Ο καθηγητής Νεογνολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας (ΕΝΕ) επισημαίνει την αναγκαιότητα δημιουργίας οργανωμένων Κέντρων Περιγεννητικής Φροντίδας σε όλη την Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτό το έλλειμμα δυσχεραίνει την αντιμετώπιση των πρόωρων νεογνών και των επιπλοκών της νεογνικής περιόδου. Η Ελλάδα εξακολουθεί να μην διαθέτει οργανωμένη Περιγεννητική Φροντίδα κατά περιφέρεια, παρά το γεγονός ότι η προωρότητα αποτελεί κορυφαίο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία του 2023, το ποσοστό πρόωρων γεννήσεων στην Ελλάδα ανέρχεται στο 14,1%, με 8.772 νεογνά να γεννιούνται πρόωρα από τους συνολικά 71.250 τοκετούς που καταγράφηκαν. Παράγοντες όπως οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης και οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες αυξάνουν τον κίνδυνο προωρότητας.
Η έλλειψη οργανωμένων Κέντρων Περιγεννητικής Φροντίδας έχει οδηγήσει πολλές γυναίκες να επιλέγουν να γεννήσουν σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα. Όπως αναφέρει ο κ. Μητσιάκος, η περιγεννητική φροντίδα απαιτεί οργάνωση και υποδομές που δεν υπάρχουν επαρκώς, με αποτέλεσμα να μετακινούνται γυναίκες σε άλλες περιοχές για να γεννήσουν.
Σε πανελλαδικό επίπεδο, ο αριθμός των γεννήσεων έχει μειωθεί δραματικά, φθάνοντας τους 71.455 το 2023 από 114.000 το 2010. Στη Δυτική Μακεδονία, οι τοκετοί μειώθηκαν από 1.928 το 2015 στους 1.428 το 2023, με η πτώση αυτή να ξεπερνά το 25%.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η έλλειψη οργανωμένων Περιγεννητικών Κέντρων, καθώς αυτές οι δομές λειτουργούν σε ανεπτυγμένες χώρες από τη δεκαετία του 1970. Ο καθηγητής τονίζει ότι η ΕΝΕ έχει προτείνει τη δημιουργία ενός Δευτεροβάθμιου Περιγεννητικού Κέντρου στη Δυτική Μακεδονία από το 2004, το οποίο θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες των πρόωρων νεογνών της περιοχής.
Η αναγκαιότητα των Περιγεννητικών Κέντρων έχει καταγραφεί και σε επιστημονικές δημοσιεύσεις, με τη μείωση του νοσηλευτικού προσωπικού στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών να αγγίζει το 23% σε σχέση με το 2004. Η Ελλάδα, επίσης, δεν διαθέτει εθνική βάση δεδομένων για την καταγραφή των νοσημάτων νεογνών κάτω των 32 εβδομάδων, κάτι που αποτελεί σημαντική αδυναμία στην αντιμετώπιση της προωρότητας.
Η Ελληνική Νεογνολογική Εταιρεία θα διοργανώσει εκδήλωση στην Κοζάνη σχετικά με την περιγεννητική φροντίδα, τονίζοντας την ανάγκη για ουσιαστικές λύσεις και υποδομές στον τομέα αυτό.
Η προωρότητα συνεχίζει να προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας, γι’ αυτό η οργάνωση της περιγεννητικής φροντίδας είναι επείγουσα και απαραίτητη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ