Τις καινοτόμες πρακτικές που εφάρμοσαν μέσα στην κρίση “ χτυπώντας” την γραφειοκρατία και την δυσλειτουργία, πετυχαίνοντας πολλαπλά οφέλη για τους εργαζόμενους και την κοινωνία παρουσίασαν απόψε έξι δημόσιοι λειτουργοί προερχόμενοι από δύο νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας (Παπαγεωργίου και Σερρών),την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, την ΕΛΑΣ και την Helexpo -ΔΕΘ.
Τον τρόπο με τον οποίο καινοτόμησαν στο ελληνικό δημόσιο τα συγκεκριμένα στελέχη, αναζήτησε και παρουσίασε στην πρωτότυπη ενημερωτική ημερίδα που είχε τίτλο “ Creative initiatives for Innovative Acts-Public Sector.GR- Καινοτόμες πρακτικές στον Δημόσιο Τομέα” ο Σύλλογος Αποφοίτων ΜΒΑ του πανεπιστημίου Μακεδονίας με την οργανωτική υποστήριξη του Γραφείου Διασύνδεσης του Ιδρύματος.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΜΒΑ κ Αγνή Κόλια “ πρόκειται για πρωτοβουλίες δημοσίων λειτουργών οι οποίοι με όραμα και επαγγελματισμό στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης προχώρησαν σε καινοτόμες παρεμβάσεις βελτιώνοντας την αποδοτικότητα των υπηρεσιών τους”.
Ως χαρακτηριστικότερη περίπτωση για εξωστρέφεια των φορέων παρουσιάστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ κ Κυριάκο Ποζρικίδη ο αναγεννημένος και με καινοτόμα χαρακτηριστικά θεσμός της τιμώμενης χώρας τα τελευταία χρόνια στην Διεθνή Έκθεση που λειτούργησε προσθετικά στην ανοδική πορεία που παρουσιάζει σήμερα ο επίσημος εκθεσιακός φορέας της χώρας.
Ο θεσμός της τιμώμενης χώρας ξαναμπήκε στην διοργάνωση της ΔΕΘ ως ένα “ εργαλείο” για το διμερές εμπόριο , για τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ως θέλγητρο για εκθέτες κι επισκέπτες έχοντας παράλληλα και πολιτιστικά χαρακτηριστικά. Είναι δε αξιοσημείωτο το πόσο επιτυχημένα λειτουργεί αυτός ο θεσμός που τα τελευταία τρία χρόνια ο αριθμός των επισκεπτών στην διοργάνωση του Σεπτεμβρίου -όπως ανέφερε ο κ Ποζρικίδης- κυμαίνεται μεταξύ 250.000 και 300.000 ενώ ηγέτες χωρών και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη χωρών της Ρωσίας ( τιμώμενη χώρα το 2016), της Κίνας (2017), ΗΠΑ (2018), της Ινδίας (2019), Γερμανίας (2020) έχουν αναφερθεί με κολακευτικά λόγια ειδικά για την ΔΕΘ.
Στην ενότητα Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού η κ Βαρσαμούλα Ζαχαρούδη, στέλεχος της Γραμματείας Διοίκησης του νοσοκομείου “ Παπαγεωργίου” της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στην εφαρμογή της Balanced Scorecard. Αποτελεί ένα στρατηγικό εργαλείο-σύστημα κι ένα προσεκτικά επιλεγμένο σύνολο δεικτών επίδοσης προερχόμενοι από την στρατηγική ενός Οργανισμού. Εφαρμόστηκε ήδη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στα χειρουργεία εντοπίζοντας αποδόσεις και ενδεδειγμένες λύσεις περαιτέρω βελτίωσης. Το εργαλείο αυτό είναι ταυτόχρονα σύστημα μέτρησης επίδοσης ,στρατηγικό σύστημα ελέγχου και εργαλείο επικοινωνίας.
Ένα σύστημα κινητικότητας μεταξύ των νοσηλευτών που έχει θεσπίσει με στόχο την δικαιοσύνη στις εσωτερικές μετακινήσεις των νοσηλευτών ώστε να μην παραμένουν σε μία δύσκολη ή εύκολη θέση επί χρόνια παρουσίασε στην εκδήλωση ο διοικητής του Γενικού νοσοκομείου Σερρών κ Αθανάσιος Μητάκος.
Στις καινοτόμες πρακτικές διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη αναφέρθηκε ο κ Γιώργιος Παρασκευάς, διευθυντής Μεταφορών και Επικοινωνιών Δυτικής Θεσσαλονίκης της ΠΚΜ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η προϊσταμένη του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας κ Μαρία Μπαμπούση το τμήμα πρωτοκόλλου και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του ΦΟΣΔΑ έχει ελαχιστοποιήσει την χρήση χαρτιού και την γραφειοκρατία της διακίνησής του. Ο Φορέας έχει ψηφιοποιήσει το αρχείο του όχι μόνο των εγγράφων που έχει εκδώσει αλλά και την νομοθεσία και τις εγκυκλίους που διευκολύνουν το έργο του Οργανισμού ώστε να είναι προσβάσιμα στους υπαλλήλους του για να διευκολύνεται το έργο τους.
Τέλος ο υποστράτηγος ε.α της ΕΛΑΣ- πρώην διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ Γιώργος Παπαπροδρόμου αναφέρθηκε στη διαδικασία πιστοποίησης δημοσίων φορέων στα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και για το πως μπορεί ένας πολίτης να επικοινωνήσει με τη Δίωξη ακόμη κι απομακρυσμένες περιοχές όπως πχ το Καστελόριζο.
Όπως ανέφεραν οι διοργανωτές “ οι καινοτόμες πρακτικές παρουσιάστηκαν από πρόσωπα που τις οραματίστηκαν ή τις εφάρμοσαν με στόχο οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση που εργάζονται στο δημόσιο να εμπνευστούν και να παρακινηθούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες συλλογικής και προσωπικής ευθύνης με απώτερο στόχο τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών δημοσίων υπηρεσιών”.
Θ.Τ.