Κ. Νουράκης για το Δήμο Βόλβης: Οι εικόνες εγκατάλειψης και οι ανεπαρκείς υποδομές οφείλονται στην αδιαφορία της τοπικής αυτοδιοίκησης

Κ. Νουράκης για το Δήμο Βόλβης: Οι εικόνες εγκατάλειψης και οι ανεπαρκείς υποδομές οφείλονται στην αδιαφορία της τοπικής αυτοδιοίκησης

Την στιγμή που η τουριστική περίοδος είναι προ των πυλών ένας κατεξοχήν τουριστικός δήμος είναι έρμαιο της ανεπαρκούς τοπικής αυτοδιοίκησης – Αυτοψία του politic.gr

Οδικό δίκτυο που σε πολλές περιπτώσεις χρήζει άμεσης αποκατάστασης, ξερά χόρτα που αποτελούν εστία πρόκλησης πυρκαγιάς και μπάζα σε σημεία του παραλιακού μετώπου συνθέτουν ένα σκηνικό εμφανούς κακοδιαχείρισης στον δήμο Βόλβης. Αυτή ωστόσο είναι μόνο η επιφανειακή εικόνα που αντικρύζει ένας επισκέπτης, καθώς η πραγματικότητα για τους κατοίκους είναι ακόμα πιο σκληρή.

Όπως αποκαλύπτει η αυτοψία του politic.gr, σε αρκετά σημεία θα συναντήσει κανείς μισογκρεμισμένα κτίσματα πάνω στην παραλία, κακοσυντηρημένα ρέματα με απορρίμματα, ακόμη και σκουριασμένες ντουζιέρες.

Τα δημοφιλή και παραλιακά χωριά του δήμου, Βρασνά, Ασπροβάλτα και Σταυρός αν και φαινομενικά θα έπρεπε να βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει καθώς στην εικόνα τους καθρεπτίζεται η συνολική ανεπάρκεια της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα ο δρόμος που συνδέει τα Βρασνά με τον Σταυρό όπως και αυτός που συνδέει την Αρέθουσα με τα Βρασνά παρουσιάζουν έντονο πρόβλημα με κατεστραμμένο οδόστρωμα ενώ κάτοικοι από το χωριό Σκεπαστό διαμαρτύρονται για το κακό οδικό δίκτυο.


Μετά από δύο τουριστικές περιόδους στη σκιά του κορονοϊού και ενώ θα περίμενε κανείς σε έναν τουριστικό δήμο να γίνουν κινήσεις από την αυτοδιοίκηση που θα βελτιώσουν την διαβίωση κατοίκων και επισκεπτών, αυτό δεν έχει συμβεί. Η εικόνα στον δήμο σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζει αν όχι σημάδια εγκατάλειψης, τουλάχιστον στασιμότητας.


Την κατάσταση αυτή που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εμφανής δια γυμνού οφθαλμού επιβεβαιώνει στo Politic, ο κάτοικος του Σταυρού, Νουράκης Κώστας.
Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η υπάρχουσα άσχημη κατάσταση πηγάζει από τον τρόπο που ασκεί την εξουσία η παρούσα δημοτική αρχή. Επί της ουσίας οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται είναι αποτέλεσμα μιας εσωτερικής διαδικασίας, ενός στενού κύκλου ανθρώπων χωρίς να προηγηθεί κάποιος ουσιαστικός διάλογος. Είναι αντιπροσωπευτικό το γεγονός πως τα δημοτικά συμβούλια πραγματοποιούνται μέσω mail, ούτε καν μέσω τηλεδιάσκεψης. Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο, η τουριστική επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει εδώ και 3 χρόνια.


Το καλοκαίρι του 2021 θα μείνει στην ιστορία ως αυτό με τις αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος και νερού. Κάτοικοι και τουρίστες βίωσαν αυτή την συνθήκη περίπου 15 φορές. Η περιοχή δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα στην εικόνα της ενώ η τοπική κοινωνία βίωσε μια πρωτοφανή ταλαιπωρία εν μέσω καύσωνα. «Έχουμε έναν τουρίστα και δεν μπορούμε να του παρέχουμε τα βασικά» υπογράμμιζει ο κ. Νουράκης.


Το τρίπτυχο βουνό, θάλασσα και λίμνη συνδυάζεται μοναδικά στον δήμο, δυστυχώς όμως απαξιώνεται και δεν αντιμετωπίζεται ως πλεονέκτημα. Το ιστορικό πλατανόδασος στον Σταυρό, μια έκταση με αιωνόβια πλατάνια δίπλα στη θάλασσα, έχει αφεθεί στην τύχη του. Σκουπίδια και παρατημένες εγκαταστάσεις συνθέτουν ένα σκηνικό που δεν επιτρέπει μεταξύ άλλων στα σχολεία να πραγματοποιήσουν εκδρομές στον χώρο, κάτι που συνέβαινε κατά κόρον τα προηγούμενα έτη.

Το πλατανόδασος:

Η κατάσταση όμως στα Λουτρά Νέας Απολλωνίας είναι ακόμα χειρότερη. Παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν να αποτελούν έναν σημαντικό πόλο έλξης με τις ιαματικές πηγές τους, αυτό είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο καθώς παραμένουν κλειστά τα τελευταία χρόνια. Όπως υποστηρίζει ο κ. Νουράκης ακόμα και όταν οι εγκαταστάσεις λειτουργούσαν τα χρέη έπνιγαν την δημοτική επιχείρηση ενώ οι υπάλληλοι ήταν ανασφάλιστοι.

Κάθε 3 με 4 χρόνια ο Σταυρός, η Ασπροβάλτα και τα γύρω χωριά πλημμυρίζουν. «Στατιστικά του χρόνου περιμένουμε μια πλημμύρα. Aν δεν γίνει διάνοιξη των ρεμάτων είναι τεράστιο το θέμα. Αυτή τη στιγμή αν βρέξει καταρρακτωδώς υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα», τονίζει ο κ. Νουράκης και προσθέτει: «Τα ρέματα της περιοχής καθαρίστηκαν πριν μερικά χρόνια και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκύψουν κάποιες μεγάλες πέτρες. Αυτές αντί ουσιαστικά να τοποθετηθούν σε σημείο που θα βοηθούσαν με τις πλημμύρες, τις έβαλαν χωρίς μελέτη στην παραλία, με αποτέλεμα να αλλοιωθεί το περιβάλλον

Αν και υπήρξε προεκλογική δέσμευση, οι εργασίες για την δημιουργία βιολογικού καθαρισμού δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει. «Τώρα δημοπρατείται και δεν ξέρουμε κατα πόσο η υπάρχουσα αποχέτευση δεν έναι γεμάτη νερό» προσθέτει.

Καταλήγοντας, η έλλειψη οργάνωσης αποδεικνύεται και με άλλα παραδείγματα που αναφέρει ο κ. Νουράκης. Ο πεζόδρομος στον Σταυρό δεν έχει δικό του φωτισμό και ως εκ τούτου όταν δεν λειτουργούν τα κοντινά καταστήματα βυθίζεται στο σκοτάδι. Η απόσταση Ασπροβάλτας – Σταυρού είναι μικρή και το έδαφος επίπεδο, ωστόσο ποτέ δεν έχει συζητηθεί η δημιουργία ενός ποδηλατοδρόμου που θα ενώνει τις δύο περιοχές, ενώ τέλος θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και τα μονομάτια στο δάσος της Ρεντίνας και του Σταυρού.

Αδιαμφησβήτητα ο δήμος Βόλβης είναι μια περιοχή με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ένας τόπος όπου το πράσινο αγκαλιάζει το υγρό στοιχείο. Ωστόσο, αυτό από μόνο του δυστυχώς δεν αρκεί. Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να μην επαναπαύεται στα δώρα της φύσης και να μετατρέψει το πλεονέκτημα αυτό σε ένα πραγματικό κέρδος για τον δήμο και την ευρύτερη περιοχή.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Μαθήτριες λυκείου κατήγγειλαν συμμαθητή τους για βιασμό

Loading