Κ. Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα παραμένει σθεναρός υποστηρικτής της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ

Κ. Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα παραμένει σθεναρός υποστηρικτής της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ

«Η Ελλάδα υπήρξε στην πρώτη γραμμή της επαναπροώθησης των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων, ως μέρος της Ατζέντας Θεσσαλονίκη 2003, και παραμένει σθεναρός υποστηρικτής της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, στην ομιλία του στο «Thessaloniki Summit 2019», που οργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

«Θεωρούμε τη διεύρυνση της ΕΕ ισχυρό μέσο για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Μας ενώνει το κοινό μας παρελθόν, ώστε να αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος προς τα εμπρός, παρά μόνο προς την κατεύθυνση ενός κοινού μέλλοντος», υπογράμμισε ο κ. Φραγκογιάννης.

Ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, ο οποίος ήταν ομιλητής στην ενότητα για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ότι η προσήλωση στα κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των ευρωπαίων πολιτών δεν αποτελεί απλά προτεραιότητα για τη νέα ηγεσία της Ένωσης, αλλά αποτρεπτικό μέσο, προκειμένου να μη χάσουν οι πολίτες την πίστη τους στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Συγκεκριμένα, τόνισε: «Οφείλουμε να εργαστούμε, ώστε να φέρουμε πίσω τις θέσεις εργασίες στις ευρωπαϊκές περιφέρειες, να επιταχύνουμε την οικονομική ανάπτυξη για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να καταπολεμήσουμε την ανεργία, ειδικά των νέων, να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή, να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε ένα αποτελεσματικό, αξιοπρεπές και ανθρώπινο σύστημα ασύλου και μετανάστευσης που θα εξασφαλίζει τον δίκαιο διαμοιρασμό για όλα τα κράτη μέλη και να ενισχύσουμε τη φύλαξη των συνόρων μας, την προστασία και την προβολή των αξιών μας διεθνώς».

Ο κ. Φραγκογιάννης εστίασε και στις προτεραιότητες σε οικονομικό διπλωματικό επίπεδο, τονίζοντας ότι θα πρέπει η ΕΕ να χρησιμοποιήσει πιο αποτελεσματικά την εμπορική και τελωνειακή της πολιτική για να επιτύχει ευρύτερους στόχους, όπως τις γενεσιουργές αιτίες της μετανάστευσης.

«Για να μειώσουμε, για παράδειγμα, τις μεταναστευτικές ροές από την Αφρική, θα πρέπει να προσαρμόσουμε την εμπορική και τελωνειακή μας πολιτική, ώστε να διασφαλίζει μεγαλύτερη ανάπτυξη για την Αφρική. Ο ίδιος συλλογισμός ισχύει και αναφορικά με την προσαρμογή της εμπορικής μας πολιτικής, ώστε να αποτρέπει, τόσο το κοινωνικό ντάμπινγκ όσο και τις καταστροφικές για το περιβάλλον πολιτικές από πλευράς των εμπορικών μας εταίρων», ανέφερε.

Γ. Μαρκοπουλιώτης: Άμεσος στόχος η υποβολή πρότασης εντός 100 ημερών για μια Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Στις προτεραιότητες της νέας Επιτροπής υπό την Ούρσουλα βον ντερ Λάινεν, που αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης.

«Μία Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων, μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο και μια νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία», είναι οι πέντε βασικές προτεραιότητες, στις οποίες προστίθενται ως άμεσοι στόχοι «ένα σώμα επιτρόπων με ίση εκπροσώπηση των φύλων» και η «υποβολή πρότασης εντός 100 ημερών για μια Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».

Ο κ. Μακροπουλιώτης ανέφερε, επίσης, ακόμη ότι:

– Έως το επόμενο έτος, οι Ευρωπαίοι θα εκφράσουν τις απόψεις τους σε διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης.

– Έως το 2024, 10.000 φύλακες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

– Έως το 2050, η Ευρώπη αναμένεται να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο.

 

Ν. Στεβάνοβιτς: Αργή και επώδυνη η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ

 

Προτεραιότητα της Σερβίας είναι η ένταξη στην ΕΕ, αλλά η διαδικασία είναι πολύ αργή και επώδυνη, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, αρμόδιος για τις Οικονομικές Σχέσεις, Νέμανια Στεβάνοβιτς.

«Η χώρα έχει εκπληρώσει 17 από τα 35 κριτήρια ένταξης στην ΕΕ, αλλά χώρες, όπως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Κροατία, μας κάνουν τη ζωή δύσκολη», είπε και πρόσθεσε: «Σίγουρα δεν θα γίνουμε μέλος της ΕΕ το 2025. Χάσαμε την ευκαιρία να ενταχθούμε στην ΕΕ στις αρχές του 20ού αιώνα και τώρα βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που προσπαθούμε να προλάβουμε το τρένο, αλλά δεν έχουμε αναχωρήσει από τον σταθμό. Τόνισε, δε, ότι έχει αρχίσει να μειώνεται το ποσοστό των Σέρβων που είναι θετικοί προς την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ρόλο της Κίνας στη Σερβία και αν μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο στην ΕΕ, είπε ότι υπάρχει η πρωτοβουλία «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος», ότι κινεζικές εταιρείες είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη Σερβία, κυρίως στον τομέα των κατασκευών, ότι έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν όλα τα έργα υποδομών, όπως αυτοκινητόδρομοι και σιδηροδρομικά δίκτυα, ανέφερε, όμως, ότι η Σερβία συνεργάζεται οικονομικά και με τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Γερμανία.

«Μη συνάγετε γεωπολιτικά συμπεράσματα ότι συνεργαζόμαστε οικονομικά μόνο με την Κίνα», είπε, σημειώνοντας ότι το 98% των συναλλαγών της Σερβίας με τη Ρωσία αφορά την ενέργεια.

Κ.Γ.

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είναι χορηγός επικοινωνίας του «Thessaloniki Summit 2019»

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play