Καλαμαριά: Οι πολίτες μαθαίνουν πόσο διοξείδιο του άνθρακα δεσμεύει το αστικό πράσινο της πόλης

Το ισοζύγιο πρασίνου σε αστικές περιοχές είναι κρίσιμος παράγοντας υγείας και ποιότητας ζωής. Στο Δήμο Καλαμαριάς, εφαρμόζουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής όλων των δεδομένων που αφορούν το περιβάλλον.

Ένα παρατηρητήριο ποιότητας ζωής έχουν εγκαταστήσει στην Καλαμαριά. Το έκαναν διότι θέλουν να ξέρουν όλοι για την ποιότητα αέρα που αναπνέουν, την κατάσταση και τις μεταβολές στο αστικό πράσινο, καθώς και την εμπλοκή όλων σε αυτή την διαδικασία με την εξοικείωση τους με την αντίστοιχη διαδραστική εφαρμογή που έχουν.

propoli

Σε αυτό το πλαίσιο, την Τετάρτη 23.03.2022  και ώρα 17:00, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» θα πραγματοποιηθεί ημερίδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για το Αστικό Πράσινο, στο πλαίσιο του έργου Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου Δήμου Καλαμαριάς.

Στη διάρκεια της Ημερίδας θα γίνει παρουσίαση του έργου και των αποτελεσμάτων του, καθώς και ζωντανή επίδειξη της λειτουργίας του. Επιπλέον, προσκεκλημένοι επιστήμονες θα μιλήσουν για το Αστικό Πράσινο και τη σημασία της ορθής διαχείρισής του.

Σκοπός της δημιουργίας Παρατηρητηρίου Αστικού Πρασίνου στον Δήμο Καλαμαριάς είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και τεχνολογικά σύγχρονου συστήματος, που σχετίζεται με την παρακολούθηση και διαχείριση του Αστικού Πρασίνου του Δήμου. Το σύστημα είναι ανοικτό για τους πολίτες μέσω διαδικτύου.

Οι ενδιαφερόμενοι, μέσω της ιστοσελίδας https://app.greentree.gr/el/map/4 , έχουν τόσο τη δυνατότητα παρακολούθησης δυναμικών παραμέτρων, όπως η δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και παρέμβασης μέσω αποστολής αιτημάτων αναφορικά με την κατάσταση των δέντρων πάρκων και δεντροστοιχιών της περιοχής τους.

Επιπλέον, το σύστημα εκτιμά και υπολογίζει μία σειρά δεικτών, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη διαχείριση και λήψη αποφάσεων, κατά την άσκηση πρακτικών σχετικών με την ενίσχυση, προστασία και διαχείριση του αστικού πρασίνου από πλευράς υπηρεσιών του Δήμου.

Το σύστημα καλύπτει την έννοια του ολοκληρωμένου, καθώς συνιστά έναν σφαιρικό τρόπο εξέτασης των αναγκών και των προβλημάτων των αστικών χώρων πρασίνου, αλλά και των ωφελειών που προέρχονται από αυτούς, μέσα από τη συνεκτίμηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού ανθρωπογενών και μη παραγόντων, καθένας εκ των οποίων έχει διαφορετική βαρύτητα. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η ολιστική προσέγγιση κατά την άσκηση της Δασοκομίας Πόλεων στον Δήμο Καλαμαριάς.

Δείτε επίσης: Δύο συγκεντρώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Loading