Καλύτερες και από τις υψηλότερες προσδοκίες τους οι πωλήσεις χριστουγεννιάτικου ελάτου για τους παραγωγούς του Ταξιάρχη

Καλύτερες και από τις υψηλότερες προσδοκίες τους οι πωλήσεις χριστουγεννιάτικου ελάτου για τους παραγωγούς του Ταξιάρχη

Καλύτερες και από τις υψηλότερες προσδοκίες τους καταγράφηκαν οι φετινές πωλήσεις χριστουγεννιάτικου ελάτου για τους παραγωγούς του Ταξιάρχη Χαλκιδικής, με τον πρόεδρο της κοινότητας Γιάννη Ξάκη, ελατοπαραγωγό, να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να σημειώθηκε ρεκόρ 10ετίας!

«Μπορούμε να πούμε ότι ξεπουλήσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξάκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, και μεταφέροντας τον «παλμό» της αγοράς, σημείωσε: «η λαχτάρα των πολιτών για αγορά φρέσκου χριστουγεννιάτικου ελάτου, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο».

Έτσι, παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των μέτρων που εφαρμόζονται για την αποφυγή διάδοσης του ιού, οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη «τύχαμε της φροντίδας όλων των φορέων -κυβερνητικών και μη- κι έτσι γλιτώσαμε από την καταστροφή», σημείωσε ο κ. Ξάκης εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη όλης της κοινότητας για την τροπή που πήραν τα πράγματα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη διένυσαν μια μεγάλη περίοδο έντονης αμφιβολίας για το τι μέλλει γενέσθαι κι εάν τελικά θα κατάφερναν φέτος να προχωρήσουν σε πωλήσεις ελάτων, λόγω του κορονοϊού.

Ίσως και πάνω από 25.000 οι πωλήσεις

Αν και η ετήσια επίσημη συνάντηση των ελατοπαραγωγών του Ταξιάρχη Χαλκιδικής για την αποτίμηση της φετινής χρονιάς αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο ο κ. Ξάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ίσως φέτος και να ξεπεράσαμε τις περσινές πολύ καλές μας πωλήσεις, που διαμορφώνονταν σε 25.000 με 27.000 έλατα».

Πέρυσι, οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη, έπειτα από μια μακρά περίοδο χαμηλών πωλήσεων, λόγω της οικονομικής κρίσης, κατάφεραν να πετύχουν αύξηση κατά 10% με 15%, έναντι του 2018, οπότε και είχαν διατεθεί στην αγορά περί τα 22.000 δέντρα. Υπενθυμίζεται ότι προ 18ετίας, οι πωλήσεις ελάτων Ταξιάρχη υπερέβαιναν τις 38.000, ακόμη και τις 40.000!

Σε ό,τι αφορά τις τιμές πώλησης φυσικών ελάτων Ταξιάρχη, ο κ. Ξάκης επισήμανε ότι κινήθηκαν σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερες έναντι του 2019. Σημείωσε, δε, πως και φέτος, όπως κάθε χρόνο τα τελευταία έτη, «τα “παζάρια” μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών συνεχίστηκαν». Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «νικητής τελικά δεν αναδεικνύεται ποτέ κανείς, αφού τις περισσότερες φορές, πωλητής και αγοραστής τα βρίσκουν στη μέση».

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, στη Θεσσαλονίκη, η τιμή ενός ελάτου κυμαινόταν στα 30-100 ευρώ και στα 40-150 ευρώ στην Αθήνα.

Σήκωσαν …μανίκια για τη νέα χρονιά

Διαθέτοντας στην ελληνική αγορά το 75% και πλέον των χριστουγεννιάτικων δέντρων επί σειρά δεκαετιών, οι 1000 και πλέον κάτοικοι του ορεινού χωριού Ταξιάρχης, στη Χαλκιδική έχουν ήδη σηκώσει μανίκια και φυτεύουν για το 2021.

Η καλλιέργεια του ελάτου είναι μια πολύ απαιτητική ασχολία και μπορεί να χρειαστούν και 12 ώρες απασχόλησης ημερησίως σε ορισμένα στάδιά της. Ο σπόρος φυτεύεται την Άνοιξη, στη συνέχεια γίνονται τα φυτώρια για τρία χρόνια και όταν το φυτό αναπτυχθεί, μεταφυτεύεται σε γλάστρα ή στη γη, ενώ το δέντρο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να πάρει ύψος. «Αν δεν περάσουν από το φυτώριο τα δέντρα μπορεί να χρειαστούν από οκτώ έως 10 χρόνια μέχρι να κοπούν και να πωληθούν. Υπάρχουν και δέντρα τριών μέτρων που μπορεί να χρειαστούν και 12 χρόνια», επισήμανε ο κ. Ξάκης.

 

Έλενα Αλεξιάδου

 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play