Σαουρμάς, δηλαδή γύρος κοτόπουλο, χούμους, θουμία -αλοιφή βασισμένη στο σκόρδο-, κεμπάπ με συκώτι και άλλα αραβικά φαγητά και μυρωδιές γεμίζουν την κουζίνα του Ustura, του εστιατορίου που άνοιξε πριν από λίγο καιρό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η Σαϊμά Αλ Κινάνι, πρόσφυγας από το Ιράκ.
Αποφασισμένη να προσφέρει προϊόντα που είναι όλα δικής της παραγωγής, «δεν έχω ούτε προτηγανισμένες πατάτες» λέει χαρακτηριστικά η 44χρονη πρόσφυγας, η οποία έχει δημιουργήσει τον δικό της μύθο στην πόλη, όπως σημαίνει το όνομα του εστιατορίου της στα αραβικά που πραγματοποίησε σήμερα τα επίσημα εγκαίνια.
Ως αναγνωρισμένη πρόσφυγας, η Σαϊμά προσπαθεί τα τελευταία 5 χρόνια που είναι στην Ελλάδα να κατακτήσει το όνειρό της για μια δική της επιχείρηση. «Είχα συνηθίσει να μαγειρεύω για πολλά άτομα και χαίρομαι να προσφέρω το φαγητό που αγαπάω και να βλέπω ότι αρέσει» τονίζει, συμπληρώνοντας ότι θα βρίσκεται στην κουζίνα του εστιατορίου μαζί με τον Μακμπού, τον μάγειρα σύντροφό της από την Ιορδανία.
Στα πρώτα της βήματα, η Σαϊμά είχε καθοδήγηση από την Υπηρεσία Απασχόλησης του Κέντρου Υποστήριξης Προσφύγων/Blue Refugee Centre (BRC) του SolidarityNow στη Θεσσαλονίκη. Μέσα από το πρόγραμμα BRC Livelihoods, οι σύμβουλοι απασχόλησης στάθηκαν στο πλευρό της, κάνοντάς της βήμα-βήμα το όνειρό της πραγματικότητα.
«Ήρθε αποφασισμένη να ανοίξει τη δική της επιχείρηση και άρχισε να δουλεύει σε κουζίνες για να μάθει τη δουλειά» εξηγεί η Μαίρη Ασβεστά, υπεύθυνη της υπηρεσίας απασχόλησης στο SolidarityNow, υπογραμμίζοντας την επιμονή και τη δύναμη της 44χρονης, η οποία τελικά, με ένα δάνειο, κατάφερε να υλοποιήσει το όνειρό της, στεγάζοντάς το στην οδό Βαλαωρίτου 29.