Η συμβολή της βιοπληροφορικής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στη ΔΕΘ

Στα νησιά του Ιονίου, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις απεικονίζονται σε διαδραστικούς χάρτες. Ένα δίκτυο αισθητήρων ανιχνεύει τα ακραία φαινόμενα και παράλληλα ενημερώνει για τις οδούς διαφυγής, τις ζώνες προσεδάφισης, καθώς και τις κρίσιμες υποδομές.

Οι διαδραστικοί χάρτες του προγράμματος «Λαέρτης – Καινοτόμο Επιχειρησιακό Σύστημα Διαχείρισης Φυσικών Κινδύνων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων» (https://hazardspro.eu/) και η τεχνολογία που εφαρμόστηκε για την εγκατάσταση του συστήματος αισθητήρων παρουσιάζονται στο θεματικό αφιέρωμα AKADEMIA της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Το έργο αυτό δεν είναι το μόνο που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών στην 88η ΔΕΘ. Το πολυεπίπεδο έργο που παράγεται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στους τομείς της επιστημονικής έρευνας και των καινοτόμων εφαρμογών παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του ιδρύματος. Σημαντική είναι η συμμετοχή του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab) του Τμήματος Πληροφορικής καθώς και του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Μοντελοποίησης (CMODLab), ενώ για πρώτη φορά συμμετέχει και η εταιρεία-τεχνοβλαστός Ionian TechnoMedia. Την παρουσία του Πανεπιστημίου στην 88η ΔΕΘ ενισχύουν 26 εθελοντές φοιτητές.

«Είναι ιδιαίτερη χαρά να μπορούμε να παρουσιάσουμε τα προγράμματα σπουδών και τα αποτελέσματα της έρευνας στο κοινό που ενδιαφέρεται να μάθει πληροφορίες για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο», δήλωσε ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθηγητής Ανδρέας Φλώρος. «Έχουμε τη δυνατότητα να έλθουμε σε επαφή με νέους ανθρώπους και να αναδείξουμε μία μοναδική ταυτότητα που έχει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο».

Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Γιάννης Τρεπεκλής υπογράμμισε την σημασία της παρουσίας του πανεπιστημίου, λέγοντας ότι «η στρατηγική μας ενισχύεται με την εξωστρέφεια του Ιόνιου Πανεπιστημίου».

Ο πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του Ιόνιου Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Βλάμος, ανέφερε ότι «θα δείτε πράγματα για τα οποία είμαστε υπερήφανοι, σε πραγματικές εφαρμογές, σε μορφή που μπορεί να δοκιμαστεί από κάθε επισκέπτη».

Μιλώντας για τα βήματα της έρευνας στον τομέα της βιοπληροφορικής, εξήγησε ότι «έχουμε φέρει το κομμάτι της νευροεκπαίδευσης, όπου θα δούμε πώς μπορούμε να έχουμε παρέμβαση μέσα σε εκπαιδευτικές δράσεις». Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο διαθέτει πέντε Σχολές και φοιτούν 9.600 προπτυχιακοί φοιτητές, 560 μεταπτυχιακοί και 420 υποψήφιοι διδάκτορες.

©

Loading