Καβάλα: Δημιουργία σχολικής βιβλιοθήκης, μετά από συλλογική προσπάθεια

Καβάλα: Δημιουργία σχολικής βιβλιοθήκης, μετά από συλλογική προσπάθεια

Η δημιουργία μιας σχολικής βιβλιοθήκης μπορεί να μην αποτελεί μεγάλη είδηση, ωστόσο όταν γίνεται μετά από πολλές προσπάθειες, συλλογική δουλειά, στηρίζεται στην αγάπη μικρών και μεγάλων για το βιβλίο, τότε αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός που το χαίρονται γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και βέβαια το γιορτάζουν.

Η μικρή σχολική κοινότητα του 18ου δημοτικού σχολείου Καβάλας είχε κάθε λόγο, λοιπόν, να γιορτάσει τα εγκαίνια της νέας σχολικής βιβλιοθήκης που πλέον λειτουργεί εντός της σχολικής μονάδας και αποτέλεσε την εκπλήρωση ενός στόχου, για τον οποίο βοήθησαν με ποικίλους τρόπους οι γονείς -και όχι μόνο.
Μια σχολική βιβλιοθήκη μπορεί να αλλάζει τη ζωή των μαθητών, να τους εμπνεύσει, να τους δώσει την ευκαιρία της εξερεύνησης και αναζήτησης, να τους φέρει πιο κοντά στον κόσμο του βιβλίου και στα οφέλη που αυτό προσφέρει. Η νέα σχολική βιβλιοθήκη του 18ου δημοτικού σχολείου Καβάλας αποτελεί καρπό μιας συλλογικής προσπάθειας τόσο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων όσο και από την πλευρά του σχολείου, ιδιαιτέρως των εκπαιδευτικών Κατερινάς Τσαούση και Νέλης Τερζούδη. Στο πλευρό όλων αυτών των ανθρώπων στάθηκαν επίσης η διευθύντρια του σχολείου, Αγαθή Ασλανίδου, και η υποδιευθύντρια, Ευφροσύνη Σαμαρά. 

Καθοριστικός ήταν και ο ρόλος των μελών του δραστήριου συλλόγου Εικαστικών Τεχνών και Φιλότεχνων Καβάλας Artattack που επιμελήθηκε την πολύ όμορφη τοιχογραφία του δέντρου που δεσπόζει στο χώρο και τον διακοσμεί με γούστο.

Α. Παπαγιαννάκη: «Όταν δρούμε συλλογικά ξεπερνιούνται όλα τα εμπόδια»

Όλα τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου δεν έκρυψαν την συγκίνησή τους κατά τη διάρκεια της σεμνής τελετής αγιασμού που πραγματοποιηθεί παρουσία όλων των συντελεστών. Η πρόεδρος, Αναστασία Παπαγιαννάκη, ευχαρίστησε θερμά τους γονείς και τους εθελοντές που συνέδραμαν στην ολοκλήρωση της προσπάθειας, όπως επίσης τον δήμο Καβάλας και τη Σχολική Επιτροπή για την αμέριστη βοήθειά τους.

«Όταν θέτουμε στόχους και δρούμε συλλογικά, ξεπερνιούνται όλα τα εμπόδια. Μέσα από τη σχολική βιβλιοθήκη καλλιεργείται η φιλαναγνωσία και οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τη λογοτεχνία και τους συγγραφείς. Μια σχολική βιβλιοθήκη δίνει νέα πνοή και εμβαθύνει τη διαδικασία της μάθησης. Διευρύνει την διδασκαλία και δίνει στους μαθητές τα μέσα, για να αντιμετωπίσουν τα ερωτήματά τους, και με τον τρόπο αυτό να μάθουν πώς να επιλέγουν, να εκτιμούν και να ελέγχουν αυτά που διαβάζουν. Η σχολική βιβλιοθήκη δίνει επίσης τις δυνατότητες για την ανάπτυξη της αναγνωσιμότητας και της θετικής αντίληψης για τη ζωή και της διερεύνησής της, όπως αυτή μπορεί να προκύψει μέσω της ανάγνωσης», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Παπαγιάννη.

Η γιορτή που διοργάνωσαν γονείς και εκπαιδευτικοί για τα εγκαίνια της νέας σχολικής βιβλιοθήκης συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», με μια ξεχωριστή εκδήλωση και προσκεκλημένη την Καβαλιώτισσα art therapist, βιβλιοθεραπεύτρια και συγγραφέα του βιβλίου «Η τέχνη μου να Είμαι εγώ» (εκδόσεις Φυλάτος), Στεφανία Τσακιράκη. Η εκδήλωση αποτέλεσε ένα μοναδικό σεμινάριο βιβλιοθεραπείας, που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον μικροί και μεγάλοι.

Την εκδήλωση – παρουσίαση πλαισίωσαν οι εκπαιδευτικοί του 18ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, Νέλη Τερζούδη και Κατερίνα Τσαούση, η διευθύντρια του γυμνασίου Κεραμωτής, Καλλιόπη Σωτηρέλη και ο σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης, Ανδρέας Βαρδάκας (Vikalpo Α. Vardakas).

Β.Λωλίδης

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play