Κομοτηνή: Ικανές για ανάπτυξη οι ελληνικές τράπεζες με ισχυρή ρευστότητα

Κομοτηνή: Ικανές για ανάπτυξη οι ελληνικές τράπεζες με ισχυρή ρευστότητα

Η θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας συμπληρώνεται από τη βελτιωμένη κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες παρουσιάζουν την καλύτερη εικόνα της τελευταίας 15ετίας. Σήμερα, οι τράπεζες λειτουργούν σε ένα σταθερό πλαίσιο και διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα, με την οποία στοχεύουν να στηρίξουν τους επιχειρηματίες και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ελληνικού επιχειρείν.

Τη θέση αυτή διατύπωσαν δύο στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, μιλώντας στο ΕΤΒΑVIPE Studio, που λειτουργεί εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου της Κομοτηνής. Ένα studio που στήθηκε σε συνεργασία της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ΑΕ με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) για την παρουσίαση της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Φιλοξενούμενοι στο ΕΤΒΑVIPE studio ήταν οι κ.κ. Ανδρέας Δημητριάδης και Χρήστος Μηλίγκας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην υπευθυνότητά τους, που extends περίπου 3.500 επιχειρήσεις από τον Έβρο μέχρι τη Θεσσαλία. Η ρευστότητά της Τράπεζας Πειραιώς ξεπερνά τα 60 δισ. ευρώ, με χρηματοδοτήσεις λίγο πάνω από 30 δισ. ευρώ, γεγονός που υποδηλώνει ότι διαθέτει προς αξιοποίηση άλλα 30 δισ. ευρώ.

Στη συζήτηση, επισήμαναν τον ρόλο του συμβούλου που αναλαμβάνουν οι τράπεζες, καθοδηγώντας τους επιχειρηματίες σε κάθε βήμα, ώστε να αποκτήσουν πιστοληπτική ικανότητα. Τα business centers της Τράπεζας είναι δομημένα ώστε να εξετάσουν κάθε ανάγκη του πελάτη και να προσαρμόσουν τα οικονομικά προγράμματα στα δικά τους μέτρα.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την πρακτική κάποιων επιχειρηματιών να «μπλέκουν» προσωπικά και επαγγελματικά δάνεια, ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι πρόκειται για «συνταγή αποτυχίας» και ότι το σύστημα των τραπεζών έχει καταστήσει δύσκολη αυτή τη μείξη. Ειδικά αναφέρθηκε στη μείωση των καταναλωτικών δανείων που δίνονταν χωρίς ιδιαίτερο σκεπτικό στο παρελθόν.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι δύο στελέχη υπογράμμισαν τη σημασία εννοιών όπως η Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνηση (ESG) και η βιωσιμότητα, καθώς και την εκπαίδευση της κοινωνίας για θέματα σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Ο κ. Δημητριάδης αναρωτήθηκε για ποιο λόγο η επιχειρηματικότητα να μην διδάσκεται από την 1η Λυκείου.

Παράλληλα, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι επιχειρηματίες, όπως η γραφειοκρατία, η οποία τους φαίνεται «βουνό». Ανέφεραν ότι η απλοποίηση των διαδικασιών των τραπεζών θα συμβάλλει στην ανάπτυξη επιχειρήσεων στην περιοχή.

Η περιοχή της Θράκης προσφέρεται για θερμοκηπιακή γεωργία, και η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τα χρηματοδοτικά προγράμματα που διαθέτει.

Τέλος, αναδείχθηκε η ανάγκη να επενδύσουν οι τράπεζες σε νέο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς επίσης και η ανάγκη αλλαγής αντιλήψεων σχετικά με τον ρόλο των τραπεζών στην ανάπτυξη. «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι ένα υγιές τραπεζικό σύστημα μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη» είπαν.

Loading

Play