Η συνύπαρξη …στο χαρτί των ηρώων του ’21 με τους συγχρόνους Έλληνες, μέσα από τη φαντασία των παιδιών

Η συνύπαρξη …στο χαρτί των ηρώων του ’21 με τους συγχρόνους Έλληνες, μέσα από τη φαντασία των παιδιών

Τι θα ρωτούσε ένα παιδί σε έναν αγωνιστή του 1821, αν μπορούσε να τον συναντήσει από κοντά; Πόσο ενδιαφέρον θα είχε μια συζήτηση ενός σύγχρονου ανθρώπου με έναν αγωνιστή που πολέμησε στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης; Πώς θα αντιμετώπιζαν οι αγωνιστές του 1821 τις συνήθειες αλλά και την καθημερινότητα των σύγχρονων Ελλήνων; Τι θα ρωτούσε η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα βλέποντας έναν σύγχρονο άνθρωπο να φοράει μάσκα; Τι θα σκέφτονταν ο Παπαφλέσσας, αν συναντούσε έναν Ίκαρο της Πολεμικής μας Αεροπορίας;

Όλα αυτά τα ερωτήματα και πολλά περισσότερα απαντήθηκαν μέσα από την πλούσια φαντασία των παιδιών των δημοτικών σχολείων του ακριτικού Σιδηροκάστρου του δήμου Σιντικής Σερρών. Στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και τη σύσταση του Ελληνικού κράτους, η ιερά μητρόπολη Σιδηροκάστρου και ο ιερός ναός της Αγίας Παρασκευής διοργάνωσαν μια πρωτότυπη έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο: «Οι ήρωες μας εμπνέουν».

Οι μαθητές των τριών δημοτικών σχολείων του Σιδηροκάστρου κλήθηκαν να ζωγραφίσουν έναν ήρωα του 1821 κι έναν σύγχρονο άνθρωπο του 2021 δημιουργώντας έναν φανταστικό διάλογο ανάμεσα στα δυο πρόσωπα. Το αποτέλεσμα αυτής της ιδιαίτερης συνύπαρξης πάνω στο χαρτί εντυπωσίασε όλους όσοι είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στην εκδήλωση που διοργανώθηκε για τη βράβευση των μαθητών, στη διάρκεια της οποίας έγινε και η έκθεση των ζωγραφικών έργων.

Στις 140 και πλέον ζωγραφιές που δημιούργησαν τα παιδιά, το παρελθόν συναντάει το παρόν και η ιστορία δείχνει να επαναλαμβάνεται μέσα από μια διαφορετική οπτική. Διαφορετικές εποχές, διαφορετικές αγωνίες αλλά πάντα στο επίκεντρο ο άνθρωπος και η ανάγκη του για ελευθερία στη ζωή, στην έκφραση, στην καθημερινότητα.

Η «απορία» του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και η …συνάντηση του Παπαφλέσσα με ιπτάμενο της ΠΑ

Όταν ο Γέρος του Μοριά ρωτάει έναν σύγχρονο γιατρό τι είναι το εμβόλιο που κρατάει στο χέρι του, ο τελευταίος τού απαντάει πως είναι ένα θεραπευτικό όπλο για έναν ιό που θα εμφανιστεί ύστερα από 200 χρόνια. Στην απορία μιας ηρωικής Σουλιώτισσας, βλέποντας έναν σύγχρονο άνθρωπο που φοράει μάσκα, αν έχουμε ακόμα πόλεμο, εκείνος της απαντάει «όχι, έχουμε κορονοϊό». Στην ερώτηση της μικρής Αντιγόνης προς την ηρωίδα Μαντώ Μαυρογένους «πώς μας ελευθερώσατε», η τελευταία της απαντάει: «με πίστη».

Από τις πιο όμορφες και συνάμα συγκινητικές συνευρέσεις ήταν αυτή του Παπαφλέσσα με έναν ιπτάμενο της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο Ίκαρος απευθύνεται στο ήρωα και του λέει: «Γέροντας 200 χρόνια μετά υπερασπιζόμαστε την πατρίδα όπως η θυσίας σας μας δίδαξε». Για να τού απαντήσει ο Παπαφλέσσας: «Άξιοι απόγονοι των Ελλήνων, να κρατήσουμε τη φλόγα της Ελευθερίας».

Σε μια άλλη ζωγραφιά, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος συνυπάρχει στην παιδική φαντασία με μια νεαρή κοπέλα που φοράει μάσκα. Τη ρωτάει «πώς είναι το 2021; Είμαι σίγουρος πως τώρα είναι καλύτερα» και η νεαρή κοπέλα του απαντάει: «κι όμως δεν είναι πολύ καλά τώρα»…

Στην εκδήλωση βράβευσης των παιδιών, που έγινε στον χώρο του πρωτότυπου θεματικού πάρκου της Ελληνικής Επανάστασης που λειτουργεί στον ελαιώνα του ιερού ναού της Αγίας Παρασκευής, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα, ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος συνεχάρη όλα τα παιδιά γα τη συμμετοχή τους και τόνισε τη σημασία αυτής της προσπάθειας. Διακρίθηκαν συνολικά έξι μαθητές, δύο από κάθε δημοτικό σχολείο, που έλαβαν αναμνηστικά δώρα.

του ανταποκριτή μας Β. Λωλίδη

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading