Κόκκινη κλωστή δεμένη στις …Βιτρίνες του ΟΤΕ

Κόκκινη κλωστή δεμένη στις …Βιτρίνες του ΟΤΕ

Σύγχρονοι Ιάπωνες και Έλληνες χαράκτες έχουν εκμεταλλευτεί τη μακραίωνη ιστορία των χωρών τους στον τομέα της χαρακτικής, δημιουργώντας έργα που ενσωματώνουν ισχυρά στοιχεία παράδοσης σε συνδυασμό με τη σύγχρονη εικαστική έκφραση. Πενήντα επτά από αυτά τα έργα θα προβληθούν από την επόμενη εβδομάδα στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης – Casa Bianca, όπου και θα παραμείνουν έως τα μέσα Σεπτέμβρη.

Ένα μικρό αρκουδάκι που απομακρύνθηκε από τη μητέρα του προκειμένου να εξερευνήσει τον κόσμο έχει βρει καταφύγιο σε ένα ισόγειο της οδού Καρόλου Ντηλ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παρατηρώντας τους περαστικούς και αφηγούμενο τις περιπέτειές του.

Στη νέα τους θεματική έκθεση οι Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ φιλοξενούν ένα παραμύθι που πρόσφατα κυκλοφόρησε, γυρνώντας όμως τον χρόνο λίγο πίσω, τη στιγμή που οι εικόνες που δημιούργησε η εικαστικός Δήμητρα Δοξάκη δεν είχαν ακόμη συνδεθεί με τις λέξεις της Αντιγόνης Τουλγαρίδου – Κολίτση.

«Ο σκοπός ήταν να εκθέσουμε τα πρωτότυπα σχέδια, τα οποία δημιούργησα με την ανάγνωση του κειμένου, προσπαθώντας να αντανακλούν κάθε μία από τις ιστορίες που περιγράφονται και τα οποία στη συνέχεια μεταχειρίστηκε ο γραφίστας για την παραγωγή του βιβλίου. Στόχος μας ήταν να τα δούμε από μια καθαρά εικαστική οπτική», αναφέρει η εικαστικός Δήμητρα Δοξάκη στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Καθώς κατεβαίνει κανείς την Καρόλου Ντηλ, στην πρώτη βιτρίνα που θα συναντήσει θα παρατηρήσει τις αρχικές σελίδες του βιβλίου, αποτυπωμένες σε μεγάλα ζωγραφικά έργα, με αισιόδοξα χρώματα και σχέδια γεμάτα συναίσθημα. Αν και από τα πρωτότυπα σχέδια απουσιάζει το κείμενο, οι περαστικοί θα αναγνωρίσουν τον πρωταγωνιστή – το αρκουδάκι – και θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις περιπέτειές του, καθώς συναντά άλλα ζώα που χρειάζονται τη βοήθειά του και το πως προκύπτει η πληρότητα που νιώθει κάθε φορά που παρέχει βοήθεια.

«Στην τελευταία βιτρίνα έχουμε τοποθετήσει ορισμένα ασπρόμαυρα σχέδια μεγαλύτερης κλίμακας, τα οποία πιθανώς να μην προσέξετε με την πρώτη ματιά στα προηγούμενα έργα, καθώς οι φιγούρες είναι μικρότερες μέσα στο παραμύθι», σημειώνει η κ. Δοξάκη, αναδεικνύοντας – μεταξύ άλλων – μία πασχαλίτσα, μία μέλισσα, μία χελώνα και ένα σαλιγκάρι που συναντούν το αρκουδάκι στην πορεία του.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με την εικονογράφηση παιδικού βιβλίου, καθώς το χαρακτηριστικό της ως καλλιτέχνη είναι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση, κυρίως σε πορτρέτα. «Αυτή ήταν και η κυριότερη ανησυχία μου, το να επιτύχω ένα αποτέλεσμα που να έχει περιεχόμενο, να μεταφέρει το νόημα του κειμένου και ταυτόχρονα να το εμπλουτίζει, δημιουργώντας έναν κόσμο», καταλήγει. Στο κείμενο που συνοδεύει την εγκατάσταση, η Creative/Cultural Manager-Development Expert Στέλλα Τσιαρβούλα υπογραμμίζει: «Ο λόγος ζωντανεύει μοναδικά μέσω των πολύχρωμων σχεδίων της, συνθέτοντας διαφορετικούς κόσμους που ενθουσιάζουν όλες τις αισθήσεις των παιδιών, τα οποία δίνουν μεγάλη σημασία στην εικόνα ως σύλληψη και μάθηση. Η αστείρευτη φαντασία της δημιουργού, η αγάπη της για την τέχνη και τη διδασκαλία, και η βαθιά επιθυμία της να παράγει πρωτότυπα έργα, ιδίως στην εποχή που η τεχνολογία εισβάλλει και στο καλλιτεχνικό πεδίο, είναι εμφανή σε κάθε έργο της, καθιστώντας δυνατή την απεικόνιση της ιστορίας μέσα από τις εικόνες της με έναν τρόπο που αφήνει ανεξίτηλο αποτύπωμα στα παιδιά».

Την επιμέλεια των Βιτρινών Τέχνης του ΟΤΕ έχει αναλάβει ο Γιάννης Αργυριάδης.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play