Σε συμμαχία με στόχο να ανακοπεί η αυξανόμενη εγκατάλειψη της καλλιέργειας οσπρίων στην Ελλάδα και να αυξηθεί έτσι η αυτάρκεια της χώρας μας, που καλύπτει τις ανάγκες της με εισαγωγές σε ποσοστό 60%, προχώρησαν παραγωγοί και μεταποιητές του κλάδου, δημιουργώντας την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Οσπρίων Ελλάδας (ΕΔΟΟΕ), με έδρα την Καστοριά.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρός της, Χρήστος Τσιχήτας, επικεφαλής της ΕΑΣΘ- Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης, σημειώνει πως υπάρχει η δυνατότητα να γίνουμε αυτάρκης σαν χώρα σε ό,τι αφορά τα όσπρια και επισημαίνει ότι στους στόχους του οργάνου συμπεριλαμβάνονται η προστασία του κλάδου από τις παράνομες ελληνοποιήσεις που «απειλούν» με παύση δραστηριότητας παραγωγούς, θεσμικά όργανα και μεταποιητές καθώς και η ανάδειξη και προώθηση, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, της υψηλής ποιότητας, της διατροφικής αξίας και της συμβολής της κατανάλωσης των συγκεκριμένων προϊόντων στην ανθρώπινη υγεία.
Η πρώτη γενική συνέλευση του φορέα έγινε στην Καστοριά και την ίδια ημέρα έγιναν και οι αρχαιρεσίες για τη σύσταση του πρώτου διοικητικού συμβουλίου του νέου φορέα, που θα συνεδριάσει στις 24/2 στην Αθήνα ή στη Θεσσαλία. «Το διοικητικό συμβούλιο του φορέα θα συνεδριάζει κάθε φορά και σε άλλο μέρος της Ελλάδας», τονίζει ο κ. Τσιχήτας και σημειώνει ότι τα μέλη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οσπρίων ανέρχονται σε 24, εκ των οποίων τα 12 αφορούν σε παραγωγικές οργανώσεις. Υπενθυμίζει, δε, ότι το εγχείρημα ίδρυσης του φορέα είχε εκκινήσει το 2020, στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε και «το τελευταίο εξάμηνο, όχι μόνο επανήλθε στο τραπέζι, αλλά έγινε και πραγματικότητα».
Με βάση δημοσιευθέντα στατιστικά στοιχεία, τη διετία 2015-2016 υπήρξε αύξηση καλλιεργούμενων εκτάσεων και αριθμού παραγωγών στον κλάδο των οσπρίων, αλλά έκτοτε «η ένταση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους παραγωγής και τις χαμηλές τιμές παραγωγού, τα νούμερα βαίνουν διαρκώς μειούμενα», επισημαίνει ο επικεφαλής του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος. Ενδεικτικά αναφέρει ότι στην τετραετία 2021-2024, «μόνο στην περιοχή της Καστοριάς έχει καταγραφεί μείωση της τάξης του 30% τουλάχιστον των καλλιεργούμενων εκτάσεων με όσπρια».
Επισημαίνεται πως ο προαναφερόμενος συνεταιρισμός συμμετέχει στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Οσπρίων Ελλάδα με εκπρόσωπο τον Θωμά Μάνο, ο οποίος και εκλέχθηκε γραμματέας στον φορέα, αντιπρόεδρος του οποίου είναι ο Άγης Καραγεωργίου (Αφοί Κ. Καραγεωργίου ΑΒΕΕ-3ΑΛΦΑ) και ταμίας ο Άγης Πιστόλας (Πιστιόλας ΕΥ.ΓΕ ΑΒΕΕ-Agrino).
Μιλώντας για την καλλιέργεια οσπρίων, ο κ. Μόσχος τονίζει ότι το κόστος παραγωγής κυμαίνεται περί τα 700 ευρώ/στρέμμα και με τη μέση τιμή παραγωγού κοντά στα τρία ευρώ/κιλό. Ανάμεσα στα προβλήματα, αναφέρει την έλλειψη εργατών, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει δοθεί «ουσιαστική λύση» παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει.
Όπως εξηγεί ο κ. Μόσχος, με την ένταση της κλιματικής κρίσης «βροχές και ήλιος εναλλάσσονται πλέον ακανόνιστα», ενώ απαιτείται συνεργασία με τους επιστήμονες ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικές οι ποικιλίες.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η 10η Φεβρουαρίου έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων, με στόχο την ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τα διατροφικά οφέλη των οσπρίων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της επισιτιστικής ασφάλειας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ