Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του, το “Thessaloniki Convention Bureau” (Γραφείο Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης) κατάφερε να ανεβάσει το 2019 τη Θεσσαλονίκη στην υψηλότερη θέση της δεκαετίας στον τομέα του συνεδριακού τουρισμού. Μόλις πέρσι, δηλαδή, η Θεσσαλονίκη είχε καταφέρει να “σκαρφαλώσει” δέκα θέσεις ψηλότερα από το 2018 και να βρεθεί στην 53η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Διεθνούς Ένωσης Συνεδρίων και Συναντήσεων (International Congress & Convention Association – ICCA), η οποία αφορά συνέδρια με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Στην πόλη, το 2019 πραγματοποιήθηκαν 280 συνέδρια και φέτος αναμένονταν να γίνουν περίπου 200, βάσει των δεδομένων του TCB.
Από το 2014 μέχρι σήμερα, το TCB, που αποτελείται από ιδιωτικές εταιρείες και φορείς έχει θέσει ως στόχο να αναπτύξει ένα κομμάτι του τουρισμού, που -σύμφωνα με έρευνες- προσελκύει κόσμο με υψηλό budget, ο οποίος συνήθως επαναλαμβάνει την επίσκεψη (repeater) αλλά λειτουργεί και ως πρεσβευτής του προορισμού.
Για τη Θεσσαλονίκη, ο τομέας του MICE industry, που αφορά κυρίως στη διεξαγωγή συνεδρίων, ήταν ένας τομέας ελπιδοφόρος και πολλά υποσχόμενος σε ό,τι αφορά το συνολικό τουριστικό προϊόν. Η πανδημία όμως, του νέου κορονοϊού έπληξε σημαντικά τον συγκεκριμένο κλάδο, όπως επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διευθύντρια του TCB Ελένη Σωτηρίου.
Η αναστολή των συνεδριακών εκδηλώσεων ήταν στην πρώτη δέσμη μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ από τη Δευτέρα 9 Μαρτίου. Το “φρένο” στον τομέα των συνεδρίων άλλαξε άρδην τα δεδομένα για τη Θεσσαλονίκη, καθώς ο επαναπρογραμματισμός μιας εκδήλωσης που αναβάλλεται δεν είναι απλή υπόθεση. “Συνήθως ένα πανελλήνιο ή παγκόσμιο συνέδριο θέλει από ένα έως τρία έτη προετοιμασίας και προγραμματισμού. Μια ημερίδα ή ένα σεμινάριο προγραμματίζονται σε πολύ λιγότερο χρόνο, συνήθως δηλαδή τρεις με έξι μήνες νωρίτερα”, εξηγεί η κ. Σωτηρίου.
Βάσει των στοιχείων που συνέλεξε το TCB μέχρι τις 13 Μαρτίου, τα οποία αφορούν μόνο τα μέλη του και δεν αφορούν στο σύνολο όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται στην Θεσσαλονίκη, συνολικά αναβλήθηκαν 81 εταιρικές εκδηλώσεις (συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια). Από αυτές 59 ακυρώθηκαν προς το παρόν με άγνωστο χρόνο πραγματοποίησης και μεγάλη πιθανότητα οριστικής ακύρωσης, ενώ ήδη 22 μετατέθηκαν σε νέα ημερομηνία. Συνολικά, 55 ήταν προγραμματισμένες τον Μάρτιο, 13 τον Απρίλιο, 11 τον Μάιο και 2 τον Οκτώβριο.
“Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να έχουμε ασφαλή στοιχεία για τη συνολική εικόνα, αλλά παρόλα αυτά, όσα έχουμε συγκεντρώσει είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί”, αναφέρει η κ. Σωτηρίου και επισημαίνει ότι οι μήνες που διανύουμε (Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος) είναι από τους πιο “δυνατούς” σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή συνεδρίων. Ο εκτιμώμενος αριθμός των συμμετεχόντων συνολικά στις 81 εταιρικές εκδηλώσεις που ήταν να γίνουν ξεπερνούσε τα 16.000 άτομα, από τα οποία, μόνο οι 6.000 είναι συμμετέχοντες στα 22 συνέδρια που μετατέθηκαν σε νέα ημερομηνία, σύμφωνα με την κ.Σωτηρίου.
“Οι αναβολές και ακυρώσεις αυξάνονται δυστυχώς συνεχώς και αφορούν πλέον και επόμενους μήνες (π.χ. Μάιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο). Οι ταξιδιωτικές οδηγίες και απαγορεύσεις μετακινήσεων που εκδίδουν οι διάφορες χώρες καθημερινά επηρεάζουν σημαντικά την κατάσταση”, τονίζει η κ. Σωτήριου.
“Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε πλέον είναι να ευχηθούμε να περάσει γρήγορα αυτή η κρίση με τη συνδρομή όλων μας, τηρώντας υπεύθυνη στάση απέναντι σε όσα μας ζητάει η Πολιτεία. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, κυρίως όσοι κληθούμε να πάρουμε σοβαρές επιχειρηματικές αποφάσεις, να στοχεύουμε στις λιγότερες δυνατές απώλειες και να έχουμε μια ενιαία φωνή σαν προορισμός, διότι όπως το πρόβλημα αφορά όλους μας, έτσι και οι λύσεις θα είναι κοινές για όλους”, πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι το Thessaloniki Convention Bureau ιδρύθηκε το 2014 και αριθμεί 52 μέλη.
Νικόλ Καζαντζίδου