Κυριακή Φράγκου: Η γυναίκα που έγινε «μητέρα των αστέγων» και πρότυπο ανθρωπιάς στη Θεσσαλονίκη

Κυριακή Φράγκου: Η γυναίκα που έγινε «μητέρα των αστέγων» και πρότυπο ανθρωπιάς στη Θεσσαλονίκη

Ποια είναι η επικεφαλής της Εθελοντικής Διακονίας Αστέγων και ποιο είναι το έργο της

Η Κυριακή Φράγκου αποκαλείται η Μητέρα Τερέζα των Αστέγων και όχι άδικα, αφού για έβδομη συνεχή χρονιά στέκεται με την ομάδα της δίπλα σε όλους τους ευάλωτους ανθρώπους της Θεσσαλονίκης, θύματα της αστεγίας και όχι μόνο. Συνδράμει με συνέπεια, γεύματα αστέγων ‘’ντελίβερι’’ όπως τα αποκαλεί και η ίδια, φτιάχνοντας με την ομάδας της δέματα αγάπης και προσφοράς, που αποτελούνται πάντα από ζεστό σπιτικό φαγητό που παρασκευάζεται στο σπίτι της και συνοδεύεται από ψωμί, σαλάτα, βραστό αυγό, ένα σάντουιτς, φρούτα και ένα μπουκάλι γάλα ή εναλλακτικά γιαούρτι ή ριζόγαλο ενώ πολύ συχνά το δέμα συνοδεύει και ένα γλυκό κέρασμα. Παράλληλα, μαζί με το φαγητό μοιράζονται ρούχα, παπούτσια καθώς και κλινοσκεπάσματα και sleeping-bags.

Δείτε τη συνέντευξή της στην Politic

Πάνω απ’ όλα όμως, αυτό που χαρίζουν η Κυριακή και οι εθελοντές της σε όλους τους αναξιοπαθούντες είναι μία αγκαλιά, μία παρήγορη κουβέντα, ένα άγγιγμα στον ώμο γιατί η μεγαλύτερη δοκιμασία τους είναι η μάχη τους με τη μοναξιά. Σταδιακά, η Κυριακή κέρδισε την εμπιστοσύνη των αόρατων ανθρώπων. Δεν είναι λίγες οι φορές που γίνεται η προσωπική τους κομμώτρια, κουρεύοντας ‘’μαλλιά αγγέλων’’ όπως χαρακτηριστικά λέει η ίδια και ξυρίζοντας γεννιάδες που υποδηλώνουν μία σοφία που μόνο η ζωή στο περιθώριο μπορεί να χαρίσει.

Όλο αυτό το έργο, με όπλο τη καλή θέληση, την ανθρωπιά και τη συμπόνια η Κυριακή το ξεκίνησε πρώτα με την οικογένειά της. Σιγά σιγά άρχισαν να τη προσελκύουν εθελοντές που θαύμασαν το εργό αυτής της οικογένειας με αποτέλεσμα η οικογένεια της Εθελοντικές Διακονίας Αστέγων σήμερα να αριθμεί 60 εθελοντές.

Πως ξεκίνησε τη δράση της η Κυριακή Φράγκου

Η Κυριακή Φράγκου ξεκίνησε την αποστολή της αποκλειστικά με δικά της έξοδα και με τη βοήθεια κάποιων προσωπικών της φίλων. Με τον καιρό, οι άστεγοι της πόλης έμαθαν για το έργο της και τα σκαλιά στην Καμάρα πλημμύρισαν κόσμο. Με λίγους πόρους αλλά μεγάλη θέληση, έχοντας πάντα πίστη στον Θεό και αφοσίωση στο έργο της, η Κυριακή συνέχιζε και σταδιακά άνθρωποι της πόλης άρχισαν να χτυπούν τη πόρτα της εκφράζοντας τον θαυμασμό τους για ό,τι κάνει. Έτσι, είτε μεμονωμένα είτε με τα προϊόντα από τις επιχειρήσεις τους, επώνυμα ή ανώνυμα, άρχισαν να τη βοηθούν στο πολυσχιδές της έργο. Ενδεικτικά αναφέρονται , οι μεγάλες χορηγίες από τη Κεντρική Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης, την Ιχθυόσκαλα Νέας Μηχανιώνας, την ΖΑΝΑΕ, τη ΜΑΚΒΕΛ, τον Μπαρμπαστάθη κ.α.

Παράλληλα με το εθελοντικό της έργο που αφήνει ιστορία, η Κυριακή στον ελεύθερό της χρόνο γράφει. Αυτό το διάστημα ετοιμάζει το νέο της βιβλίο με τίτλο ‘’10+1’’ που θα αποτυπώνει δέκα ιστορίες αστέγων, όπως τις έζησε η ίδια, από τη πρώτη μέρα στο παγκάκι και στο πεζοδρόμιο, όταν ξεκίνησε τη δράση της. Το βιβλίο αυτό θα είναι αφιερωμένο στον ‘’Άγιο‘’ Μακαριστό Μητροπολίτη Νικηφόρο, Μητροπολίτη Κινσάσας Κονγκό. Τα κέρδη από τις πωλήσεις θα κατευθυνθούν στο Χριστιανικό Πανεπιστήμιο Θεολογίας και Πληροφορικής για τη κάλυψη διδάκτρων φοίτησης σπουδαστών. Τέλος, ετοιμάζονται και άλλα δύο παραμύθια της Κυριακής Φράγκου, μετά τα πρώτα δύο, το ‘’ Θέληση Παραμύθι’’ και το ‘’Άδετη ζωή’’.

Δείτε επίσης: «Το Κράτος θα μπορούσε να λύσει την αστεγία σε ένα απόγευμα» – Η «προστάτιδα» των αστέγων μιλά για την δική της Διακονία (video)

Loading