Η υπερθερμία, μια παγκοσμίως διαδεδομένη μέθοδος, η οποία έχει αποδειχτεί ότι σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα και μπορεί να συμπληρώσει τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες, αυξάνοντας την επιβίωση, εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Δυστυχώς όμως και παρά το γεγονός ότι έχει κοστολογηθεί ήδη από το 2012, με υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2408/τεύχος β΄(31/9/2012), δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.
Σήμερα το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στο οποίο εφαρμόζεται δωρεάν μόνο η επιφανειακή υπερθερμία είναι το Αρεταίειο (επωφελούνται και ασθενείς του Αττικού), ενώ παρά τις προσπάθειες που έγιναν από το 2012 και μετά, το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, έχασε την ευκαιρία αποκτήσει μηχάνημα υπερθερμίας. Οι ασθενείς που πρέπει να κάνουν εν τω βάθει ή ολοσωματική υπερθερμία μπορούν να απευθύνονται μόνο στον ιδιωτικό τομέα με δική τους δαπάνη. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 37ο Διεθνές Συνέδριο Κλινικής Υπερθερμίας, οι εργασίες του οποίου άρχισαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Με τη μέθοδο της υπερθερμίας καταστρέφονται τα καρκινικά κύτταρα μέσω της αύξησης της θερμοκρασίας. Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί είτε τοπικά και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα που βρίσκονται σε μία περιοχή είτε ολοσωματικά και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα που είναι διάσπαρτα σε όλο το σώμα. Η περιοχική ή τοπικά εφαρμοζόμενη υπερθερμία γίνεται κάθε 72 ώρες και βασίζεται στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μέχρι στους 42 έως 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ η ολοσωματική υπερθερμία, γίνεται μια φορά κάθε 30 ημέρες για τρεις συνεχόμενες μήνες και βασίζεται στην αύξηση της θερμοκρασίας στους 39 βαθμούς Κελσίου, για τρεις-τέσσερις ώρες ή στους 41 βαθμούς Κελσίου και υψηλότερα για πάνω από 60 λεπτά.
“ Ελπίζουμε ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα εκδώσει τις απαραίτητες διευκρινιστικές εγκυκλίους, προκειμένου να αποζημιώνονται οι ασθενείς που κάνουν υπερθερμία από τον ΕΟΠΥΥ” ανέφερε ο διδάκτορας χειρουργικής του ΔΠΘ και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Λάζαρος Δανιηλίδης, αναφερόμενος στην αργοπορία της ελληνικής πολιτείας για την αποζημίωση της υπερθερμίας από τον ΕΟΠΥΥ σε αντίθεση με την πρακτική άλλων χωρών.
Στις ΗΠΑ, όπως ανάφερε ο κ Δανιηλίδης, η υπερθερμία έχει συμπεριληφθεί στις κατευθυντήριες γραμμές με ένδειξη εφαρμογής της στις υποτροπές καρκίνου του μαστού, ενώ είναι πολύ κοντά η ένδειξη εφαρμογής της στον καρκίνο του προστάτη και τα γλοιοβλαστώματα. Στην Ευρώπη αποζημιώνεται από το Δημόσιο σε πολλές χώρες (Ελβετία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία). Έχει ευρεία εφαρμογή στα σαρκώματα, σε όγκους τραχήλου, καθώς και σε τοπικές υποτροπές καρκίνου. Στη Γερμανία και την Ολλανδία συνδυάζουν την υπερθερμία με την ανοσοθεραπεία, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό για θετικά αποτελέσματα.
*Το πλήρες τηλεγράφημα της Αγγέλας Φωτοπούλου στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ