Η Νικολέτα, μία 16χρονη μαθήτρια, βίωνε μία δύσκολη περίοδο. Το άγχος των εξετάσεων, η πίεση από τις υποχρεώσεις και οι συγκρίσεις στα social media την έκαναν να νιώθει συνεχώς πιεσμένη. Δεν ήθελε να μιλήσει γι’ αυτό στους φίλους της, γιατί φοβόταν μήπως την κρίνουν. Μια μέρα άκουσε στο σχολείο για το Instagram bot που είχαν φτιάξει οι συμμαθητές της. Της φάνηκε ενδιαφέρον, αλλά δεν πίστευε ότι ένα chatbot θα μπορούσε να τη βοηθήσει πραγματικά. Όμως, μια μέρα που ένιωθε ιδιαίτερα πιεσμένη αποφάσισε να το δοκιμάσει. Έστειλε το πρώτο της μήνυμα. Στην αρχή δίστασε, αλλά όσο συνέχιζε τη συνομιλία, ένιωθε ότι μπορούσε να εκφράσει τα συναισθήματά της χωρίς να φοβάται την κριτική. Μέσα σε λίγες εβδομάδες κατάλαβε ότι η διάθεσή της είχε αρχίσει να βελτιώνεται.
Μαθητές του Πρότυπου Εκκλησιαστικού Λυκείου Νεάπολης δημιούργησαν στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης Instagram τον ψηφιακό βοηθό ψυχικής υγείας «Luna AI», μια εφαρμογή, η οποία, αξιοποιώντας τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα που απασχολούν τους εφήβους, όπως η διαχείριση άγχους, η κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, εξάρτηση από την τεχνολογία, δυσκολίες σε οικογενειακές και φιλικές σχέσεις, ωθώντας τους ανάλογα με την περίπτωση να αναζητήσουν βοήθεια ειδικού. «Η Νικολέτα δεν είναι η μόνη, πολλοί μαθητές από το σχολείο μας έχουν χρησιμοποιήσει το bot και βρήκαν έναν ασφαλή τρόπο να εκφραστούν και να πάρουν υποστήριξη», ανέφεραν η Άννα Μαρία, η Κατερίνα και ο Απόστολος, μαθητές της Β’ Λυκείου, παρουσιάζοντας την εφαρμογή στο 17ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Noesis.
«Μέσα από αυτό το εγχείρημα μάθαμε την αξία της ομαδικότητας και της τεχνολογικής γνώσης στη διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου. Γευτήκαμε τη χαρά της δημιουργίας και της συνεργασίας, συνειδητοποιήσαμε πως όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας και ανταλλάσσουμε ιδέες μπορούμε να δημιουργήσουμε καινοτόμες λύσεις με θετικό αποτέλεσμα για τους γύρω μας», ανέφεραν οι μαθητές.
Εξοικείωση των μαθητών με τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης
Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος της κοινωνίας, σε τομείς όπως η υγεία, η προστασία του περιβάλλοντος, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, αποτέλεσε βασικό στοιχείο πολλών από τις συνολικά 200 καινοτόμες εργασίες που παρουσιάστηκαν στο 17ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής.
«Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια με συνεχείς καινοτόμες παρεμβάσεις σε κάθε επίπεδο, ώστε να δώσουμε ερεθίσματα στους μαθητές μας και τους εκπαιδευτικούς μας για να αυτενεργούν, να επινοούν και να δημιουργούν πρωτότυπες εργασίες. Έτσι αλλάζουμε το σχολείο και το κάνουμε ευχάριστο, καινοτόμο, δημιουργικό, χρηστικό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης. «Το μαθητικό μας συνέδριο πληροφορικής αποτελεί τη μεγαλύτερη επιστημονική μαθητική δράση. Φέτος, με 2000 μαθητές, 200 εργασίες, 250 εκπαιδευτικούς νιώθουμε υπερήφανοι που κινητοποιούμε την εκπαιδευτική μας κοινότητα, η οποία και προβαίνει σε φανταστικές δημιουργίες», επισήμανε.
Οι εργασίες που παρουσίασαν 2000 μαθητές
Στον τομέα κοινωνικής προσφορά και πρόνοιας, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών παρουσίασε το «Smart Neighborhood», έναν αυτοματισμό για την ασφάλεια, την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη, που περιλαμβάνει την έξυπνη διάβαση και το wearable «Guardian Band». Επίσης το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης παρουσίασε μία φορητή συσκευή ανίχνευσης εμποδίων για άτομα με προβλήματα όρασης, το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Γιαννιτσών παρουσίασε τη συσκευή «EchoSense – robo.pap», με αισθητήρα απόστασης για άτομα με προβλήματα όρασης και το Pinewood School το «GuideVest», ένα γιλέκο καθοδήγησης ατόμων με προβλήματα όρασης. Το Γυμνάσιο Ελληνο-γαλλικής Σχολής Καλαμαρί παρουσίασε το «SafeChild», μία εφαρμογή υποστήριξης και άμεσης βοήθειας για παιδιά σε κίνδυνο, ενώ τη φορητή συσκευή άμεσης βοήθειας «Κλικ βοήθειας» για υποστήριξη ατόμων τρίτης ηλικίας παρουσίασε το Γυμνάσιο Πειραματικού Σχολείου ΑΠΘ. Το 1ο Γενικό Λύκειο Μενεμένης ανέπτυξε αλγορίθμους υποστήριξης ΑμεΑ και το γυμνάσιο Καλαμαρί δημιούργησε την εφαρμογή «Break Silence!», ένα χρήσιμο εργαλείο για τα άτομα με ακουστική αναπηρία.
Στον τομέα αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητα παρουσιάστηκαν ο Σύμβουλος Θετικής Δράσης από το 1ο ΓΕΛ Σερρών, ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο διαβάζει την έκφραση του προσώπου του χρήστη και αναγνωρίζει τη διάθεσή του και αναλόγως αποκρίνεται, η ιστοσελίδα «AI or Real Photos?» για αναγνώριση εικόνων κατασκευασμένων με Τεχνητή Νοημοσύνη από το Γυμνάσιο Μαντουλίδη και η κατασκευή ενός Άβακα με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης από το Πειραματικό Γυμνάσιο Παν. Μακεδονίας και το 4ο Γυμνάσιο Νεάπολης.
Παρουσιάστηκαν, επίσης, τραγούδι και βίντεο κλιπ ευαισθητοποίησης για τον διαδικτυακό εκφοβισμό που δημιουργήθηκαν από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς με εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης και η ερευνητική εργασία: «Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη… την Τεχνητή Νοημοσύνη μη φοβάσαι» από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κρύας Βρύσης, που παρουσιάζει αποτελέσματα χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης για τη δημιουργία και τη μετατροπή της ποίησης και των λογοτεχνικών αποσπασμάτων σε μουσική.
Στον τομέα βελτίωσης Σχολικού Περιβάλλοντος παρουσιάστηκαν το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Ασφάλειας Μαθητών σε Εκπαιδευτικές Εκδρομές από το 5ο Δημοτικό Δημοτικό Σχολείο Περαίας, το Λογισμικό για Αυτοματοποιημένη Αναπαραγωγή Μουσικής στα Σχολικά Διαλείμματα από το Γενικό Λύκειο Κασσάνδρας, ο γεωδαιτικός θόλος ως πλανητάριο από το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης, η Εφαρμογή Πλοήγησης για έξυπνες φορητές συσκευές στο σχολικό συγκρότημα από το Γυμνάσιο Πειραματικού Σχολείου ΑΠΘ, καινοτόμες Ψηφιακές Εφαρμογές για κινητά – tablets για τη Βελτίωση της Σχολικής Καθημερινότητας από το 4ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών, ο Ρομποτικός Βοηθός – Φίλος μαθητών και Γραφείου για καλύτερη οργάνωση της σχολικής καθημερινότητας των μαθητών από το 1ο ΓΕΛ Σερρών, το αυτοματοποιημένο σύστημα «112-SCH: Οι Ήρωες Της Αυλής!» από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης που αξιοποιεί την ασύρματη επικοινωνία του micro:bit για τη δημιουργία ενός συστήματος ειδοποίησης που ενισχύει την ασφάλεια και την πρόληψη στην αυλή του σχολείου κατά τη διάρκεια του διαλείμματος και «Η αυλή που θα θέλαμε!», μία πρόταση των μαθητών του 18ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς σχεδιασμένη σε 3D μακέτες.
Στον τομέα Προστασίας του Περιβάλλοντος και τη Γεωργία παρουσιάστηκα το «Ecosub», ένα Hydrobot με δυνατότητες δειγματοληψίας νερού από διάφορα βάθη από το Πρότυπο ΕΠΑ.Λ Κρύας Βρύσης, ένα καινοτόμο σύστημα κινητής συλλογής οργανικών απορριμμάτων για κομποστοποίηση από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας, το «ΑΙ RΕCYCLING ASSISTANT» μία ρομποτική διάταξη ή οποία βοηθάει τους μαθητές να ανακυκλώσουν σωστά τα σκουπίδια τους από το 3ο Γυμνάσιο Θέρμης, το Αυτόνομο Ενεργειακά Θερμοκήπιο & η Εφαρμογή «Smart GreenHouse» από το, 3ο Πειραματικό ΓΕΛ Κομοτηνής, το Αυτόνομο Σύστημα Καλλιέργειας Λαχανικών 7ο Γενικό Λύκειο Καλαμαριάς & 6ο Γυμνάσιο Ξάνθης, το ρομποτικό νερόφιδο «Pico Pico» σε υποθαλάσσιες αποστολές εξερεύνησης και διάσωσης από σύμπραξη 32ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, 7ου ΓΕΛ Καλαμαριάς και 8ου Γυμνασίου Καλαμαριάς και ο αυτόνομος επιθεωρητής εδάφους από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κρύας Βρύσης.
Στον τομέα υλοποίησης έξυπνης Πόλης και Έξυπνου Σπιτιού παρουσιάστηκαν το αυτοματοποιημένο Σύστημα Ασφάλειας σιδηροδρομικών διαβάσεων από το 2ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης, το «Smart Tech Solutions», που αποτελείται από τρία αυτοματοποιημένα συστήματα για την ενίσχυση της ασφάλειας και της λειτουργικότητας σε διάφορους χώρους με το καινοτόμο Stop Flood το σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης πλημμυρών από το 4ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών, ο εικονικός ξεναγός «Ένε Γκιλ»: που μας κάνει Βόλτα στα μνημεία της Θεσσαλονίκης» από το 2ο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. Ανατολικής Θες/νίκης, και έξυπνοι αυτοματισμοί για τον δημόσιο χώρο που περιλαμβάνουν από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου.
Στον τομέα της Υγείας παρουσιάστηκαν η «Έξυπνη Διάγνωση», μία Εφαρμογή AI για την Αναγνώριση Ασθενειών από το Λύκειο Πειραματικού Σχολείου ΑΠΘ, ένα Σύστημα μέτρησης βιολογικών δεικτών με αισθητήρες από το 2ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, η εφαρμογή της καινοτόμου τεχνολογίας VR στο μάθημα της Ανατομίας από το ΕΚ Καλαμαριάς και το «Moodiary», ένα ημερολόγιο καταγραφής συναισθημάτων για φορητές συσκευές από το 2ο ΓΕΛ Νεάπολης.
Στον τομέα Εκπαιδευτικό Παιχνίδι με χρήση Ρομποτικής και AI παρουσιάστηκαν το Ψηφιακό «Επιτραπέζιο» παιχνίδι για την Τεχνητή Νοημοσύνη από το Δημοτικό Σχολείο Φρυγανιώτη, ένα Ρομποτικό Παιχνίδι για τους μαθητές με την αναβίωση του παραδοσιακού παιχνιδιού τσέρκι με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας από το 15ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης, το Ρομπτικό Εκπαιδευτικό Παιχνίδι Ερωτήσεων Arduino Recycle Game από το 3ο Πειραματικό ΓΕΛ Κομοτηνής και το Mindflux a social turing game ένα διαδραστικό ηλεκτρονικό παιχνίδι που αφορά την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων και AI, από το 2ο ΓΕΛ Θέρμης.
Εκδήλωση επαγγελματικού προσανατολισμού
Στο πλαίσιο του 17ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο «Επαγγελματικός Προσανατολισμός μέσα από σύγχρονα περιβάλλοντα ενημέρωσης και μάθησης» με τη συμμετοχή εταιρειών όπως η CISCO, η ORACLE, η OTS, η Deloitte και του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ και με στόχο την ενημέρωση μαθητών σε θέματα χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, κατεύθυνσης σπουδών και επαγγελματικής αποκατάστασης.
Η δράση είχε σκοπό να εξοικειώσει τους μαθητές Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου με τους δρόμους της Πληροφορικής στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και να τους διευκολύνει στην επιλογή κατεύθυνσης σπουδών σύμφωνα με τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Οι μαθητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση μίλησαν για τις σχολές που σκέφτονται να επιλέξουν και οι εκπρόσωποι των εταιρειών διεύρυναν τις δυνατότητες επιλογών τους, μιλώντας τους για τους τομείς που μπορούν να απασχοληθούν την επομένη της ολοκλήρωσης των σπουδών τους στο εκάστοτε αντικείμενο.
*Τις φωτογραφίες παραχώρησε η Περιφερειακής Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ