Η σημασία των ρεμάτων για την ανθεκτικότητα των αστικών γειτονιών στην κλιματική κρίση

Η σημασία των ρεμάτων για την ανθεκτικότητα των αστικών γειτονιών στην κλιματική κρίση

   «Θολό» είναι το τοπίο όσον αφορά τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες που προκύπτουν για τη διαχείριση των ρεμάτων όπως τονίστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με θέμα το πώς μπορούν τα ρέματα να συμβάλουν στην ανθεκτικότητα των γειτονιών της πόλης.

    Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Κώστα Γιουτίκα, αν και από το 2016 έχει ζητηθεί να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες, εντούτοις ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο για το ποιος κάνει τι.

    «Εμείς πήραμε τον ρόλο της αντιπλημμυρικής θωράκισης και της συντήρησης των ρεμάτων, τα μπάζα και τα σκουπίδια είναι αρμοδιότητα του δήμου, αλλά και πάλι η νομοθεσία δεν είναι ξεκάθαρη», είπε ο κ. Γιουτίκας.

    «Βρήκαμε σε ρέματα καναπέδες, στρώματα… μόνο πτώματα δεν βρήκαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης Γιώργος Δημαρέλος.

    Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τριαντάρης, τόνισε ότι τα ρέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν λεκάνες που συλλέγουν νερό βροχής μέχρι τον τελικό αποδέκτη, τη θάλασσα, και οι κοίτες τους πρέπει να είναι καθαρές.

    Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Οργανισμός Κοινωνικής Καινοτομίας among και η ομάδα αστικής ανάπτυξης STIPO Greece ΑΜΚΕ, στο πλαίσιο του έργου Placemaking for Climate Mitigation. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να διερευνήσει τον ρόλο των ρεμάτων και των «πράσινων διαδρομών» στην ανθεκτικότητα της Θεσσαλονίκης, αλλά και τη βιώσιμη συμμετοχή των κατοίκων στην αξιοποίησή τους.

    Όπως εξήγησε η Δήμητρα Ζούνη από την STIPO, το έργο Placemaking for Climate Mitigation αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και πραγματοποιείται με εταίρους την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Μιλώντας για την σπουδαιότητα των «πράσινων διαδρόμων», εξήγησε ότι αφορούν σε μια στενή λωρίδα εδάφους, όπου συναντάται ποικιλία βλάστησης και έχουν σκοπό να ενώνουν φυσικά στοιχεία μιας πόλης. Τέτοια είναι τα ρέματα, οι οδικοί άξονες, οι ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι όπου μπορούν να αναπτυχθούν ασφαλείς και ευχάριστες διαδρομές για να μετακινούνται οι πολίτες μέσα στο αστικό περιβάλλον.

    Στις αξίες των ρεμάτων επικεντρώθηκε ο Δρ Βιολογίας/Οικολογίας Γιώργος Μπλιώνης, επισημαίνοντας ότι δεν περιορίζονται μόνο στη διοχέτευση των πλημμυρικών παροχών.

    «Έχουν βιολογική αξία, καθώς αποτελούν ζωντανά φυσικά υδροχαρή οικοσυστήματα (υγροτόπους) στην καρδιά της πόλης, προσφέροντας καταφύγιο σε πολλά είδη πανίδας και χλωρίδας, βελτιώνουν το μικροκλίμα, καθιστώντας το ηπιότερο, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, κατακρατώντας ρύπους, εμπλουτίζοντας με οξυγόνο και λειτουργούν ως “ηχοπετάσματα” στους θορύβους της πόλης. Επιπλέον, έχουν αισθητική, εκπαιδευτική και πολυδομική αξία, καθώς αναβαθμίζουν περιοχές πυκνής δόμησης», ανέφερε.

Loading

Play