Η Θεσσαλονίκη σε 120 καρέ μέσα από τον φακό τεσσάρων δημοσιογράφων

Την ιδιαίτερα ματιά τεσσάρων καταξιωμένων δημοσιογράφων με χόμπι τη φωτογραφία, στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αποτυπώνει το δίγλωσσο λεύκωμα (ελληνικά-αγγλικά), «Η Θεσσαλονίκη σε εικόνες-120 καρέ μέσα από τον φακό τεσσάρων δημοσιογράφων».

Οι δημοσιογράφοι Μπάμπης Γιαννακίδης, Λάζαρος Θεοδωρακίδης, Χρήστος Καραγιαννόπουλος και Γιάννης Κεσσόπουλος, ενώνουν για άλλη μια φορά τις δυνάμεις τους για καλό σκοπό, καθώς το 1/3 των εσόδων από τις πωλήσεις του λευκώματος (κυκλοφορεί από τον Οργανισμό Μαλλιάρης Παιδεία) θα δοθούν με τη μορφή χορηγίας στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Θεσσαλονίκης, που στηρίζει 350 οικογένειες.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, που είναι μεταξύ αυτών που προλογίζουν την έκδοση, επισήμανε στην ομιλία του στην εκδήλωση που έγινε στο δημαρχείο, ότι το βιβλίο αναδεικνύει τις διαφορετικές, ενδιαφέρουσες όψεις της πόλης, με τη ματιά όχι του επαγγελματία φωτογράφου, αλλά του επισκέπτη και του κατοίκου που «καδράρει» σε αυτό που του κάνει εντύπωση.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Ζέρβας απένειμε τιμητική πλακέτα και περγαμηνή στον εκδότη του λευκώματος Αντώνη Μαλλιάρη για την 60ετή προσφορά του στο χώρο του βιβλίου και στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Σε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό του που προβλήθηκε, καθώς ο ίδιος βρίσκεται στο εξωτερικό, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σημείωσε ότι το λεύκωμα «αιχμαλωτίζει» την αύρα και την αίγλη της Θεσσαλονίκης, όσα την συνδέουν με το παρελθόν και όσα την οδηγούν στο μέλλον.

Στην άψογη συνεργασία των συντελεστών αναφέρθηκε ο Μπάμπης Γιαννακίδης και ευχήθηκε η έκδοση αυτή να αποτελέσει το ξεκίνημα μιας ωραίας διαδρομής.

Από την πλευρά του, ο Λάζαρος Θεοδωρακίδης, ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους που δημοσίευσαν κείμενα για το λεύκωμα, την Ένωση Συντακτών Μακεδονίας Θράκης και όλους όσοι τους στήριξαν.

Για μια ένωση πολλών ανθρώπων για καλό σκοπό μίλησε ο Γιάννης Κεσόπουλος και πρόσθεσε ότι τα κείμενα που συνοδεύουν τις 120 φωτογραφίες και έγραψαν πρόσωπα της δημοσίας ζωής, τροφοδοτούν τη σκέψη του αναγνώστη και δημιουργούν ένα νέο έργο.

Ο Χρήστος Καραγιαννόπουλος, με πρωτοβουλία του οποίου ξεκίνησε η κοινή πορεία των «4», επισήμανε ότι η Θεσσαλονίκη είναι μοναδική πόλη, λόγω της μακραίωνης ιστορίας της ενώ ο εκδότης Αντώνης Μαλλιάρης υπογράμμισε ότι οι δημοσιογράφοι αναδεικνύουν μέσα από τον φακό τους την παλαιά και τη νέα Θεσσαλονίκη. Σε ότι αφορά την πλακέτα που του απένειμε ο δήμαρχος, τόνισε ότι αποτελεί κίνητρο για τη συνέχιση του έργου του και ότι μοιράζεται την τιμή με το κοινό και τους φορείς της πόλης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση, απηύθυναν, ακόμη, ο δημοσιογράφος, Κώστας Μπλιάτκας, και η αντιδήμαρχος Koινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου.

Ογδόντα τέσσερις από τις φωτογραφίες, που περιλαμβάνονται στο λεύκωμα, εκτέθηκαν στην ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τον γενικό τίτλο «Αυτόπτες Μάρτυρες», στη Chalkos Gallery της Θεσσαλονίκης και τα έσοδα από τις πωλήσεις είχαν δοθεί για την ενίσχυση του δημοτικού βρεφοκομείου Άγιος Στυλιανός. Τον Σεπτέμβριο οι «Αυτόπτες Μάρτυρες» ( από τίτλος της έκθεσης έγινε, πλέον, ονομασία της ομάδας δημοσιογράφων), φωτογράφησαν την Καλαμαριά για να βοηθήσουν οικονομικά τον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος, που εδρεύει στον δήμο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Άνοιξε τις πύλες της η εντυπωσιακή Αγορά Μοδιάνο (pics & vid)