Με διάταξη τροπολογίας που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, καθιερώνεται το Πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, το οποίο έχει ως στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευεξίας των πολιτών. Το πρόγραμμα επιτρέπει στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας να συνταγογραφούν την ένταξη και συμμετοχή σε δράσεις τέχνης που διεξάγονται σε φορείς πολιτισμού. Στην αιτιολογική έκθεση γίνεται αναφορά σε έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία επισημαίνει ότι οι δραστηριότητες της τέχνης έχουν θεραπευτικό ρόλο στη σωματική και ψυχική υγεία.
«Η πολιτιστική συνταγογράφηση είναι ένα καινοτόμο και πρωτοπόρο πρόγραμμα για τα ελληνικά δεδομένα. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική, αυτό το σύστημα είναι θεσμοθετημένο και εφαρμόζεται εδώ και χρόνια», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Ανέφερε επίσης ότι η διάταξη δίνει εξουσιοδότηση στους υπουργούς Πολιτισμού και Υγείας για τη ρύθμιση της διαδικασίας ένταξης στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης.
«Σήμερα κάνουμε με την κυρία Υπουργό Πολιτισμού μια μεγάλη μεταρρύθμιση: την πολιτιστική συνταγογράφηση. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αναγνωρίζουμε τον θεραπευτικό ρόλο που έχουν η τέχνη και ο πολιτισμός πάνω σε ψυχικές παθήσεις. Ο πολιτισμός μπορεί να συνταγογραφείται και να αποζημιώνεται μέσω του ΕΟΠΥΥ, όπως τα φάρμακα ή οι ιατροτεχνολογικές συσκευές, διότι αναγνωρίζουμε ότι αυτές οι δράσεις ωφελούν την ψυχική υγεία των ανθρώπων», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι αυτό αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ίσως και από την ίδρυσή του. «Το θέατρο, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα του ελληνικού πολιτισμού, είχε αποδεδειγμένη ψυχοθεραπευτική δράση στις αρχαίες κοινωνίες», πρόσθεσε, αναφέροντας τον Αριστοτέλη και τον ορισμό του για την ψυχική κάθαρση μέσω της τραγωδίας.
Το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τους πόρους αυτού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ