Kαινοτόμος εταιρεία νεαρών ερευνητών διπλασίασε το προσωπικό της στη διάρκεια της πανδημίας

Kαινοτόμος εταιρεία νεαρών ερευνητών διπλασίασε το προσωπικό της στη διάρκεια της πανδημίας

Στη διάρκεια του lockdown στην Ελλάδα, μια καινοτόμος εταιρεία με έδρα τα Φάρσαλα κατόρθωσε να διπλασιάσει το προσωπικό της, προσλαμβάνοντας μάλιστα μηχανικούς υψηλής εξειδίκευσης. Πέτυχε επίσης να υπερτριπλασιάσει τα ερευνητικά κονδύλια που διαχειρίζεται, «κερδίζοντας» τρία νέα προγράμματα, που ανέβασαν τον ερευνητικό προϋπολογισμό της στα 790.000 ευρώ από 200.000 ευρώ. Επιπλέον, «δεν έχασε ούτε μία ώρα δουλειάς για την ανάπτυξή της», καθώς όταν το lockdown επέβαλε αιφνιδιαστικά την τηλεργασία, δοκιμάζοντας -από τη μια μέρα στην άλλη- τις αντοχές και την αποδοτικότητα χιλιάδων επιχειρήσεων ανά τη χώρα, τα μέλη της δικής της ομάδας ήταν ήδη εξοικειωμένα με την απομακρυσμένη εργασία, δουλεύοντας επί χρόνια συντονισμένα για τον ίδιο σκοπό από τρία σημεία του ελληνικού χάρτη: τα Φάρσαλα, τη Λάρισα και την Αττική.

Ο λόγος για τη Geomiso (Τζεομάιζο) ΙΚΕ, μια πολυβραβευμένη startup, που ιδρύθηκε το 2014, μέσα στην οικονομική κρίση. Στελεχωμένη από νεαρούς ερευνητές και ερευνήτριες και εξελίσσοντας ένα ερευνητικό έργο, που είχε αρχίσει το 2010, η Geomiso δημιούργησε το πρώτο παγκοσμίως εμπορικό λογισμικό ισογεωμετρικής ανάλυσης και σχεδιασμού CAD/CAE, ενοποιώντας δύο βιομηχανικές διαδικασίες: τον σχεδιασμό ενός προϊόντος (από έναν/μία ντιζάινερ) και τον έλεγχο της αντοχής του (από έναν/μία μηχανικό). Xάρη σε αυτό το λογισμικό, η εταιρεία εκτιμάται ότι θα μπορέσει στα επόμενα χρόνια να «κερδίσει» μεγάλους πελάτες στους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας, της ναυπηγικής και της αεροναυπηγικής και γενικά «όπου απαιτείται πολύ υψηλή ακρίβεια» όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεννηθείς το 1987 ιδρυτής της, πολιτικός μηχανικός Παναγιώτης Καρακίτσιος.

Πιθανή δεξαμενή πελατών ίση με τον ελληνικό πληθυσμό …επί δύο

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, η αξία της εταιρείας αποτιμάται σε 20 εκατ. ευρώ, ενώ η πρόβλεψη για τα κέρδη της σε βάθος πενταετίας ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι η δεξαμενή άντλησης πελατών της είναι σχεδόν δύο φορές ο πληθυσμός της Ελλάδας: 19,3 εκατ. ενεργοί χρήστες ανά τον κόσμο.

Τι κάνει, όμως, το λογισμικό αυτό τόσο ιδιαίτερο; «Η υβριδική του φύση. Είναι συνάμα και σχεδιαστικό πρόγραμμα και λογισμικό μηχανικής ανάλυσης. Ενδεικτικά, για να κατασκευαστεί ένα νέο μοντέλο αυτοκινήτου, χρειάζεται να δημιουργηθούν τα αρχικά του σχέδια από το σχεδιαστικό τμήμα της αυτοκινητοβιομηχανίας και στη συνέχεια το τμήμα των μηχανικών να ελέγξει τα δομικά του στοιχεία, τις αντοχές του κτλ και να επιστρέψει τα αρχικά σχέδια στους σχεδιαστές για διορθώσεις. Το λογισμικό μας συγχωνεύει αυτές τις δύο διαδικασίες. Με απλά λόγια, για να δημιουργηθεί ένα αυτοκίνητο, χρειάζεται να επιλυθεί ένας “χ” αριθμός εξισώσεων. Με το δικό μας λογισμικό, ο χρόνος που χρειάζεται για να λυθούν αυτές οι εξισώσεις μειώνεται δραστικά. Αν χρειάζονταν τρεις μήνες, θα απαιτούνται πλέον δύο-τρεις εβδομάδες, οπότε εξοικονομείται χρόνος και κόστος» εξηγεί ο Παναγιώτης Καρακίτσιος, επισημαίνοντας ότι το λογισμικό Geomiso έχει ιδιαίτερη χρησιμότητα σε έργα που απαιτούν εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια: «Για να πάει ο Elon Musk στο Διάστημα πρέπει να είναι όλα τέλεια. Στοχεύουμε σε έργα που απαιτούν τέτοιο βαθμό ακρίβειας».

Η πρώτη έκδοση του software έχει ήδη- από το 2018- βγει στην αγορά, κυρίως την εγχώρια. Τώρα, η εταιρεία -που το προσωπικό της έφτασε τα 11 άτομα, καθώς μέσα στην πανδημία προσέλαβε πέντε μηχανικούς υψηλής εξειδίκευσης- στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξή της, με προοπτική το 2021 να αρχίσει μαζικές πωλήσεις και στο εξωτερικό, «ποντάροντας» πολλά στο νέο λογισμικό της, Geomiso TNL, το οποίο αναπτύσσεται στο πλαίσιο της δράσης ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ, με δημόσια δαπάνη σχεδόν 155.000 ευρώ και αναμένεται να είναι έτοιμο τον προσεχή Ιανουάριο. Ο δρόμος της Geomiso για τις διεθνείς αγορές φαίνεται πως έχει αρχίσει να ανοίγει…

Πώς κατάφερε μια ελληνική εταιρεία από τα Φάρσαλα, να δημιουργήσει και να προωθεί πρώτη στην αγορά ένα τόσο πρωτοποριακό λογισμικό, όταν μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το ΜΙΤ, απολαμβάνουν πολύ μεγαλύτερων χρηματοδοτήσεων και στενότερων σχέσεων με τη βαριά βιομηχανία; είναι το επόμενο ερώτημα προς τον Παναγιώτη Καρακίτσιο. «Χάρη και στον καθηγητή μου στο ΕΜΠ, Μανόλη Παπαδρακάκη, ήμασταν κάποια χρόνια μπροστά, γιατί είχαμε πρόσβαση από τους πρώτους σε τεχνολογία αιχμής, οπότε συνειδητοποίησα αμέσως την τεράστια ανάγκη που υπάρχει στη διεθνή αγορά για ένα υβριδικό λογισμικό σχεδιασμού και ανάλυσης και άρχισα να σκέφτομαι πώς θα μπορούσα να αξιοποιήσω τη θεωρία για να δώσω λύση σε ένα τόσο σημαντικό βιομηχανικό πρόβλημα» υπογραμμίζει, ενώ γνωστοποιεί ότι η ομάδα -πέραν των τεσσάρων ερευνητικών που ήδη τρέχουν, για τα Geomiso TNL, SEA, DNL και ΙSA- σχεδιάζει άλλες δύο εκδόσεις του λογισμικού, το Geomiso Inventor (που θα συνεργάζεται με εκτυπωτές τρισδιάστατης εκτύπωσης) και το Geomiso Animator (βιομηχανία κινουμένων σχεδίων, video games).

«Μείνε ερευνητής. «Πήγαινε να δουλέψεις στο εξωτερικό». «Πού πας να μπλέξεις;»

Η διαδρομή μέχρι εδώ δεν ήταν, πάντως, εύκολη. Όταν ο Παναγιώτης πρότεινε το 2014 στα μέλη της ερευνητικής του ομάδας να συμμετάσχουν στην ίδρυση της εταιρείας, φοβήθηκαν, όπως λέει, καθώς δεν ήθελαν να αναλάβουν επιχειρηματικό ρίσκο. «Εξακολουθεί να υπάρχει διστακτικότητα, ακόμα και σε πολύ νέους ανθρώπους, ως προς την επιχειρηματικότητα. Αν είχαμε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε αυτό, με τα μυαλά που υπάρχουν στην Ελλάδα, θα είχαμε εξελιχθεί στην Ολλανδία της ανατολικής Ευρώπης ως προς την καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Το διάστημα 2010-2014 ήταν για εμένα ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς άθελά τους, πολλοί στο περιβάλλον μου με αποθάρρυναν. “Μείνε ερευνητής”. “Πήγαινε να δουλέψεις στο εξωτερικό». «Πού πας να μπλέξεις;» άκουγα συνέχεια. Επέμεινα και σιγά-σιγά έμαθα να αποδέχομαι και την ιδέα της αποτυχίας, κάτι που διόλου εύκολο ήταν για εμένα, που πρώτος αποφοίτησα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, καθώς και πρώτος μεταξύ 242 μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 2009. Εξασφάλισα περίπου 100.000 ευρώ μόνο από υποτροφίες. Όταν άκουγα αρνητικές κριτικές, που δεν ήταν λίγες, αφού αρχικά δεν είχαμε ούτε business plan και καμία επιχειρηματική εμπειρία, τις έπαιρνα πολύ κατάκαρδα. Πάνω στη δράση έμαθα να είμαι πολύ πιο ευέλικτος και προσαρμοστικός και να μη φοβάμαι να αποτύχω» εξομολογείται ο Παναγιώτης, ο οποίος μάλιστα επί χρόνια χρηματοδοτούσε μόνος του την ανάπτυξη του λογισμικού. Η Geomiso έχει λάβει επτά πανελλαδικές και μια διεθνή διάκριση, δέχεται ήδη προτάσεις συνεργασίας από διακεκριμένες εταιρείες, ενώ στην παρούσα φάση διαπραγματεύεται χρηματοδότηση για την περαιτέρω ανάπτυξή της με το Uni.Fund, εκ των επενδυτικών κεφαλαίων του υπερταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών, Equifund, επενδυτικής πρωτοβουλίας του Δημοσίου και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF)._

Αλεξάνδρα Γούτα

 

©Πηγή: amna.gr

Loading