Η πυρκαγιά στις Μουριές Κιλκίς δεν επηρέασε το Δάσος των Μουριών

Η πυρκαγιά στις Μουριές Κιλκίς δεν επηρέασε το Δάσος των Μουριών

Απόλυτα αλώβητο παρέμεινε το Δάσος των Μουριών ή «Χίλια Δέντρα» το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο της φύσης με αιωνόβια δέντρα. Το δάσος προστατεύεται εδώ και χρόνια με περίφραξη για να διαφυλαχθεί από την έντονη επισκεψιμότητα. Χάρη στις συντονισμένες ενέργειες της Πυροσβεστικής και του Δασαρχείου Κιλκίς, η φωτιά δεν εισήλθε στο δάσος και δεν υπήρξε καμία ζημιά στα υδροχαρή δέντρα που ευδοκιμούν εδώ και αιώνες.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δασοφύλακας Παντελής Κιτσονίδης, από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά, οι προσπάθειες εστίασαν στην προστασία του δάσους, το οποίο καλύπτει έκταση 155 στρεμμάτων και ανήκει στο Δασαρχείο Κιλκίς.

«Υπήρξε απειλή λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων, αλλά με τις έγκαιρες παρεμβάσεις, το δάσος δεν υπέστη καμία ζημιά», επισημαίνει ο κ. Κιτσονίδης. «Προληπτικά», προσθέτει, «αφαιρέθηκαν οι ξύλινες αψίδες στις εισόδους, τόσο στη βόρεια όσο και στη νοτιο-ανατολική πλευρά, προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση στα πυροσβεστικά οχήματα αν κρινόταν απαραίτητο». Σύμφωνα με τον ίδιο, η φωτιά προκάλεσε ζημιά μόνο σε μικρή έκταση με καλαμιές και χόρτα στο αναψυκτήριο που βρίσκεται σε ιδιωτική περιοχή, εκτός του δάσους, κοντά στη λίμνη Δοϊράνη.

Το Δάσος κηρύχθηκε μνημείο της φύσης το 1971 και κατά την περίοδο της ονομασίας του εκτιμάται ότι υπήρχαν περίπου 1.000 δέντρα, ωστόσο σήμερα ο αριθμός των μεγάλων δέντρων δεν είναι τόσος. Ο σημερινός αριθμός των αιωνόβιων δέντρων εκτιμάται γύρω στα 100. Το δάσος αποτελείται από δέντρα ηλικίας άνω των 500 ετών, των ειδών: Χνοώδους ποδισκοφόρου Δρυός (Quercus pentunculiflora), Φράξου (Fraxinus oxysporus), Φτελιάς (Ulmus minor), Πλατάνου (Platanus orientalis) και Λευκής Ιτιάς (Salix alba).

Σε μελέτη που εκπόνησε το Δασαρχείο Κιλκίς, υπό την ευθύνη της προϊσταμένης του Τμήματος Διοίκησης & Διαχείρισης Δασών Δασαρχείου Κιλκίς, Δρ Αγγελικής Ουρούζη, προτείνονται πλειάδα παρεμβάσεων με στόχο να καταστεί το δάσος επισκέψιμο και προσβάσιμο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η μελέτη έχει κατατεθεί από το Δασαρχείο και αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με 400.000 ευρώ από πρόγραμμα LEADER, ενώ εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η προκήρυξη διαγωνισμού για την υποβολή προσφορών από ενδιαφερόμενους ανάδοχους του έργου.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play