Κ. Τσιάρας: «Επενδύουμε στον πρωτογενή τομέα για έναν ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη»

Κ. Τσιάρας: «Επενδύουμε στον πρωτογενή τομέα για έναν ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη»

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας σχετικά με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και τη στρατηγική που ακολουθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) για την έρευνα και την καινοτομία μέσω του αναπτυξιακού του βραχίονα, του ΕΛΓΟ Δήμητρα, αναφέρθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού στη Θέρμη.

«Ο πρωτογενής τομέας έχει προτεραιοποιηθεί στις πολιτικές της Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Τσιάρας κατά τη συνάντηση με τη διοίκηση και τα μέλη του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού του Οργανισμού. «Είναι», πρόσθεσε, «μία από τις μεγάλες προτεραιότητες πλέον σε όλα τα fora και σε όλες τις συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, είναι μια χρονική στιγμή που πρέπει με σοβαρότητα και σχεδιασμό, δημιουργώντας και αναδεικνύοντας πραγματικούς στόχους, να δώσουμε την ευκαιρία στην πατρίδα μας να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η Ελλάδα διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, εδαφολογικά και κλιματολογικά, με πραγματικά απεριόριστες δυνατότητες που μπορούν να ωφελήσουν τους ανθρώπους, τις τοπικές κοινωνίες και τη χώρα μας».

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η πατρίδα μας έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Είναι χρέος και προσπάθειά μας να αναδείξουμε αυτά τα πλεονεκτήματα, δίνοντας έτσι μεγάλη δυνατότητα και προοπτική σε όλη τη δραστηριότητα του», τόνισε ο κ. Τσιάρας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Υπουργός και ο Υφυπουργός, Χρ. Κέλλας, ενημερώθηκαν από τους δύο αντιπροέδρους του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα, Νεκτάριο Βιδάκη και Παναγιώτη Χατζηνικολάου, για το έργο του Οργανισμού, ο οποίος «τρέχει» προγράμματα και έρευνες του ΥΠΑΑΤ και άλλων υπουργείων. Στις εγκαταστάσεις της Θέρμης, όπου απασχολούνται 200 εργαζόμενοι (εκ των οποίων οι 70 είναι ερευνητές διαφόρων βαθμίδων), στεγάζονται τέσσερα από τα 11 Ινστιτούτα που διαθέτει ο Οργανισμός. Οι κ. Τσιάρας και Κέλλας ξεναγήθηκαν στα Ινστιτούτα Φυτογενετικών Πόρων, Κτηνιατρικών Ερευνών και Εδαφο-υδατικών Πόρων και ενημερώθηκαν για την πρόοδο των ερευνητικών τους έργων.

«Είναι γεγονός», σχολίασε ο κ. Τσιάρας, «ότι η έρευνα και η καινοτομία πρέπει να αποτελούν βασικούς πυλώνες σε μια προσπάθεια να αλλάξουμε τα δεδομένα, να βελτιώσουμε ολόκληρη την παραγωγική διαδικασία. Είναι επίσης δεδομένο ότι ο ΕΛΓΟ Δήμητρα συμβάλλει και θα συνεχίσει να συμβάλλει στο μέγιστο σε αυτήν την κατεύθυνση».

©

Loading

Play