Η συχνότητα εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη αυξάνεται παγκοσμίως, με την πρόβλεψη ότι μέσα σε λίγα χρόνια, ένας στους 10 θα διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2. Η νεότερη τεχνολογία που εφαρμόζεται στις αντλίες ινσουλίνης και στους αισθητήρες σακχάρου διευκολύνει τη ζωή των ασθενών, βοηθώντας στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου και στη μείωση των περιστατικών υπογλυκαιμίας. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη περιλαμβάνει την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στις αντλίες ινσουλίνης, οι οποίες μπορούν πλέον να προβλέπουν το επόμενο επίπεδο σακχάρου και να χορηγούν την κατάλληλη ποσότητα ινσουλίνης.
Ο καθηγητής Παθολογίας – Διαβητολογίας στο ΑΠΘ, Τριαντάφυλλος Διδάγγελος, ανέφερε σχετικά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την ομιλία του στην ενότητα «Η εφαρμογή της νεότερης τεχνολογίας στη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη» στο συνέδριο Aristotle Medical Forum 2024, το οποίο ξεκινά αύριο στη Θεσσαλονίκη. Οι αντλίες ινσουλίνης και οι αισθητήρες γλυκόζης έχουν εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας ακριβείς μετρήσεις και αποτελεσματική χορήγηση ινσουλίνης. Οι αισθητήρες μετρούν το σάκχαρο όχι στο αίμα αλλά στον υποδόριο ιστό και επικοινωνούν ασύρματα με τις αντλίες ινσουλίνης παρέχοντας αξιόπιστα δεδομένα.
Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ, με την ύπαρξη διαφόρων μοντέλων στο εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα διατίθεται μόνο ένα από αυτά, το οποίο μπορεί να ρυθμίζει αυτόματα τη χορήγηση ινσουλίνης, εφόσον ο ασθενής εισάγει την ποσότητα των υδατανθράκων του επόμενου γεύματος. Εξωτερικά, στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει ήδη ένα σύστημα που απαιτεί ακόμα λιγότερη αλληλεπίδραση, καθώς αναγνωρίζει αυτόματα τους υδατάνθρακες χωρίς να χρειάζεται καταχώριση από τον χρήστη.
Ο κ. Διδάγγελος τονίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει ουσιαστικά στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου. Με τις αντλίες ινσουλίνης, τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπουν το επόμενο επίπεδο σακχάρου και χορηγούν την κατάλληλη ποσότητα ινσουλίνης, βελτιώνοντας τη ζωή των ασθενών. Στην Ελλάδα, ωστόσο, οι αντλίες και οι αισθητήρες γλυκόζης αποζημιώνονται μόνο για ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, ενώ στο εξωτερικό ισχύει αποζημίωση και για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
Η αύξηση της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να αποδοθεί σε παράγοντες όπως ο καθιστικός τρόπος ζωής και η διατροφή. Η κληρονομική προδιάθεση παίζει ρόλο, αλλά μια υγιεινή διατροφή και άσκηση μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1, που συχνά αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα, καθώς πολλές φορές διαγιγνώσκονται σε νεαρή ηλικία.
Ο κ. Διδάγγελος καταλήγει ότι τα αποτελέσματα από τη χρήση της τεχνολογίας είναι εντυπωσιακά: Σε δύο χρόνια εφαρμογής, οι υπογλυκαιμίες έχουν μειωθεί σημαντικά, γεγονός που δίνει ελπίδα στους ασθενείς να εμπιστευτούν τις σύγχρονες συσκευές.