Κ. Σκρέκας: “Θέλουμε να κάνουμε τον ΕΛΓΑ έναν βιώσιμο ασφαλιστικό οργανισμό για όλους τους αγρότες”

Κ. Σκρέκας: “Θέλουμε να κάνουμε τον ΕΛΓΑ έναν βιώσιμο ασφαλιστικό οργανισμό για όλους τους αγρότες”

Η στήριξη των αγροτών, η προσέλκυση νέων αγροτών και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης τόνισε από την Καβάλα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Κ. Σκρέκας κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με αφορμή την δημόσια διαβούλευση κατάρτισης του στρατηγικού σχεδιασμού για τη νέα ΚΑΠ της επόμενης εξαετίας.
“Η κυβέρνηση επιχειρεί την αναβίωση του αγροτικού τομέα κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και μέσα σ ένα κλίμα που θα στηρίζει τον Έλληνα αγρότη” είπε ο υφυπουργός επισημαίνοντας ότι θα πρέπει οι αγρότες να είναι έτοιμοι και εφοδιασμένοι με εκείνες τις υποδομές για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή. 
Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημείωσε, γίνεται μια ολοκληρωμένη προσπάθεια, , αναβάθμισης και αναδιάρθρωσης του ΕΛΓΑ ώστε να καταστεί ένας υγιής ασφαλιστικός οργανισμός ικανός να προσφέρει ασφάλεια σε όλους τους αγρότες. Σημείωσε μάλιστα ότι η ετήσια δαπάνη αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ κυμαίνεται από 130 έως 170 εκατομμύρια ευρώ, ανάλογα βέβαια τα καιρικά φαινόμενα και τις καταστροφές που προκαλούνται από αυτά.
«Θέλουμε να κάνουμε τον ΕΛΓΑ έναν βιώσιμο ασφαλιστικό οργανισμό για όλους τους αγρότες που θα δίνει έγκαιρα όλες τις απαραίτητες αποζημιώσεις”  ανέφερε ο κ Σκρέκας κι έκανε γνωστό ότι προς την κατεύθυνση αυτή, της ολοκληρωμένης ασφάλισης των αγροτών, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει και ευρωπαϊκά κονδύλια που υπάρχουν για το σκοπό αυτό.
Η διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι επίσης στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης για τον αγροπεριβαλλοντικό τομέα και όπως είπε ο υφυπουργός “θα εκπονηθεί μελέτη στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου αγροτικών υποδομών. «Πρέπει», σημείωσε, «να σταματήσουμε να αντλούμε συνεχώς νερό από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και να αξιοποιούμε τα επίγεια αποθέματα της βροχής. Στη χώρα μας χρησιμοποιούμε τρεις φορές περισσότερο νερό ανά στρέμμα από την Ισπανία και την Ιταλία που έχουν τις ίδιες κλιματικές συνθήκες με μας. Επιβάλλεται να υπάρξει εξορθολογισμός στη χρήση του νερού και να μηδενιστεί το κόστος άρδευσης”. 
Ερωτηθείς για την αντιμετώπιση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο αλλά επηρεάζει σημαντικά το ζωικό κεφάλαιο. Επισήμανε ότι “το υπουργείο ήταν καθ’ όλα έτοιμο εδώ και μήνες προκειμένου να αντιμετωπίσει επιτυχώς το όποιο περιστατικό εμφανιστεί”, συμπληρώνοντας ότι “με το κρούσμα που βρέθηκε σε χοιροτροφική μονάδα στις Σέρρες τηρήθηκαν όλοι οι προβλεπόμενοι κανονισμοί για την ασφαλή αντιμετώπισή του”. 
 

Β. Λωλίδης

©Πηγή: amna.gr

Loading