Ιατρικοί σύλλογοι Α. Μακεδονίας – Θράκης: Αίτημα για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Υπωχρεωτικούς εμβολιασμούς ζητούν οι ιατρικοί σύλλογοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες μέχρι και το τέλος της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, οι πρόεδροι των πέντε ιατρικών συλλόγων (Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) θέτουν το αίτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού με κοινό δελτίο Τύπου, τονίζοντας ότι ο υποχρεωτικός χαρακτήρας των εμβολιασμών ψηφίστηκε στην τελευταία τηλεδιάσκεψη από την πλειονότητα των  διοικητικών συμβουλίων των επιστημονικών οργάνων. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά γιατρούς, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές και λοιπούς εργαζόμενους σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας και κλειστές δομές περίθαλψης ευπαθών ανθρώπων.

propoli

«Η αναβλητικότητα της συγκεκριμένης απόφασης για το φθινόπωρο», τονίζεται στην ανακοίνωση, «ίσως αποβεί μοιραία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο πρέπει να συνεχίσει να περιθάλπει ασθενείς για όλες τις νόσους. Η παραλλαγή Δέλτα μεταδίδεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και πιθανότατα θα επικρατήσει σύντομα στην πατρίδα μας. Η ευθύνη των επιστημόνων υγείας αλλά και των υπόλοιπων εργαζομένων στις προαναφερθείσες δομές απέναντι στους νοσηλευόμενους είναι καθοριστική και αυτοπροσδιορίζει την ιδιότητά τους».

«Η αφθονία σε αξιόπιστα και ασφαλή εμβόλια είναι προάγγελος ευημερίας για τη χώρα μας» υπογραμμίζεται και σημειώνεται: «Ο εμβολιασμός σώζει περισσότερες ζωές από οποιαδήποτε άλλη ιατρική θεραπεία ανά τους αιώνες. Ο εμβολιασμός θα χαρίσει την ελευθερία σε εμάς αλλά και στους ευαίσθητους συνανθρώπους μας, παιδιά και ενήλικες που δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν για λόγους υγείας».

Στα λόγια της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας (ΙΣΚ) Αναστασία Αντωνίου – Πούγγουρα, η οποία μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εμφανής είναι ο προβληματισμός της για την μέχρι σήμερα χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε όλη την Περιφέρεια. «Ενδεικτικά να σας αναφέρω», τονίζει, «ότι στην Καβάλα μόλις το 29% έχει λάβει και τις δυο δόσεις. Αρκετά καλύτερα είναι το νησί της Θάσου, όπου έχει εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις το 58% του πληθυσμού. Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχει μεγάλη ανησυχία, πρέπει να προσέχουμε και να τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα».

Η κ. Αντωνίου προσθέτει ότι αν δεν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού δεν θα ξεμπερδέψουμε από το κορονοϊό και σημειώνει: «πριν από δυο χρόνια, προτού ξεκινήσει η πανδημία ως ΙΣΚ είχαμε κάνει μια εκστρατεία σε όλους τους δήμους  της Καβάλας για την αναγκαιότητα και την υποχρεωτικά των εμβολίων σε ενήλικες και παιδιά προκειμένου να προστατεύουν από όλους τους ιούς. Εμβόλια για τη γρίπη, για τον έρπη ζωστήρα, τον πνευμονιόκοκκο, την ιλαρά και άλλους ιούς. Είχαμε τονίσει τότε, το επαναλαμβάνω ξανά, αν η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού πέσει κάτω από το 85% μην ξαφνιαστείτε αν δούμε την επανεμφάνιση ιών όπως π.χ. η ιλαρά και πολλούς άλλους που τους έχουμε ξεχάσει εδώ και χρόνια. Το ίδιο ακριβώς  συμβαίνει και με τον κορονοϊό».

Δείτε επίσης: Γερμανία: Ο κορονοϊός είναι πιο επικίνδυνος από το εμβόλιο

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading