Κ. Σκρέκας: Η Ελλάδα πρέπει να προετοιμαστεί για τη νέα αγροτική πολιτική 2021-2027

Κ. Σκρέκας: Η Ελλάδα πρέπει να προετοιμαστεί για τη νέα αγροτική πολιτική 2021-2027

Την ανάγκη κατάλληλης προετοιμασίας της Ελλάδας για τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται με τη νέα αγροτική πολιτική 2021-2027, για την οποία είναι ήδη σε  εξέλιξη στην Ευρώπη διαπραγματεύσεις, προκειμένου να μη «χαθούνε χρήματα από το εισόδημα, τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, στη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε απόψε στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο της ενημέρωσης και συζήτησης για τη νέα ΚΑΠ 2021-2027. 

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα «Τα χρήματα που θα εισρεύσουν από την Ευρώπη στην Ελλάδα, την επόμενη προγραμματική περίοδο,  θα κινηθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με της τρέχουσας περιόδου, ελαφρώς μειωμένα, κατά μέσο όρο περίπου στο 3%…», γεγονός που αποδίδει στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.  Αναφέρθηκε στις συμμαχίες που επιδιώκει η κυβέρνηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «ώστε να πιέσουμε και ν’ αυξηθεί ο προϋπολογισμός για την ΚΑΠ, ενώ αξιολογώντας την αποτελεσματικότητα των χρημάτων που περάσανε από τον πρωτογενή τομέα είπε πως «αν κρίνουμε από τ’ αποτελέσματα, θα δούμε ότι μάλλον δεν αξιοποιήθηκαν τόσο σωστά όσο θα μπορούσαν…», διευκρινίζοντας πως «σίγουρα χρησιμοποιήθηκαν πολλά και με σωστό τρόπο αλλά αν κρίνουμε τη σημερινή κατάσταση γεωργών, κτηνοτρόφων, θα δούμε ότι η κατάσταση σήμερα δεν είναι καλή, γιατί το εισόδημα που αποκομίζει ο Έλληνας αγρότης δεν είναι αρκετό για να ζήσει αξιοπρεπώς και να συνεχίσει να επενδύει στο χωράφι».

Σκιαγραφώντας τη δυναμική του πρωτογενούς τομέα ο κ. Σκρέκας είπε πως «σήμερα η Ελλάδα δεν είναι ελλειμματική στη φυτική παραγωγή» καθώς έχουμε ένα ισοσκελισμένο ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών στο κομμάτι αυτό, σημειώνοντας ότι «είμαστε πολύ ελλειμματικοί στα ζωικά προϊόντα, όπως το βόειο κρέας, το γάλα και ελάχιστα στο τρόφιμο». 

Τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι η έβδομη χώρα της Ευρώπης σε παραγωγή αγροτικών προϊόντων, άρα είναι μία δύναμη σε παραγωγή προϊόντων αγροδιατροφής στην Ευρώπη. «Ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικότερος απ’ ότι είναι στις άλλες χώρες, καθώς εδώ συνεισφέρει κατά περίπου 4% στο ΑΕΠ της χώρας, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη ο αντίστοιχος πρωτογενής τομέας συμμετέχει με λιγότερο από 2%. Επίσης στην Ελλάδα σχεδόν το 11% του ενεργού πληθυσμού ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, όταν στις άλλες χώρες το ποσοστό αυτό είναι λιγότερο από 5% και σε πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνά το 1%». Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που για την κυβέρνηση ο πρωτογενής τομέας αποτελεί προτεραιότητα «γιατί συνεισφέρει  πολύ στην οικονομία και γιατί μπορεί να βοηθήσει ακόμη περισσότερο τον κλάδο του Τουρισμού, που λέμε ότι είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας…».

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Σκρέκας στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων, φαινόμενο που χαρακτήρισε «γάγγραινα για τον τουρισμό» και «αδιέξοδη πολιτική για τους ίδιους τους αγρότες γιατί πιέζει τις τιμές προς τα κάτω», διαβεβαιώνοντας για την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού και του υπουργείου να το καταπολεμήσει. 
Επεσήμανε την αναγκαιότητα «συμμετοχής του αγρότη σε όλη την αλυσίδα αξίας, για να μπορεί να αποκομίζει ένα κέρδος από αυτή», στόχος ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί με: 
-Τη διαπίστωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελληνικών προϊόντων
-Την ταυτοποίηση και προστασία των ποιοτικών χαρακτηριστικών αλλά και όλης της διαδικασίας από την παραγωγή έως τη διάθεση στην αγορά και τον καταναλωτή
-Την επικοινωνία στους καταναλωτές των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των προϊόντων

Διευκρίνισε ότι η νέα ΚΑΠ δίδει τη δυνατότητα διαφοροποίησης της στήριξης μεταξύ των Περιφερειών, δεδομένης της διαφορετικότητας των χαρακτηριστικών που αυτές παρουσιάζουν.
Τέλος αναφορικά με το μέχρι σήμερα έργο της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε ότι ήδη:
-Αποσυνδέθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές από το φορολογητέο εισόδημα
-Μειώθηκε ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής για τα πρώτα 10.000 ευρώ του εισοδήματος στο 9%, από 22%. 
-Νομοθετήθηκε το 25-75 για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. «Αυτό σημαίνει ότι 25% ενέργεια από ένα φωτοβολταϊκό που παράγει το κρατάει ο αγρότης ή ο ΤΟΕΒ, η ο συνεταιρισμός για κάλυψη των αναγκών τους και 75% της ενέργειας που παράγεται από το φωτοβολταϊκό και  περισσεύει και δεν το χρειάζεται, το πουλάει στο δίκτυο κι έχει ένα έσοδο, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να το δώσει στην τράπεζα ως εξασφάλιση για να του δοθεί δάνειο για την κατασκευή φωτοβολταϊκού», είπε χαρακτηριστικά. 

Ως προς το πετρέλαιο κίνησης εξήγησε ότι η κυβέρνηση αναζητά δημοσιονομικό χώρο χρειάζεται να βρούμε τα έσοδα. Ξέρουμε περίπου τι μπορούμε να κάνουμε, περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη των δημοσιονομικών της χώρας γιατί αυτό έχει δημοσιονομικό κόστος και είναι πολύ σοβαρό».

Τέλος υπογράμμισε πως είναι απαραίτητη η οργάνωση και η συνεργασία των αγροτών μέσα από συνεταιρισμούς, καθώς και την «πολύ κακή μέχρι σήμερα διαχείριση του νερού» η οποία μεταξύ άλλων αυξάνει το κόστος παραγωγής, ενώ εξαντλεί και τον υδροφόρο ορίζοντα, πρόβλημα που σε συνδυασμό με αυτό της κλιματικής αλλαγής, χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. «…Κάνουμε ένα εθνικό σχέδιο, με ενιαία κατεύθυνση, οργανωμένο, με συνέχεια, όχι αποσπασματικά ο καθένας μόνος του. Αυτό το σχέδιο είναι έργο ζωής και πνοής για τους αγρότες ώστε οι επόμενες γενιές να έχουν τις ίδιες συνθήκες το ίδιο νερό αν όχι καλύτερες από αυτές που παραλάβαμε από τους προηγούμενους», κατέληξε ο κ. Σκρέκας. 

Λ.Π. 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play