Καμία αναφορά κρουσμάτων ελονοσίας και δάγκειου πυρετού στην Ελλάδα

Καμία αναφορά κρουσμάτων ελονοσίας και δάγκειου πυρετού στην Ελλάδα

Κανένα κρούσμα ελονοσίας και δάγκειου πυρετού δεν καταγράφηκε τη φετινή περίοδο στην Ελλάδα, γεγονός που αποτιμάται ως θετική εξέλιξη. Ειδικά για την περίπτωση της ελονοσίας την τελευταία τριετία δεν καταγράφηκε κανένα ενδημικό κρούσμα στην Ελλάδα. Αντίθετα, την περίοδο 2009 – 2021 είχαν σημειωθεί μεμονωμένα κρούσματα ή συρροές αυτόχθονων κρουσμάτων ελονοσίας στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών.

Σύμφωνα με τον Δρ. Σπύρο Μουρελάτο, πρόεδρο της εταιρείας «Οικοανάπτυξη», οι συντονισμένες προσπάθειες από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την αποτροπή της επανεγκατάστασης της ελονοσίας υπήρξαν πολύ αποτελεσματικές, ενώ η σχετική τεχνογνωσία και μεθοδολογία είναι διαθέσιμες να εφαρμοστούν και πάλι, αν και εφόσον αυτό χρειαστεί. Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ανέφερε ότι η ελονοσία είναι μια σοβαρή ασθένεια, για την οποία υπάρχει φαρμακευτική αγωγή και αφορά κυρίως αγροτικές περιοχές, όπου οι ψεκαστικές παρεμβάσεις είναι πιο αποτελεσματικές.

Σε ό,τι αφορά τον δάγκειο πυρετό, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν καταγράφηκαν κρούσματα στην Ελλάδα, παρ’ όλο που το κουνούπι που ενέχεται στη μετάδοσή του (Aedes albopictus) έχει ευρεία κατανομή. Ο βασικός λόγος είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες μετακινήσεις ανθρώπινων πληθυσμών από και προς τις περιοχές με μεγάλη μετάδοση, όπως η Νότια Αμερική, η Καραϊβική, η Νοτιοανατολική Ασία και η Ινδική υποήπειρος.

Αντιθέτως, μεγάλος αριθμός αυτόχθονων κρουσμάτων δάγκειου πυρετού εμφανίστηκε τη φετινή περίοδο σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. «Ο μέσος όρος των κρουσμάτων στην Ευρώπη για το διάστημα 2010 – 2021 ήταν έξι κρούσματα, ενώ ο μέσος όρος τα τελευταία τρία χρόνια είναι εκατό», τόνισε η βιολόγος Σάντρα Γκεβέρ.

Η ίδια ανέφερε ότι ο ευρωπαϊκός νότος είναι σε φάση αποτροπής εγκατάστασης του δάγκειου πυρετού, γεγονός που σημαίνει ότι γίνονται εντατικές προσπάθειες για να μην εγκατασταθεί στην περιοχή. Η τακτική εστιάζεται στην καταπολέμηση των κουνουπιών ώστε να μην μεταδίδεται μέσω αυτών ο ιός.

Ενδημική η κατάσταση στον ιό του Δυτικού Νείλου

Στην περίπτωση του ιού του Δυτικού Νείλου, η κατάσταση είναι διαφορετική καθώς πρόκειται για μια ενδημική κατάσταση από το 2010 με 908 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 18 Ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα καταγράφηκαν 192 κρούσματα, που αντιπροσωπεύουν το 85% του μέσου όρου της τελευταίας εξαετίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με χρονοσειρές δεδομένων, η αρχική πρόβλεψη για χαμηλή/μέτρια ένταση μετάδοσης επιβεβαιώθηκε. «Ο παράγοντας που ανέβασε τον κίνδυνο ήταν οι ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες στους μήνες Ιουλίου και Αυγούστου», είπε ο Δρ. Μουρελάτος.

Τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών ολοκληρώνονται, ενώ αναμένεται αποκλιμάκωση των επιπέδων όχλησης λόγω της επικράτησης θερμοκρασιών κάτω των 15 βαθμών Κελσίου.

©

Loading

Play