Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τον τρύγο με τις ερυθρές ποικιλίες του αστικού αμπελώνα

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τον τρύγο με τις ερυθρές ποικιλίες του αστικού αμπελώνα

Η διαδικασία του τρύγου συνεχίζεται στον αστικό αμπελώνα του δήμου Θεσσαλονίκης με τη συγκομιδή των ερυθρών ποικιλιών, του ξινόμαυρου και του αγιωργίτικου. Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας Πρασίνου, σε συνεργασία με εθελοντές πολίτες, ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί να γεμίζουν τις κλούβες με τσαμπιά σταφυλιών στην περιοχή του Καυτανζογλείου σταδίου.

Ο αστικός αμπελώνας ιδρύθηκε το 2013 σε χώρο που προτού φιλοξενούσε το δημοτικό μηχανουργείο, μέσω συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης με το Εργαστήριο Αμπελουργίας του ΑΠΘ και το Κτήμα Γεροβασιλείου. Τα σταφύλια που συλλέγονται στέλνονται για οινοποίηση, ώστε να παραχθεί το κρασί του δήμου με την επωνυμία «Γοργόνα».

Σημειώνεται ότι στις αρχές Αυγούστου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, πραγματοποιήθηκε η συγκομιδή των λευκών ποικιλιών μαλαγουζιά και ρομπόλα. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το αμπέλι θα παραγάγει από 400 έως 600 φιάλες κρασιού «Γοργόνα», οι οποίες θα διατεθούν από τον δήμο Θεσσαλονίκης για φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς.

«Ολοκληρώνεται η διαδικασία του τρύγου και η χρονιά φαίνεται πως θα είναι καλή. Βέβαια, η ποσότητα του κρασιού δεν είναι το κύριο μέλημά μας, αλλά η συμμετοχή του κόσμου. Είναι ένα πείραμα που έχει αγκαλιαστεί από τους πολίτες και εξετάζουμε την πιθανότητα επανάληψης εφόσον εντοπιστούν κατάλληλοι χώροι», δήλωσε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Πρασίνου, Βασίλης Διαμαντάκης, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

©

Loading