Λ. Δρόσου: Βρήκαμε ζώα με φόλα και κουταβάκια σε κάδο

“Αυτό που συνέβη ήταν απάνθρωπο”, δήλωσε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ωραιοκάστρου, Λία Δρόσου, μιλώντας για τα περιστατικά κακοποίησης ζώων που σημειώθηκαν στην περιοχή. Η κα. Δρόσου μίλησε στον αέρα της εκπομπής “Μεσημέρι μαζί”, μέσα από τη συχνότητα του Flash 99.4, σχετικά με την καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα αποτρόπαια περιστατικά βασανισμού και θανάτωσης ζώων.

Βρήκαμε ζώα που πέθαναν από φόλα και κουταβάκια κλεισμένα σε μια σακούλα σκουπιδιών μέσα σε κάδο

“Το πρωί του Σαββάτου στις 4 Ιανουαρίου γίναμε αποδέκτες καταγγελιών από το πάρκο του Βορρά στην περιοχή της γέφυρας Πενταλόφου, όπου βρέθηκαν με αφρούς στο στόμα τρία σκυλιά, μια γάτα, ένα ζωάκι ακόμα αγνοείται και ευτυχώς ένα σκυλάκι προλάβαμε και το σώσαμε. Από το αφρώδες υλικό που βρήκαμε και από τις καταγγελίες διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για φόλα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας βρήκαμε στην περιοχή του Μελισσοχωρίου τυλιγμένα τέσσερα νεογνά κουταβάκια, από τα οποία τα δύο δυστυχώς πέθαναν από ασφυξία. Τα άλλα δύο καταφέραμε να τα σώσουμε. Αναποδογυρίσαμε τον κάδο με ένα όχημα του δήμου, που βρισκόταν στην περιοχή τυχαία. Αυτή τη στιγμή τα κουταβάκια βρίσκονται στο σπίτι μιας εθελόντριας, που τα έχει περιθάλψει στο σπίτι της”.

Καταγγέλουμε αυτή την αποτρόπαια πράξη που δείχνει έλλειψη ενσυναίσθησης

Συνεχίζοντας, η κα. Δρόσου μίλησε και για την κινητοποίηση του δήμου, τονίζοντας πως η κακοποίηση και η θανάτωση ζώων συνιστούν ποινικά κολάσιμες πράξεις που τιμωρούνται με πρόστιμα και φυλάκιση. “Ως δήμος καταγγέλουμε αυτή την αποτρόπαια πράξη που δείχνει έλλειψη ενσυναίσθησης και αποφασίσαμε να δράσουμε άμεσα, ξεκινώντας καμπάνια και ενημέρωση. Η κακοποίηση και ο βασανισμός τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι και δύο έτη και με χρηματική ποινή για κάθε ζώο 30.000 ευρώ. Θεωρώ όμως ότι από τη στιγμή που γίνεται ένα περιστατικό η μόνη λύση για να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο της κακοποίησης, του βασανισμού και της θανάτωσης, είναι η δική μας άμεση παρέμβαση και η καταγγελία στις αρμόδιες αρχές”.

Το βασικότερο πρόβλημα ξεκινάει από την παιδεία

Η κα. Δρόσου μάλιστα ζήτησε από τους πολίτες να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές για οποιοδήποτε περιστατικό κακοποίησης ζώων γνωρίζουν. “Ξεκινήσαμε πολύ άμεσα, από τη Δευτέρα ήδη την καμπάνια μας για ενημέρωση του Δήμου Ωραιοκάστρου. Ξεκινήσαμε με αφίσες και φυλλάδια για την ενημέρωση για τα αδέσποτα. Θα γίνει και μια εκδήλωση. Εκλιπαρώ τους πολίτες να τηλεφωνούν καθημερινά στο 2313304084, είτε για να καταγγείλουν κάποιο περιστατικό που έχει υποπέσει στην αντίληψή τους, είτε αν έχουν δεσποζόμενα ζώα αλλά δυσκολεύονται να τα φροντίσουν και να τα συντηρήσουν. Θέλουμε να κάνουμε ενημερωτικές συζητήσεις και με τα παιδιά στα σχολεία, γιατί θεωρώ ότι το βασικότερο πρόβλημα ξεκινάει από την παιδεία”.

Αναλυτικά όσα είπε η κα. Δρόσου εδώ: