Καύσωνας και πωλήσεις κρύου νερού: Αύξηση στις κούρσες των ταξί

Καύσωνας και πωλήσεις κρύου νερού: Αύξηση στις κούρσες των ταξί

Το (κρύο) νερό έχει γίνει περιζήτητο, καθώς όσοι κυκλοφορούν υπό συνθήκες καύσωνα στους δρόμους της πόλης παρατηρούν ότι τα ψυγεία των περιπτέρων αδειάζουν με απίστευτη ταχύτητα και τα μπουκάλια με το νερό δεν προλαβαίνουν να κρυώσουν. Οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν τους περισσότερους, ειδικά τις μεσημβρινές ώρες, στη χρήση ταξί ακόμη και για διαδρομές που ανεξαρτήτως συνθηκών, θα έκαναν με τα πόδια.

Η αναζήτηση ενός μπουκαλιού κρύου -ενίοτε και παγωμένου- νερού έχει μετατραπεί σε ένα πραγματικό σαφάρι, καθώς ο υδράργυρος, που έχει κολλήσει σε πολύ υψηλές τιμές τις τελευταίες εβδομάδες, έχει εκτινάξει τις σχετικές πωλήσεις στα ύψη. Άνθρωποι από τον κλάδο αναφέρουν πως περίπτερα και καταστήματα έχουν σημειώσει ρεκόρ στις πωλήσεις εμφιαλωμένου νερού, ιδίως στο κέντρο της πόλης, όπου κατά τις ζεστές ώρες της ημέρας τα μικρά μπουκάλια σχεδόν …εξαφανίζονται.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί περίπτερο της Εγνατίας, το οποίο σε μία μέρα πούλησε έως και 15 κιβώτια, δηλαδή 360 μπουκαλάκια. «Στις πωλήσεις των νερών του μισού λίτρου υπάρχει αύξηση κατά 100%, ενώ το ποσοστό για τα μεγαλύτερα μπουκάλια είναι χαμηλότερο. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: πρώτον, στη διάρκεια του καύσωνα, και δεύτερον, στην έλλειψη αποθηκευτικού χώρου στα μικρά καταστήματα. Τα περίπτερα δεν διαθέτουν αποθήκες, γι’ αυτό αποφεύγουν ογκώδεις παραγγελίες. Θα μπορούσαν να πουλήσουν περισσότερα μεγάλα μπουκάλια, αλλά το κόστος και η μεταφορά τους είναι δυσλειτουργικά», επισημαίνει ο πρόεδρος των καπνοπωλών ψιλικών και περιπτέρων Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Ιακώβου.

Πρώτα αδειάζουν τα ψυγεία στο κέντρο της πόλης, όπου οι πολίτες δεύτε πρωταγωνιστούν στην αγορά ή τις δουλειές τους. Οι μήνες αυτούς εκτός από Έλληνες πολίτες υποδέχονται και πολλούς τουρίστες, οι οποίοι απορούν με τις τιμές του νερού, καθώς στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι τουλάχιστον διπλάσιες. «Ένα ζευγάρι Γάλλων με δύο παιδιά στο κέντρο αγόρασε τέσσερα μπουκάλια νερού και πλήρωσε με χαρτονόμισμα των 20 ευρώ. Ο σύζυγος ρώτησε επανειλημμένως τον ιδιοκτήτη αν είχε γίνει κάποιο λάθος με τα ρέστα, αφού πλήρωσε 2 ευρώ, ενώ στη χώρα του θα έδινε 16», διευκρινίζει ο κ. Ιακώβου.

Η τελευταία φορά που οι περιπτερούχοι τρέχουν να γεμίσουν τα ψυγεία τους ήταν το καλοκαίρι του 2017, όταν η χώρα υπήρξε ξανά υπό την πίεση παρατεταμένου καύσωνα, κάνοντάς τους τότε να αναζητούν αγοραστές για το νερό τους.

Αύξηση κούρσας ταξί λόγω καύσωνα

Είτε κρατώντας νερό είτε όχι, όσοι βρίσκονται αυτή την περίοδο στους δρόμους, ιδίως το μεσημέρι, συναντούν δυσκολίες και καταφεύγουν σε ταξί ακόμα και για μικρές αποστάσεις. Ο Κλήμης Λεοντιάδης, πρόεδρος του σωματείου ταξί Θεσσαλονίκης «Ερμής», ανέφερε ότι η ερήμωση της πόλης «έριξε» τις δουλειές αλλά αύξησε την ανάγκη των εναπομεινάντων πολιτών για μετακίνηση με ταξί χάρη στον κλιματισμό. «Η πόλη έχει αποσυρθεί και η κίνηση έχει μειωθεί ιδιαίτερα στους κεντρικούς άξονές της. Σε άλλες χρονιές, η καλοκαιρινή κίνηση στα ταξί ήταν ακόμη λιγότερη. Φέτος, όμως, λόγω της παρατεταμένης υψηλής θερμοκρασίας, πολλοί επιβάτες επιλέγουν τα ταξί για να φτάσουν γρήγορα στον προορισμό τους, καθώς report είναι κάτι που χρησιμοποιούν για να προφυλαχθούν από την ηλίαση», προσθέτει ο κ. Λεοντιάδης.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play