Μπροστά σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, με γεωοικονομικές εντάσεις, όπως οι εμπορικοί δασμοί και η άνοδος του προστατευτισμού που εντείνουν την αβεβαιότητα στο παγκόσμιο εμπόριο, τα λιμάνια καλούνται να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους, επενδύοντας στη διαφοροποίηση, τη βιώσιμη διαχείριση και την καινοτομία ως βασικοί κόμβοι του εμπορίου. Στη διάρκεια του συνεδρίου LOGI.C, για τα logistics και τις εμπορευματικές μεταφορές, ο διευθυντής Ψηφιακής Μεταρρύθμισης και Υποδομών Πληροφορικής του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. αναφέρθηκε στην κρίσιμη σημασία των λιμάνια στην Ευρώπη, καθώς διαχειρίζονται περίπου το 80% – 85% των εμπορευματικών ροών και στηρίζουν πάνω από 4,2 εκατομμύρια εργαζόμενους.
«Αντιμετωπίζοντας αυτές τις προκλήσεις, πρέπει να εστιάσουμε στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αλυσίδων εφοδιασμού, την προώθηση της βιωσιμότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των λιμένων. Η στρατηγική αυτή είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της θέσης της χώρας μας ως μια μεγάλη οικονομική δύναμη, τόσο στο εσωτερικό, στην εσωτερική αγορά, όσο και στην ευρύτερη περιοχή, στην Κεντρική και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.»
Με τη στρατηγική αυτή, το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών της Ε.Ε. διασφαλίζει την ανάπτυξη υποδομών έτοιμων να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του μέλλοντος, προωθώντας ένα πιο βιώσιμο και ανταγωνιστικό μεταφορικό σύστημα. Ο κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι σε ένα τέτοιο δίκτυο, ένα λιμάνι δεν μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο από μόνο του, προσθέτοντας τη σημασία της συνεχούς σύνδεσης με το δίκτυο των δρόμων και των σιδηροδρόμων.
Αναφέρθηκε επίσης ότι τα λιμάνια του μέλλοντος «δεν θα είναι μόνο κέντρα εμπορίου, αλλά και πρότυπα βιωσιμότητας και καινοτομίας, διαμορφώνοντας την πορεία της εφοδιαστικής αλυσίδας και της μετακίνησης των εμπορευμάτων». Η τεχνολογία, με την υιοθέτηση προηγμένων λύσεων όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και την Τεχνητή Νοημοσύνη, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Από την άλλη πλευρά, οι προκλήσεις της ψηφιοποίησης περιλαμβάνουν τη διαχείριση της πολυπλοκότητας των λειτουργιών και τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των φορέων. Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι η εκμάθηση και η χρήση νέων τεχνολογιών είναι σημαντικά ζητήματα, καθώς και η αντίσταση σε αλλαγές από τους ανθρώπους που μπορεί να μην επιθυμούν να τροποποιήσουν τον τρόπο εργασίας τους.
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός απαιτεί στοχευμένη στρατηγική προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες του οργανισμού», σημείωσε. Η αξιοπιστία και η απόδοση των λιμανιών είναι καθοριστικοί παράγοντες για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, με τα λιμάνια να μετασχηματίζονται σε έξυπνους και πράσινους κόμβους, ενισχύοντας τη σύνδεσή τους με το περιβάλλον.
«Ποιο το νόημα το 2025 να μιλάμε για την εξέλιξη του λιμανιού της Πάτρας ή του Βόλου, όταν δεν θα υπάρχει καμία διασυνδεσιμότητα πληροφορίας;» αναρωτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, Παναγιώτης Αναστασόπουλος.
«Οι τεχνολογικές λύσεις προκύπτουν, αλλά το ζήτημα είναι πόσα λεφτά θα πληρώσουμε για να το κάνουμε αυτό σε όλα τα λιμάνια» σημείωσε ο κ. Αναστασόπουλος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αξιοποίησης των δεδομένων με θεσμικές δικλείδες ασφαλείας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ