Κατά των ΕΛΠΕ η δικαστική απόφαση για τη ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος

Κατά των ΕΛΠΕ η δικαστική απόφαση για τη ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος

Το δρόμο της δικαιοσύνης πήραν σήμερα δύο ποινικές υποθέσεις, με κατηγορούμενους στελέχη των Ελληνικών Πετρελαίων, σχετικά με τη συνεχιζόμενη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Οι δύο υποθέσεις αφορούν σε πράξεις και παραλείψεις της εταιρείας σε ότι αφορά την περιβαλλοντική διαχείριση, το χρονικό διάστημα από το 2016 έως το 2018, και βασίζονται σε εκθέσεις των επιθεωρητών περιβάλλοντος και μηνυτήριες αναφορές κατοίκων της περιοχής. Παράσταση πολιτικής αγωγής έχει ασκήσει και ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου.

Να αναφερθεί ότι εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ ήταν ο πρόεδρός τους. Η ποινή που έχει επιβληθεί από το δικαστήριο είναι ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή και η κατηγορία ήταν για ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Η πρώτη υπόθεση αναβλήθηκε τρεις φορές (η πρώτη δικάσιμος είχε οριστεί τον Οκτώβριο του 2021).

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου ΕΛΠΕ κατηγορούνται για παραλείψεις και μη λήψη των απαραίτητων μέτρων στη μονάδα κατεργασίας υγρών αποβλήτων και σε άλλα σημεία εντός του διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκης, από τα οποία εκπέμπονται θειούχες πτητικές οργανικές ενώσει, ώστε να αποφευχθεί η πρόκληση ρύπανσης και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Ως χρόνος τέλεσης των αδικημάτων προσδιορίζεται το διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2016 και Μαΐου 2017.

Αρχικά είχε υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά από πολίτες, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο και ανασύρθηκε όταν εκδόθηκε το πόρισμα της μελέτης του ΑΠΘ για τη δυσοσμία, το 2019.

Στη δεύτερη υπόθεση κατηγορούμενοι είναι δύο διευθυντές των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη, το διάστημα μεταξύ 2016 και 2018, για παραβίαση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων των εγκαταστάσεων τους.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε με πράξεις και με παραλείψεις τους, παραβίαζαν επανειλημμένως τους περιορισμούς, τις προϋποθέσεις και τους όρους λειτουργίας των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου, με αποτέλεσμα να προκαλείται συνεχόμενη περιβαλλοντική ρύπανση.

Κατά την αυτοψία που διενεργήθηκε από το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος, διαπιστώθηκε διαρροή μαζούτ στο έδαφος και πτητικών οργανικών ουσιών στον αέρα, καθώς και ανεξέλεγκτη απόθεση και απόρριψη επί του εδάφους επικίνδυνων και μη στερεών αποβλήτων, προκαλώντας κατ’ επανάληψη ρύπανση του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής.

Κάλεσμα για παρουσία στο τριμελές πλημελειοδικείο Θεσσαλονίκης απευθύνει στα μέλη της η ομάδα πολιτών “Η αναπνοή είναι δικαίωμα”.

Σημειωτέον ότι μια τρίτη υπόθεση με παρόμοιο κατηγορητήριο αναμένεται να εκδικαστεί αργότερα μέσα στο έτος.

Με δεδομένο ότι το πρόβλημα με τη δυσοσμία συνεχίζεται, πρόσφατα ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλ. Μανδαλιανός και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Κ. Γιουτίκας συμφώνησαν να προχωρήσουν σε ένα κοινό σχέδιο δράσης, κρίνοντας αναγκαία τη διενέργεια νέων μετρήσεων, προκειμένου να αποτυπωθεί με ακρίβεια η σημερινή κατάσταση και να συγκριθεί με τη βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε από τον πρώτο κύκλο μετρήσεων, καθώς αυτές είναι που θα καθορίσουν και τα επόμενα βήματα.

Πρόσφατα εξάλλου ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Α.Τζιτζικώστας εξέφρασε την ενόχλησή του λέγοντας ότι «δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από την πορεία εκτέλεσης των εργασιών των ΕΛΠΕ. Ενώνουμε τη φωνή μας με τον δήμο και την τοπική κοινωνία προς την πολιτεία και τα ΕΛΠΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Δείτε επίσης: Δημοσκόπηση MRB: Προηγείται η ΝΔ με 5,4 μονάδες

Loading