Η ζωή και η κληρονομιά του Πάπα Φραγκίσκου μέσα από τα λόγια του Βιργίλιου Αβάτο

Η ζωή και η κληρονομιά του Πάπα Φραγκίσκου μέσα από τα λόγια του Βιργίλιου Αβάτο

«Ο Πάπας Φραγκίσκος αγαπούσε όλους τους ανθρώπους και περισσότερο τους έσχατους, αυτούς που χρειάζονται χείρα βοηθείας. Τα μικρά παιδιά, ανθρώπους που έχουν προβλήματα. Αυτοί ήξεραν πως είχαν έναν φίλο. Πήγαιναν στο Βατικανό, στον Άγιο Πέτρο και ήξεραν πως εκεί υπάρχει κάποιος που τους αγαπάει. Δεν τους ρωτούσε για το θρήσκευμά τους, δεν τους ρωτούσε από ποια χώρα έρχονται, ο Πάπας έβλεπε, μέσα απ’ αυτούς, μόνο τον Ιησού». Με αυτά τα λόγια, ο Βιργίλιος Αβάτο, Ιταλός ιστορικός, περιγράφει τη στάση ζωής του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος πέθανε τη Δευτέρα του Πάσχα σε ηλικία 88 ετών και θα κηδευτεί το ερχόμενο Σάββατο.

«Τον αγαπούσαν όλοι οι άνθρωποι – και ευτυχώς το κατάλαβαν αυτό και οι πολιτικοί. Μιλούσε για την ειρήνη στον κόσμο, για την Ουκρανία, για την Παλαιστίνη. Ήθελε να σταματήσουν οι πόλεμοι. Σε όλη του τη ζωή μιλούσε για τη συνεργασία, για την αγάπη και αυτό είναι κάτι που όλοι εμείς δεν θα ξεχάσουμε ποτέ» τονίζει ο Αβάτο, συγγραφέας του βιβλίου «Una Vita per l’ Ecumenismo» (Μια ζωή για τον Οικουμενισμό) και λάτρης της Ελλάδας, αφού επισκέπτεται αδιαλείπτως την Πάτμο και μάλιστα έχει και το δικό του σπίτι εκεί.

Περιγράφοντας το κλίμα αυτές τις ημέρες στην Ιταλία, ο Αβάτο, ο οποίος είχε συναντήσει πολλές φορές τον Πάπα Φραγκίσκο, αναφέρεται στο πλήθος πιστών που «πλημμυρίζει» καθημερινά την πλατεία του Αγίου Πέτρου. «Σε όλες τις εκκλησίες πραγματοποιούνται κάθε μέρα λειτουργίες και κάθε βράδυ επίσης στην πλατεία του Αγίου Πέτρου συρρέουν χιλιάδες κόσμου για να προσευχηθούν όλοι μαζί. Έρχονται πιστοί από κάθε γωνιά του πλανήτη. Το Σάββατο θα είμαστε όλοι στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για να προσευχηθούμε για τον αγαπητό σε όλους μας Πάπα», αναφέρει, ενώ για την επόμενη μέρα στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία εύχεται: «…και ο επόμενος Πάπας να ακολουθήσει τα βήματα του Πάπα Φραγκίσκου.

Προσωπικά, ελπίζω πως ο επόμενος Πάπας θα ολοκληρώσει το όραμα για την επανένωση των χριστιανών».

Ο Αβάτο μιλάει ακόμη για τη στενή σχέση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου. «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πάπας ήταν δύο πολύ καλοί φίλοι. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχασε έναν αδελφό» τονίζει και συμπληρώνει πως «και οι δύο ήθελαν την ένωση των χριστιανών». Στο μυαλό του έχει μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη η εικόνα τους -μαζί και με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών- στη Μυτιλήνη, μια εικόνα ενωτική, όπως τονίζει.

Μια ζωή αφιερωμένη στον Οικουμενισμό

Η ζωή του Βιργίλιου Αβάτο είναι μια ζωή αφιερωμένη στον Οικουμενισμό, ένα στοιχείο που αναδεικνύεται και μέσα από δημοσίευμα αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του στο Observatore Romano, το επίσημο φύλλο του Βατικανού, με αφορμή το βιβλίο του «Una Vita per l’ Ecumenismo».

Γεννημένος στην Καλαβρία το 1944, ο Αβάτο φοίτησε στη σχολή της τοπικής Αββαΐας της Αγίας Μαρίας της Grottaferrata, που ιδρύθηκε το 1004 από τον Άγιο Νείλο του Ροσσάνο. Η ευαισθησία του για τον Οικουμενισμό και το έργο που έχει αναπτύξει προς αυτή την κατεύθυνση οφείλεται εν πολλοίς στην τυχαία συνάντησή του με μια ομάδα Ελλήνων διακόνων, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του στη Ρώμη, κάτω από την κιονοστοιχία του Αγίου Πέτρου. Ένας από αυτούς ονομάζεται Βαρθολομαίος, ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης, με τον οποίο έκτοτε τους ενώνει μια φιλία αναλλοίωτη στον χρόνο.

Σε κάποια φάση της ζωής του, ο Αβάτο αποφασίζει να μεταναστεύσει στη Γερμανία, όπου σπουδάζει γερμανική φιλολογία στη Χαϊδελβέργη. Στη Γερμανία βρίσκει δουλειά, δημιουργεί οικογένεια και ανοίγει επιτυχημένους επιχειρηματικούς ορίζοντες. Το πάθος του, ωστόσο, για τον Οικουμενισμό συνέχισε να σιγοκαίει μέσα του και με αφορμή τους εορτασμούς για τα χίλια χρόνια από την ίδρυση της Αββαΐας της Grottaferrata, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, επιστρέφει στην Ιταλία, για να συμμετάσχει στις προετοιμασίες. Στην εκδήλωση του 2004 συμμετέχουν εκατοντάδες Ορθόδοξοι ιερείς από όλο τον κόσμο και αναπτύσσεται μια έντονη οικουμενική δραστηριότητα που κορυφώνεται με την ιστορική επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Επισκοπή του Λούγκρο, το 2019, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Αβάτο πρωτοστάτησε στην αδελφοποίηση της Πάτμου με τη Grottaferatta, ενώ σε αρκετές από τις συναντήσεις του με τον Πάπα Φραγκίσκο τού είχε μιλήσει για το μοναστήρι στην Grottaferatta που θα ήθελε να γίνει, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «το πρώτο μοναστήρι, όπου θα εγκαταβιούν μαζί ορθόδοξοι και καθολικοί μοναχοί».

*Τη φωτογραφία παραχώρησε ο Βιργίλιος Αβάτο

Loading

Play