Με σύνθημα “ Meet #Poland in Thessaloniki!” και ένα πολυθεματικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, που αναδεικνύουν διαφορετικές πτυχές της -οικονομική, τουριστική, πολιτιστική, κοινωνική, ιστορική- η Πολωνία συμμετέχει ως τιμώμενη χώρα στη φετινή, 35η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia, στη Θεσσαλονίκη.
Οι Πολωνικές Ημέρες στη Θεσσαλονίκη εντάσσονται σε σειρά εκδηλώσεων εορτασμού των 100 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Πολωνίας, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Πολωνίας στην Αθήνα, Τόμας Βισνιέβσκι (Τomasz Wisniewski) εξηγώντας πώς η χώρα του έγινε η τιμώμενη της φετινής Philoxenia.
“ Πριν από 100 χρόνια, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της Πολωνίας, η οποία είχε εξαφανιστεί από τον παγκόσμιο χάρτη για 123 έτη και το 1919 έγινε και πάλι ανεξάρτητο κράτος” τόνισε ο κ. Βισνιέβσκι.
Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό που αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία της Πολωνίας από άλλες χώρες και που η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων, επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι σε ανάμνηση της ιστορικής αυτής στιγμής αποφασίστηκε το 2017, κατά την επίσκεψη του προέδρου της Πολωνίας, Άντρεϊ Ντούντα στην Αθήνα η διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων το 2019.
Στο κοινό σχέδιο δράσης για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Πολωνίας, που υπέγραψαν το 2017 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς, η Ελλάδα πρότεινε να είναι η Πολωνία τιμώμενη χώρα στην 35η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia.
“ Με χαρά αποδεχθήκαμε την πρόταση, είμαστε εδώ και θέλουμε να στρέψουμε την προσοχή των Ελλήνων στις ομορφιές της Πολωνίας, σε περιοχές άγριας φύσης, στα μνημεία, τα κάστρα, στις πόλεις όπως η Βαρσοβία, η Κρακοβία και το Βρότσλαβ”, υπογράμμισε ο κ. Βισνιέβσκι.
Στην Πολωνία 16 μνημεία συγκαταλέγονται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς -μεταξύ άλλων- παλάτια, κάστρα και μουσεία. Στη χώρα υπάρχουν 23 προστατευόμενες περιοχές φυσικού περιβάλλοντος.
Περισσότερο από ένα εκατομμύριο Πολωνοί επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα και ο αριθμός των Ελλήνων που επισκέπτονται την Πολωνία είναι σημαντικά πιο μικρός και θέλουμε να αυξηθεί, τόνισε.
“ Θα θέλαμε να προσελκύσουμε Έλληνες τουρίστες στην Πολωνία, θέλουμε να τους δείξουμε τη νέα Πολωνία. Πολλοί Έλληνες επισκέφθηκαν την Πολωνία την περασμένη δεκαετία. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η χώρα μας είναι εντελώς διαφορετική απ’ ό,τι 30 χρόνια πριν. Είναι ένας πολύ ενδιαφέρων, φιλικός τόπος και θέλουμε να έχουμε περισσότερους επισκέπτες από την Ελλάδα”, ανέφερε ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Πολωνίας στην Αθήνα.
Η Πολωνία κατέχει την τέταρτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που έχουν εγγραφεί σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα πολωνικά πανεπιστήμια προσφέρουν περισσότερους από 600 κλάδους σπουδών που διδάσκονται στο υψηλότερο επίπεδο.
Στην Ελλάδα, η πολωνική κοινότητα αριθμεί περίπου 13.000 μέλη και στη Θεσσαλονίκη ζουν και εργάζονται περίπου 300 Πολωνοί.
Οι Πολωνικές Ημέρες στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνουν την προβολή της Πολωνίας στο πολωνικό περίπτερο (περίπτερο 102, κτήριο 13 Helexpo), την έκθεση “ Αγώνας και Πάθη”, που φιλοξενείται έως τις 14 Νοεμβρίου στο Πολεμικό Μουσείο και εμπορικό σεμινάριο και συναντήσεις B2B με τίτλο “ Why Poland?”, που διοργανώνονται σήμερα στο συνεδριακό κέντρο Ν. Γερμανός της ΔΕΘ με στόχο την παρουσίαση ευκαιριών για επιχειρηματικές συνεργασίες με την Πολωνία, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη.
Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διδασκαλία της πολωνικής γλώσσας μεταξύ του Πανεπιστημίου του Πόζναν και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπογράφεται σήμερα το απόγευμα στο ΑΠΘ, ενώ ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Πολωνίας στην Αθήνα και η πολωνική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν αργότερα, σήμερα το απόγευμα, στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia.
Αύριο, Σάββατο 9 Νοεμβρίου, ο Τόμας Βισνιέβσκι θα απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο “ Dark Tourism” και θα ακολουθήσει ομιλία της δρ. Άνα Στροζ Πάβλοβσκα, διευθύντριας του Μουσείου Οικογένειας Ούλμα (Πολωνών που έσωζαν Εβραίους στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου). Ακόμη θα γίνει παρουσίαση της έκθεσης “ Γερμανικό Ναζιστικό Στρατόπεδο Θανάτου -Konzentrationslager Auschwitz” στο Συνεδριακό Κέντρο Ν. Γερμανός.
Στο πολωνικό περίπτερο, αύριο, διοργανώνεται μάθημα πολωνικών από την δρα. Μόνικα Ματσιεγιέβσκα, στις 14:30 – 15:30, και στις 18:00-19:00. Η πολωνική ταινία “ Corpus Christi” θα προβληθεί στο πλαίσιο του 60ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, αύριο στις 18:15 και θα ακολουθήσει η τζαζ συναυλία “ Moniuszko meets jazz” από το συγκρότημα Michal Kobojek Quartet και παρουσίαση έκθεσης για τη ζωή και το έργο του Πολωνού συνθέτη και μαέστρου Stanisław Moniuszko (1819-1872) στην αίθουσα “ Αιμίλιος Ριάδης” (Helexpo).
Το πρωί της Κυριακής, η πολωνική αντιπροσωπεία θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Γεωργίου Ιβάνωφ – Σαϊνόβιτς και θα παρακολουθήσει Θεία Λειτουργία υπέρ της Πατρίδος για την Εθνική Ημέρα Ανεξαρτησίας της Πολωνίας (στα πολωνικά) στην καθολική εκκλησία Αμίαντου Συλλήψεως της Παναγίας και θα συναντηθεί με την πολωνική κοινότητα στην ενοριακή αίθουσα.
Κ.Γ.