Η σημαντική κοινωνική διάσταση των φαρμακείων στην Ελλάδα

Η σημαντική κοινωνική διάσταση των φαρμακείων στην Ελλάδα

Περίοπτη θέση στην κοινωνία κατείχαν διαχρονικά τα φαρμακεία στην Ελλάδα. Διαχρονικά, οι φαρμακοποιοί παρασκεύαζαν φάρμακα διά χειρός και οι πολίτες ζητούσαν τη γνώμη και τη συμβουλή τους . Την ίδια στιγμή, λειτουργούσαν και ως φιλολογικά καφενεία, όπου βουλευτές, στρατιωτικοί και λόγιοι συγκεντρώνονταν για συζητήσεις λογοτεχνίας και πολιτικής. Επίσης, πολλοί φαρμακοποιοί συμμετείχαν ενεργά στους εθνικούς αγώνες, παρέχοντας βοήθεια στους τραυματίες πατριώτες.

Τα παραπάνω στοιχεία θα παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, η νοσοκομειακή φαρμακοποιός ΜΒΑ, PhD Ευαγγελία Πανταζόγλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της με θέμα «Η ιστορία του ελληνικού φαρμακείου μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους», το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, στις 13:30, στο πλαίσιο του PHARMA point 2024 που διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Ο φαρμακοποιός διαχρονικά ενέπνεε το σεβασμό, καθώς το επιστημονικό του κύρος ήταν αδιαμφισβήτητο .

Όπως αναφέρει η κ. Πανταζόγλου, στα χρόνια του Όθωνα, τρία ήταν τα καταστήματα που λειτουργούσαν σαν πολιτικά σαλόνια: τα παντοπωλεία, τα κουρεία και τα φαρμακεία. Οι φαρμακοποιοί συγκέντρωναν την ανώτερη κοινωνική τάξη, συζητώντας για τρέχοντα ζητήματα.

«Οι φαρμακοποιοί είχαν σημαντική παρουσία στους εθνικούς αγώνες. Ο Ανδρέας Κούνουπας, εκτός από φαρμακοποιός, υπήρξε ζωγράφος και αγωνιστής της Αντίστασης», επισημαίνει η κ. Πανταζόγλου.

Σύμφωνα με την ίδια, το πρώτο φαρμακείο στην Ελλάδα ιδρύθηκε στο Ναύπλιο το 1828 από τον φαρμακοποιό Βονιφάτιο Βοναφίν. Η συμβολή του στη ζωή της πρωτεύουσας ήταν τόσο σημαντική, που ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο του Φοίνικα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι τον πόλεμο του 1940, οι φαρμακοποιοί έπρεπε να παρασκευάσουν τα φάρμακα από πρώτες ύλες, γεγονός που απαιτούσε μεγάλη εξειδίκευση και γνώσεις.

Σήμερα, με την πληθώρα έτοιμων συσκευασμένων φαρμάκων, τα περισσότερα φαρμακεία έχουν συρταριέρες και οι συνταγές συνταγογραφούνται ηλεκτρονικά. Με νόμο του 2019, η ελληνική κυβέρνηση επέτρεψε στα ιδιωτικά φαρμακεία να διενεργούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τον αντιτετανικό ορό, συμβάλλοντας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Loading

Play