Κ. Γιουτίκας: Κρίσιμο το θέμα της έκδοσης των Προεδρικών Διαταγμάτων για τις προστατευόμενες περιοχές

Κ. Γιουτίκας: Κρίσιμο το θέμα της έκδοσης των Προεδρικών Διαταγμάτων για τις προστατευόμενες περιοχές

Κρίσιμο χαρακτηρίζει ο αντιπεριφερειάρχης  Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας, το θέμα της έκδοσης των Προεδρικών Διαταγμάτων που θα ορίζουν τις χρήσεις γης σε προστατευόμενες περιοχές. “Σήμερα σε αυτές τις περιοχές κινούμαστε χωρίς οδηγό, καθώς Προεδρικό Διάταγμα δεν υπάρχει. Στον Θερμαϊκό Κόλπο λειτουργούμε με μία ΚΥΑ που απαγορεύει τα πάντα μέχρι να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα” επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, με αφορμή την παρουσία του σήμερα στην Αθήνα, σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με τους φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών. 
    Ως χαρακτηριστική περίπτωση αναφέρει ότι “ακόμη και ένας κτηνοτρόφος στην περιοχή δεν μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση ζωϊκού κεφαλαίου καθώς δεν υπάρχει το σχετικό πλαίσιο. Αυτό συνεπάγεται την καταστροφή του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή καθώς όλα είναι σταματημένα” σημειώνει. Εκτιμά, επίσης, ότι είναι απαραίτητο οι ιδιοκτήτες γης μέσα σε περιοχές Natura να γνωρίζουν τι μπορούν να κάνουν σε αυτές. “Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να γίνουν μικρές μονάδες μεταποίησης τοπικά παραγόμενων ή ό,τι άλλο προκύψει, γιατί η ανάπτυξη, η επισκεψιμότητα και η εμπορικότητα στις περιοχές Natura μπορούν να συμβαδίσουν, δεν πρέπει να θεωρούνται απαραίτητα εχθροί”, τόνισε. 
    Αναφερόμενος μάλιστα στην περίπτωση των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης μετά την κατάσταση που διαμορφώθηκε με τα χιλιάδες νεκρά ψάρια,σχολίασε ότι  “οι φορείς δεν έχουν από μόνοι τους τα χρήματα, ούτε τους τρόπους για να αντιδράσουν” και υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής του τρόπου λειτουργίας τους.
    Στο πλαίσιο αυτό, και καθώς, όπως είπε, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το μέλλον των φορέων αυτών, η Περιφέρεια εξέφρασε στη σύσκεψη, υπό τον αρμόδιο υπουργό, την άποψη ότι “το υπουργείο θα μπορούσε να διατηρήσει αρμοδιότητες που αφορούν τις εθνικές υποχρεώσεις της χώρας για τη βιοποικιλότητα, ωστόσο σε ζητήματα άλλων αποφασιστικών αρμοδιοτήτων, οι φορείς θα πρέπει να σταματήσουν να αποτελούν ένα γρανάζι ανάμεσα στους ατέλειωτους φορείς που γνωμοδοτούν”. Ο κ. Γιουτίκας δηλώνει, παράλληλα, θετικός στο ενδεχόμενο μεταβίβασης αρμοδιοτήτων που αφορούν στους φορείς διαχείρισης προς τις Περιφέρειες της χώρας, “με τις προϋποθέσεις να γίνει το προσωπικό τους μόνιμο – καθώς οι εργαζόμενοι έχουν εξαιρετικά προσόντα και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας – να μεταβιβαστούν στις Περιφέρειες τα περιουσιακά στοιχεία των φορέων και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους. Με τις προϋποθέσεις αυτές, μπορούμε να συζητήσουμε”, κατέληξε. 
Π.Γ.
 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play