Μ. Σχοινάς: Η Ευρώπη της Υγείας είναι πιο απαραίτητη από ποτέ
EUROKINISSI

Μ. Σχοινάς: Η Ευρώπη της Υγείας είναι πιο απαραίτητη από ποτέ

Αναφερόμενος στο αγώνα κατά της πανδημίας σημείωσε ότι η εξέλιξη και oı μεταλλάξεις του ιού είναι απρόβλεπτες

Μετά την πανδημία και μέσα στον πόλεμο, η Ευρώπη της Υγείας είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, ήταν το μήνυμα του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, κατά την ομιλία με τίτλο “Προς μία Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας” που έκανε μέσω διαδικτύου στην τελετή έναρξης του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

«Τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία όσο και η πανδημία μας αποδεικνύουν την αναγκαιότητα να έχουμε περισσότερο συντονισμό ως Ευρώπη και ευρύτερα» σημείωσε ο κ. Σχοινάς. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανάφερε ότι η Ευρώπη προσφέρει ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, υποστηρίζει την περίθαλψη και την παροχή ιατρικής φροντίδας στα σύνορα, ενώ με ένα συγκροτημένο πλαίσιο υποστήριξης έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο μεταφοράς ασθενών σε νοσοκομεία της ΕΕ.

Αναφερόμενος στο αγώνα κατά της πανδημίας σημείωσε ότι η εξέλιξη και oı μεταλλάξεις του ιού είναι απρόβλεπτες και πρόσθεσε: «Παραμένουμε σε ετοιμότητα και εγρήγορση. Χτίζουμε την ανθεκτικότητα μας στη νηνεμία, για να είμαστε έτοιμοι στην καταιγίδα. Καθοριστικός παράγοντας σε αυτό είναι ασφαλώς ο εμβολιασμός. Και δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να δηλώνουμε ότι ο εμβολιασμός σώζει ζωές».

Ο κ. Σχοινάς χαρακτήρισε ως ένα μικρό θαύμα τη διαχείριση της πανδημίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνοντας ότι καθώς η ΕΕ διαχειρίστηκε το μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού στην ιστορία της ανθρωπότητας και έδωσε το δικαίωμα ισότιμης και απόλυτα συγχρονισμένης πρόσβασης στον εμβολιασμό σε όλους τους Ευρωπαίους ανεξάρτητα από την κοινωνική, την οικονομική ή τη γεωγραφική τους κατανομή στην ήπειρο.

«Ταυτόχρονα ενεργοποιήσαμε το Πιστοποιητικό Κινητικότητας, που έγινε μια νέα παγκόσμια νόρμα αναφοράς σε παραπάνω από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο και χτίσαμε το Ταμείο Ανάκαμψης που με 800 δισεκατομμύρια ευρώ σε κοινό δανεισμό μπόρεσε να ξαναφέρει την οικονομία και την κοινωνία μας σε τροχιά ανάπτυξης και ανάκαμψης. Δίπλα σε αυτή τη διαχείριση της πανδημίας προβάλει η ανάγκη να χτίσουμε ένα νέο σύστημα υγείας, μια Ευρωπαϊκή Ενωση Υγείας που θα μας δώσει ακριβώς την αίσθηση ασφάλειας και ανθεκτικότητας που πολύ συχνά διαπιστώσαμε ότι δεν είχαμε στην αρχή της πανδημίας. Τότε που ανακαλύψαμε ότι στην Ευρώπη δεν φτιάχνουμε πια μάσκες ή αναπνευστήρες, όταν διαπιστώσαμε ότι οι πρώτες ύλες της φαρμακευτικής βιομηχανίας δεν παράγονται στην Ευρώπη. Όλα αυτά μπορέσαμε και ξεπεράσαμε μέσα από τη συνολική μας διαχείριση του κακού» επισήμανε ο κ. Σχοινάς. Παράλληλα σημείωσε ότι αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας είναι η ενδυνάμωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

«Διαχειριζόμαστε με προτάσεις την ενδυνάμωση του ρόλου αυτών των δύο κοινοτικών οργανισμών, γιατί δεν θέλουμε να μας λένε τι πήγε στραβά αλλά θέλουμε να δρουν προληπτικά, έτσι ώστε να μπορούν να μας βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση και διαχείριση των απειλών τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Και δίπλα σε αυτά δημιουργήσαμε και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης, έτσι ώστε με αυτή την νέα αρχή να μπορούμε να ξέρουμε το γρηγορότερο δυνατό τι είδους υγειονομική αντιμετώπιση απαιτείται για μια συγκεκριμένη απειλή. Αυτή η εμβληματική πολιτική της ενδυνάμωσης των ευρωπαϊκών οργανισμών υγείας είναι κάτι το οποίο η Ευρώπη χρειαζόταν, χρειάζεται και θα συνεχίσει να χρειάζεται και θα πρέπει να προσαρμόζεται στις συνθήκες μιας ολοένα και περισσότερο μεταβαλλόμενης κατάστασης. Πολύ συχνά τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν την εντύπωση ότι δεν χρειάζονται αυτές οι ευρωπαϊκές δομές, τώρα όμως ξέρουμε ότι χωρίς αυτές τις δομές δεν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε συνολικά τα προβλήματα» πρόσθεσε ο κ. Σχοινάς. Και τέλος αναφέρθηκε στην ίδρυση του EU4Health, το οποίο είναι το πρώτο διαρθρωτικό ταμείο στον τομέα της δημόσιας υγείας και το οποίο έχει “προίκα” ποσού που ξεπερνάει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για τις διασυνοριακές συνεργασίες στον τομέα της υγείας.

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε σε πέντε βασικές πρωτοβουλίες της ΕΕ που βρίσκονται σε εξέλιξη και στοιχειοθετούν την τρέχουσα στρατηγική της. Οι πρωτοβουλίες αυτές αφορούν:

*Την προώθηση φαρμάκων σε χαμηλό κόστος για όλους και τη διασφάλιση ότι η Ευρωπαϊκή βιομηχανία παραμένει καινοτόμα και πρωταγωνιστεί παγκοσμίως.

*Ιατροτεχνολογικά προϊόντα και ιατρικό εξοπλισμό άμεσου ενδιαφέροντος. Η ΕΕ είναι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας ώστε ο εξοπλισμός και οι τεχνολογίες που είναι αναγκαίες σε καθημερινή βάση να είναι εγγυημένες πληρώντας ασφαλώς όλες τις προϋποθέσεις και τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά.

*Τον διαρκή αγώνα κατά του καρκίνου, στο πλαίσιο του οποίυ έχει εγκριθεί σύσταση για την προώθηση των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, ενώ έχουν ληφθεί και πρωτοβουλίες για την αισθητική και χειρουργική αποκατάσταση.

*Την ψηφιοποίηση και η δημιουργία Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων για την Υγεία με στόχο την αναβάθμιση της συνδεσιμότητας μεταξύ των υπηρεσιών υγείας.

*Την εξασφάλιση μακροπρόθεσμης καλύτερης, προσβάσιμης, υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους φροντίδας υγείας. Στο πλαίσιο αυτό στις 7 Σεπτεμβρίου, εγκρίθηκε η νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Φροντίδα σε αυτά τα πρότυπα.

«Κεντρική στρατηγική μας σε αυτό, είναι η ανακήρυξη του 2023 ως Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων. Οι δεξιότητες επιτρέπουν στους πολίτες να εξελιχτούν και να ανθίσουν. Τους βοηθούν να ξεπεράσουν κρίσεις, να προσαρμοστούν στις μεγάλες αλλαγές και να ξεπεράσουν προβλήματα. Είναι η απάντηση στο ερώτημα προχωράμε μπροστά ή μένουμε στάσιμοι; Προσαρμοζόμαστε ή μας ξεπερνούν οι εξελίξεις; Και ο κλάδος της υγείας έχει άμεση σχέση με αυτό. Η δυνατότητα των εθνικών συστημάτων να προσφέρουν σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες προϋποθέτει προσωπικό με τις απαιτούμενες δεξιότητες. Υπάρχει μια διάχυτη ανάγκη για χέρια,για εργαζόμενους, για επαγγελματίες στην υγεία με αναβαθμισμένες δεξιότητες, με εξειδίκευση στις νέες συνθήκες της εποχής. Η καινοτομία, η ψηφιοποίηση αλλάζουν ραγδαία και γρήγορα τον κλάδο, η βελτίωση και η εξέλιξη του προϋποθέτει συγχρονισμό και του ανθρώπινου δυναμικού με τα νέα δεδομένα. Το 2023, θα καταθέσουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες σε όλη την Ένωση ώστε να υποστηρίξουμε δυναμικά την ανάπτυξη και αναβάθμιση των δεξιοτήτων και να διασφαλίσουμε ότι η κατάρτιση φτάνει παντού, σε κάθε περιοχή, κλάδο ή κοινωνική κατηγορία. Τέλος, δεν θα μπορούσα να παραλείψω μια πολύ βασική μας προτεραιότητα για το επόμενο έτος. Την ψυχική υγεία. Ένα πραγματικά πολύπλοκο πεδίο, που πήρε νέα διάσταση με την έξαρση της πανδημίας. Η πρόθεση μας είναι να φέρουμε σύντομα μια νέα πρόταση που συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα επικαιροποιημένα και δίνει επιπλέον δυνατότητες στα σύγχρονα πρότυπα ώστε να έχουμε μια συνεκτική ποιότητα ζωής των ανθρώπων, για την κοινωνία αλλά και για την λειτουργία της οικονομίας μας. Όλα συνδέονται και δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Η ψυχική υγεία μας αφορά όλους, πρέπει να την αντιμετωπίσουμε στο προσκήνιο και όχι κρύβοντας την κάτω από το τραπέζι» πρόσθεσε ο κ. Σχοινάς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Μ. Σχοινάς: Η εποχή της ασφάλειας και της αθωότητας της Ευρώπης σε θέματα ασφάλειας έχει τελειώσει

Loading