Κώστας Τσιάρας και Τζεμ Εζντεμίρ: Συνεργασία για το Μέλλον της Τεχνολογίας και της Γεωργίας

Κώστας Τσιάρας και Τζεμ Εζντεμίρ: Συνεργασία για το Μέλλον της Τεχνολογίας και της Γεωργίας

«Είμαστε πάντα συντεταγμένοι σε μια λογική που η νέα τεχνολογία έρχεται να φέρει το αύριο παντού, προφανώς και στον πρωτογενή τομέα», διαβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη σημερινή επίσκεψη μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του, Τζεμ Εζντεμίρ, στο εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο θερμοκήπιο της ελληνικής εταιρείας Organic Electronic Technology, που είναι το πρώτο παγκοσμίως ενεργειακά αυτόνομο.

Εξαίροντας τη συμβολή της νέας τεχνολογίας σε διάφορους τομείς, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι είναι αυτή που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επίλυση σειράς προβλημάτων του παρελθόντος στον πρωτογενή τομέα, κυρίως στη διασφάλιση της ενέργειας και των υδάτινων πόρων για μεγαλύτερη και πιο ποιοτική παραγωγή.

Εντυπωσιασμένος από την πρωτοποριακή τεχνολογία που αναπτύσσεται στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε και ο Γερμανός υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας, Τζεμ Εζντεμίρ, ο οποίος συμμετείχε στην 88η ΔΕΘ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα δεν είναι μόνο τουρισμός και γαστρονομία, αλλά και οδηγός των εξελίξεων στον τομέα της νανοτεχνολογίας».

«Η νανοτεχνολογία είναι κάτι το ιδιαίτερο, γιατί αυτό αφορά το μέλλον και είμαι περήφανος που έχουμε το προνόμιο να είμαστε εδώ και να την βλέπουμε. Η Ελλάδα προχωρά μπροστά και οδηγεί τις εξελίξεις στη νανοτεχνολογία που μπορεί να μας βοηθήσει όλους στη “μάχη” κατά της κλιματικής κρίσης», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.

Μάλιστα, αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, ο κ. Εζντεμίρ επισήμανε ότι «το επόμενο βήμα είναι η εξαγωγή της νανοτεχνολογίας που κατασκευάζεται εδώ στην Ευρώπη και στη γειτονική μας Αφρική».

Ο Δρ. Στέργιος Λογοθετίδης, διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN, παρουσίασε στους υπουργούς έργα όπως τα Flex2Energy και COPE-nano, που μπορούν να καθορίσουν το μέλλον της βιομηχανίας φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη. «Η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να χτίσει τη βιομηχανία των φωτοβολταϊκών», σημείωσε, αναδεικνύοντας τη συνεργασία με φορείς και εταιρείες για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών.

Αναφορικά με το θερμοκήπιο που επισκέφτηκαν οι υπουργοί, λειτουργεί με αυτόνομα ενεργειακά συστήματα και βελτιώνει την παραγωγή υδροπονικής τομάτας κατά 30%. Ο κ. Λογοθετίδης σχολίασε ότι το έργο Flex2Energy έχει ύψος 21 εκατ. ευρώ και ότι ο στόχος είναι η δημιουργία του πρώτου αυτοματοποιημένου εργοστασίου οργανικών φωτοβολταϊκών στον κόσμο στη Θεσσαλονίκη.

Το δεύτερο εμβληματικό έργο, COPE-Nano, αφορά την ενίσχυση της Ελληνικής Αριστείας στις Νανοτεχνολογίες και λαμβάνει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ελληνική κυβέρνηση, με στόχο τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κέντρου Αριστείας.

©

Loading

Play