Κυριάκος Μητσοτάκης: Η καθολική απαγόρευση δεν λύνει το πρόβλημα του διαδικτυακού εθισμού στα ανήλικα παιδιά

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η καθολική απαγόρευση δεν λύνει το πρόβλημα του διαδικτυακού εθισμού στα ανήλικα παιδιά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Προστασία των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που όλοι αναγνωρίζουμε, αλλά μέχρι στιγμής αδυνατούσαμε να διαμορφώσουμε πολιτικές για την αντιμετώπισή του.

«Είναι η εικόνα των κολλημένων παιδιών σε ένα κινητό τα οποία χάνουν την επαφή με τον κόσμο, ανακαλύπτουμε στην πορεία ότι έχουν έντονα ψυχολογικά προβλήματα, κατάθλιψη, απομόνωση, διάσπαση προσοχής. Έχει να κάνει με τη σκοτεινή πλευρά της τεχνολογίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι είχε αναφερθεί στο θέμα αυτό και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της καθολικής απαγόρευσης, και τόνισε την ανάγκη οι γονείς να συζητήσουν το πρόβλημα με τα παιδιά τους. Ο ίδιος τόνισε ότι οι αλγόριθμοι είναι σχεδιασμένοι να μεγιστοποιούν τον χρόνο που περνάμε κοιτώντας την οθόνη.

«Γι’ αυτό απαιτείται παρέμβαση ειδικά για αυτές τις ηλικίες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος συζήτησε το ζήτημα με μαθήτρια της Β’ Λυκείου. Η μαθήτρια εξέφρασε ανησυχίες για την εξάρτησή της από το κινητό, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να διαβάσει περισσότερο από 1,5 ώρα χωρίς να ελέγξει τα social media, βιώνοντας ταυτόχρονα μια αίσθηση ενοχής.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι το kids wallet ελπίζεται να επεκταθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνοντας ότι υπάρχει δυνατότητα ελέγχου του χρόνου χρήσης του κινητού και του περιεχομένου που παρακολουθούμε. «Η πολύ μεγάλη πρόκληση της επόμενης ημέρας είναι πώς θα πιέσουμε τις πλατφόρμες να σχεδιάζουν τις εφαρμογές λαμβάνοντας υπόψη την παιδική και εφηβική χρήση», συνέχισε, αναφέροντας το Instagram ως παράδειγμα.

Στη συνέχεια, τόνισε τη σημασία της σωστής ενημέρωσης γονιών και εκπαιδευτικών, λέγοντας ότι πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο της αθλητικής δραστηριότητας και των πραγματικών επαφών. «Ο ψηφιακός κόσμος μπορεί να είναι χρήσιμος, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις πραγματικές εμπειρίες».

Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι αυτά τα ζητήματα αφορούν όλους και ότι αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα να διαδραματίσει έναν πιο ευρύ ρόλο.

Loading

Play