Κράτος Δικαίου, 4η Βιομηχανική Επανάσταση, εναρμόνιση φορολογικών συστημάτων στην ΕΕ σε εκδήλωση του ΑΠΘ

Κράτος Δικαίου, 4η Βιομηχανική Επανάσταση, εναρμόνιση φορολογικών συστημάτων στην ΕΕ σε εκδήλωση του ΑΠΘ

Την ανάγκη να διαφυλαχθεί ο ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός και να προστατευτεί το Κράτος Δικαίου στην ΕΕ, επισήμανε χθες το βράδυ μιλώντας σε εκδήλωση για τα “ 30 χρόνια προγραμμάτων Jean Monnet στο ΑΠΘ” που πραγματοποιήθηκε στην Νομική Σχολή, ο πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ομότιμος καθηγητής της Νομικής κ Βασίλης Σκουρής.

Στην ομιλία του με θέμα «Δημοκρατία και Κράτος Δικαίου ως Θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ» ο κ Σκουρής παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ και το πως κατοχυρώνονται η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στα ζητήματα που προέκυψαν στην ΕΕ με Πολωνία και Ουγγαρία, καταδεικνύοντας παράλληλα τα “ ελλείμματα” αλλά και τις προοπτικές στην τήρηση των αρχών του Κράτους Δικαίου.

“ Υποχώρηση του Κράτους Δικαίου είναι ένα λυπηρό φαινόμενο, όπως συμβαίνει πάντοτε να έχουμε λυπηρά φαινόμενα όταν ασχολούμαστε με την παθολογία ενός συστήματος” ανέφερε ο κ Σκουρής. Απαντώντας στο ερώτημα εάν υπάρχει βελτίωση είπε ότι αυτή δεν είναι “ στον επιθυμητό βαθμό κι εάν θεωρούσε κανείς-πρόσθεσε- ότι σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια εκλογικά αποτελέσματα, ενδιάμεσα, έδωσαν κάποιες ελπίδες για βελτίωση, το παράδειγμα της Πολωνίας με τις τελευταίες εκλογές μάλλον απογοητεύει”.

“Από την άλλη πλευρά όμως-είπε- εναλλακτική λύση δεν υπάρχει ως προς τα θέματα αυτά. Πρέπει να αντιμετωπιστούν και πρέπει να διαφυλαχθεί ο ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός. Πρέπει να προστατευτεί το Κράτος Δικαίου απέναντι στον αυταρχισμό. Κι εδώ πρέπει να υπογραμμίσω κατέληξε ο καθηγητής, ότι έστω και με καθυστέρηση γίνονται ορισμένα βήματα”.

Στην ίδια εκδήλωση η πρώην υπουργός και επίτροπος ΕΕ, πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη κ Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που φέρνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση , την ανάγκη προσαρμογής του εκπαιδευτικού συστήματος σ αυτές τις αλλαγές ενώ υποστήριξε επικαλούμενη έρευνα της εταιρίας McKinsey ότι η αυτοματοποίηση όπως συνέβη και με τις προηγούμενες “ επαναστάσεις” δεν θα καταργήσει τις θέσεις εργασίας αλλά πολύ γρήγορα θα τις αυξήσει σε κείνες τις χώρες που θα έχουν προετοιμαστεί να αντιμετωπίσουν την νέα εποχή.

“ Οι μηχανές θα κάνουν πάρα πολλά πράγματα απ αυτά που κάνουμε εμείς σήμερα. Το σημαντικό είναι ότι τα νέα επαγγέλματα που αναφύονται μέσα από τις τεχνολογίες να έχουν αυτές τις ειδικότητες που δεν θα έχουν οι μηχανές”, επισήμανε η κα Διαμαντοπούλου. Αναφερόμενη στις χαμηλές επιδόσεις που έχει η Ελλάδα στην ψηφιακή οικονομία , στην παροχή υπηρεσιών και στις επιχειρήσεις επισήμανε ότι και στην ψηφιακή εκπαίδευση και στις δεξιότητες των εργαζομένων παραμένουμε σε χαμηλά ποσοστά στην ΕΕ.

“ Μπροστά σ αυτήν την πραγματικότητα θεωρώ ότι αν μια χώρα αποφασίσει να συγκεντρώσει όλες της τις δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση ειδικά σήμερα μπορεί να μπει στην πρωτοπορία που δεν θα μπορούσε στο παρελθόν. Γιατί η 4η Βιομηχανική Επανάσταση δεν έχει τις προϋποθέσεις των υποδομών που απαιτούσαν οι προηγούμενες ή την πλεονεκτική γεωγραφική θέση. Έχουμε πολλούς και καλούς επιστήμονες σε πολλούς τομείς απλά δεν έχουμε βρει το σωστό συνδυασμό των σωστών ψηφιακών σπουδών με τις ψηφιακές ανάγκες της νέας εποχής. Αν πάρουμε αυτήν την απόφαση μπορούμε να κάνουμε το άλμα μέσα σε μια πενταετία”.

“ Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι η νέα σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και την μηχανή. Είναι η τεχνητή νοημοσύνη με τους αλγόριθμους,το 3d printer, το blockchain , το machine learning κ.α. είναι μια νέα εποχή με ταχύτητα στις εξελίξεις 300 φορές μεγαλύτερη απ την εποχή του Διαδικτύου και 100 φορές υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κα Διαμαντοπούλου και τόνισε ότι “ η Δια Βίου Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Εποχή πρέπει να ανήκει στη νέα γενιά Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”.

Μιλώντας για τα εμπόδια και τις προκλήσεις στην εναρμόνιση των φορολογικών συστημάτων των κρατών μελών της ΕΕ η επικ. καθηγήτρια Νομικής Κατερίνα Σαββαΐδου επισήμανε ότι η ΕΕ πρέπει στα βήματά της για την εναρμόνιση, να λάβει υπ όψιν της την τεχνολογία.

“ Οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις οι οποίες επηρεάζουν τον τρόπο συναλλαγών στην ΕΕ, τον τρόπο που διεξάγεται το ενδοκοινοτικό εμπόριο, αλλά και το εμπόριο με τις τρίτες χώρες αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως από την ΕΕ τότε θα έχουμε απώλεια δισεκατομμυρίων από τον προϋπολογισμό της και βεβαίως από τον προϋπολογισμό των εθνικών κυβερνήσεων”.

Στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Κέντρου για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό καθηγητής Νομικής ΑΠΘ Πέτρος Στάγκος, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Jean Monnet και την σημασία των προγραμμάτων στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης ενώ στο χαιρετισμό του ο πρύτανης του ΑΠΘ κ Νίκος Παπαϊωάννου τόνισε ότι “ η αξία τέτοιων δράσεων αποσκοπεί στην έρευνα, στην διδασκαλία, στην επιμόρφωση και στο διάλογο τόσο σε επιστημονικό όσο και σε κοινωνικό πλαίσιο”.

Θ.Τ.

©Πηγή: amna.gr

Loading