδροπόταμο

Η δράση του «Φάρου του Κόσμου» την τελευταία 20ετία έχει φέρει μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής των κατοίκων του Δενδροποτάμου, καθώς -σε αντίθεση με το παρελθόν- τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, εκπαιδεύονται, σπουδάζουν, κάνουν πολλές δραστηριότητες, ενώ έχουν μείνει στην άκρη οι «πρόωροι» γάμοι. Μία από τις γνωστότερες συνήθειες των τσιγγάνων γονέων ήταν να ωθούν στον γάμο τα παιδιά τους, προτού καν συμπληρώσουν το 15ο έτος της ηλικίας τους, «σφραγίζοντας» με αυτόν τον τρόπο το μέλλον τους και την ανέλιξη που θα είχαν, σε επαγγελματικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Ο πατέρας Αθηναγόρας, μέσω του «Φάρου» κατόρθωσε να φέρει μεγάλες αλλαγές στους κατοίκους του Δενδροποτάμου, αν και -όπως τονίζει στην Politic– την αλλαγή την έφεραν οι ίδιοι οι Ρομά.

Ο πατήρ Αθηναγόρας

Οι τσιγγάνοι πολλές φορές, ειδικά στο παρελθόν, έρχονται αντιμέτωποι με ρατσιστικές συμπεριφορές και επιθέσεις, αλλά ξεκαθαρίζουν ότι δεν επιθυμούν να νιώθουν τους εαυτούς τους ως «μειονότητα». Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται και πολλές προσπάθειες ενσωμάτωσης με τον υπόλοιπο πληθυσμό, με κύριο χαρακτηριστικό την εξωστρέφεια. Στον Δενδροπόταμο έχουν ανοίξει πολλά μαγαζιά από νέους ανθρώπους, ενώ πλέον επιχειρείται και η επέκταση σε άλλες περιοχές, με την αρχή να γίνεται στο Κορδελιό, όπου την Τετάρτη (5/4) έγιναν τα εγκαίνια στο «Kherel», ένα καφέ – μπαρ έτοιμο να υποδεχθεί τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο.

Ο Σταύρος Γιουβάννης

Επιπλέον, όπως τονίζει ο φοιτητής του τμήματος Οικονομικών του ΠΑΜΑΚ, Σταύρος Γιουβάννης, η εκπαίδευση ανοίγει νέους ορίζοντες, καθώς αρχικά αντιμετωπίστηκε σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα του αναλφαβητισμού, ενώ μαθητές ταξίδεψαν στο εξωτερικό για διαγωνισμούς ρομποτικής. Παράλληλα, δημιουργήθηκε ΚΔΑΠ που στεγάζεται στο Δημοτικό Σχολείο και πολλοί νέοι πήραν υποτροφίες σε ιδιωτικές σχολές και ΙΙΕΚ. Επίσης, η σχολική διαρροή χρόνο με τον χρόνο περιορίζεται όλο και περισσότερο, αυξάνοντας τον αριθμό των Ρομά που συνεχίζουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο «Φάρος του Κόσμου» αποτελεί τη στέγη, το σπίτι, για πλήθος παιδιών. Πέραν του σχολείου, υπάρχουν καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και γεύματα που προσφέρονται από την κουζίνα της δομής, με τα χαμόγελα να καταμαρτυρούν την «αλλαγή» στη ζωή τους.

Όσο για τα προβλήματα; Η εγκληματικότητα συνεχίζει να υφίσταται σε σημαντικό βαθμό, αν και σε αυτό το θέμα έχουν γίνει βήματα προς τη θετική κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα, απαραίτητες είναι οι παρεμβάσεις του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης σε δρόμους και πάρκα, με τους μεγαλύτερους σε ηλικία κατοίκους να ζητούν «έστω ένα καφενείο», για να μπορούν να περάσουν λίγες ώρες της ημέρας τους, μαζί με φίλους και γνωστούς.

Ο Δενδροπόταμος σταδιακά περνά σε μια νέα εποχή, με τον «Φάρο του Κόσμου» να έχει τεράστια συμβολή σε όσα έχουν επιτευχθεί την τελευταία 20ετία. Με όπλο την εκπαίδευση οι Ρομά ενσωματώνονται με τον υπόλοιπο πληθυσμό, με τους νέους και τις νέες να επιθυμούν να αναδείξουν τις παραδόσεις και τον τρόπο ζωής της φυλής τους, έχοντας παράλληλα σπουδαίες επιτυχίες ιδιαίτερα σε εκπαιδευτικό επίπεδο, που είχαν ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν ταξίδια σε χώρες όπως οι ΗΠΑ.

Δείτε το ντοκιμαντέρ της Politic:

Δείτε φωτογραφίες:

Βιβλιοθήκη εντός του Φάρου του Κόσμου
Το σαλόνι και η τραπεζαρία του Φάρου του Κόσμου
Παλιά παράγκα κυνηγών στον Δενδροπόταμο
Το Kherel στο Κορδελιό

Δείτε επίσης: Πάσχα: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι για τις αμοιβές τους

Loading