Την εκτίμηση πως εάν χαθεί και η περίοδος των Χριστουγέννων στη «μάχη» έναντι του κορονοϊού «θα μιλάμε για μία κατάσταση οικονομικής ερήμωσης της πόλης» εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm», με αφορμή τη μετάβαση της Θεσσαλονίκης στο «κόκκινο» και την επιβολή από τα ξημερώματα του τοπικού lockdown.
Ο κ.Ζέρβας είπε πως οι επόμενες «δύο εβδομάδες είναι ένα κρίσιμο διάστημα», ωστόσο εκτίμησε πως «θα πρέπει όλο το μήνα να παλέψουμε πολύ σκληρά τον κορονοϊό, για να μπούμε στον Δεκέμβριο με καλύτερα επιδημιολογικά στοιχεία και να μπορέσουμε να έχουμε ανάκαμψη της οικονομίας».
«Προφανώς η υγεία έρχεται πρώτη, προφανώς πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα για να σταματήσουμε τον ιό, αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε και την επόμενη μέρα. Κι εγώ το λέω όσο πιο ψηλά γίνεται, στην κυβέρνηση. Να προετοιμαζόμαστε ώστε να επιστρέψουμε σε μία πόλη που θα ξαναπάρει μπρος. Γι αυτό και μίλησα για σχέδιο Μάρσαλ», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και ερωτηθείς εάν «φοβάται» λουκέτα ο δήμαρχος απάντησε: «Ήδη υπάρχουν λουκέτα στην πόλη. Από τις αρχές Μαρτίου, οπότε ξεκίνησε η πανδημία, από τον δήμο δόθηκαν 1.400 άδειες. Οι 700 επιχειρηματίες ήδη ζήτησαν διακοπή. Άνοιξαν 1.400 μαγαζιά και τα 700 έπαψαν να λειτουργούν, ένα ποσοστό 50% που νομίζω πως τα λέει όλα».
Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινοβραδινές εικόνες συνωστισμού σε μπαρ της Θεσσαλονίκης, λίγο πριν το κλείσιμο, ο δήμαρχος τις χαρακτήρισε «απαράδεκτες». Πρόσθεσε, δε, πως στους κλειστούς χώρους με μουσική είναι μεγαλύτερη η μεταδοτικότητα του ιού καθώς ο κόσμος είτε τραγουδάει, είτε αναγκάζεται να μιλάει πιο δυνατά.
Ο κ.Ζέρβας υπογράμμισε πως οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. και της Δημοτικής Αστυνομίας θα συνεχιστούν, με το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε να μην εμφανιστούν περιστατικά όμοια με αυτά του παρελθόντος, με συνωστισμό «είτε στην παραλία, είτε σε στέκια όπως η Ικτίνου, το πάρκο επάνω από τη Ρωμαϊκή Αγορά και τα πανεπιστήμια». Όπως είπε, καταλαβαίνει τους νέους που θέλουν να «νιώσουν λίγο πιο χαλαρά, όμως έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που θα πρέπει να εφαρμόζουμε τους νόμους, διότι προέχει η υγεία και η ανάσχεση του κύματος της πανδημίας».
Σχετικά με τις εναλλακτικές μετακινήσεις και τον ποδηλατόδρομο της Κ.Καραμανλή, τόνισε πως η διοίκηση του «πιστεύει» στο συγκεκριμένο έργο και πως θα «πρέπει να του δώσουμε χρόνο». Όπως είπε ο κ.Ζέρβας, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανανεώθηκε η ισχύς του μέτρου λειτουργίας των ποδηλατοδρόμων που έληγε στις 30 Νοεμβρίου, με νέα ημερομηνία τις 28 Φεβρουαρίου 2021.
Τέλος, απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε από την αντιπολίτευση στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ότι δεν κάλεσε τους επικεφαλής των παρατάξεων να συστρατευθούν όλοι από κοινού στη μάχη απέναντι στον κορονοϊό είπε: «Γιατί συνεδριάσαμε 10 ώρες χθες; Δύο ώρες συζητούσαμε για τον κορονοϊό. Δίνεται άπλετος χρόνος στην αντιπολίτευση και τους δημοτικούς συμβούλους να τοποθετηθούν. Διατύπωσαν όλοι τις θέσεις τους. Τι παραπάνω να γινόταν; Ένα συμβούλιο αρχηγών; Όλες οι θέσεις έχουν ακουστεί και μεταφέρονται στο βαθμό που κι εγώ παίρνω κάποιες αποφάσεις για τη Θεσσαλονίκη».
*Τη συνέντευξη πήραν οι Α.Καρυπίδου – Σ.Κυριακίδης