«Οι προβληματισμοί και ανησυχίες που εκφράζονται για τα εθνικά μας θέματα είναι εύλογες και υπαρκτές. Τους δημιουργεί άλλωστε η επιθετικότητα και ο αυξανόμενος αναθεωρητισμός της Τουρκίας. Η ανάδειξή τους στην ουσία ενισχύει τις πάγιες εθνικές μας θέσεις, ιδίως όταν εκφράζονται από υπεύθυνα χείλη. Είναι λάθος να αντιμετωπίζονται ως επικριτικές, εφόσον μάλιστα η χώρα παραμένει προσηλωμένη στην εθνική γραμμή».
Τη δήλωση αυτή υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα με τίτλο «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη».
Αναφέρθηκε, μάλιστα, στον ιδρυτή της παράταξης, Κωνσταντίνο Καραμανλή, επισημαίνοντας πως η στάση του έναντι της Τουρκίας ήταν «ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, αλλά με σταθερές θέσεις, πάντοτε διατυπωμένες με απόλυτη διαύγεια». Υπογράμμισε ότι «ο ισχυρισμός ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν έτοιμος να μπει σε εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση με την Τουρκία δεν ευσταθεί».
Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για τρεις παρακαταθήκες που άφησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, οι οποίες αφορούν την κοινωνική δικαιοσύνη, το σεβασμό στους θεσμούς και τη διατήρηση ήρεμου πολιτικού κλίματος. «Η αναγνώριση ότι η δημοκρατία σταθεροποιείται μέσα από την κοινωνική δικαιοσύνη είναι κρίσιμη», δήλωσε.
Επισήμανε ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημοκρατία που πρέπει να αντιμετωπιστούν προτού προξενήσουν ανεπανόρθωτες βλάβες. Κάλεσε τη Δύση να διαμορφώσει ένα νέο κοινωνικό – οικονομικό μοντέλο που θα διασφαλίσει τη νομιμότητα και αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.
Οι κίνδυνοι αυτοί επισημαίνονται από τις αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες και την περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, που ωθούν πολιτικά τους πολίτες στην αποχή και την αδράνεια, οδηγώντας σε κοινωνική αποσταθεροποίηση.
«Η έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς και η ανομία ενδέχεται να υπονομεύσουν τη δημοκρατική διαδικασία», δήλωσε. Υπογράμμισε την ανάγκη για έγκυρη και αμερόληπτη ενημέρωση ως προϋπόθεση για τη λειτουργία της δημοκρατίας.
Τέλος, αναφέρθηκε στη σχέση του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας την στρατηγική σημασία της περιοχής για το μέλλον της Ελλάδας και τη μετατροπή της σε σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη.