Της Μίνας Αφεντούλη
Η ιστορία των εμβληματικού ξενοδοχείου Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης, που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στον ταξιδιώτη το 1972 και συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας ακόμη και σήμερα, περιγράφονται και παρουσιάζονται στο βιβλίο – λεύκωμα που εξέδωσε η διοίκηση του ξενοδοχείου για τους επισκέπτες του.
Η πολυτελής έκδοση με σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό περιγράφει την εξέλιξη του ξενοδοχείου στο χρόνο σε παράλληλη πορεία με την ιστορία και την εξέλιξη της πόλης καθώς και του τουριστικού της προϊόντος.
Ήταν αρχές του 1957 όταν ο επιχειρηματίας, Ιωάννης Αλεξίου, δέχθηκε πρόταση από το ελληνικό Κράτος, ώστε το ξενοδοχείο που ετοιμαζόταν να χτίσει στον ανατολικό τομέα της πόλης, να χωροθετηθεί στη Νέα Παραλία. Η θέση του ξενοδοχείου, που ουσιαστικά ήταν η θέση ενός τοπόσημου, επιλέχθηκε από τον ίδιο τον έλληνα πρωθυπουργό και το ταξίδι του μεγάλου και φημισμένου ξενοδοχείου ξεκίνησε.
Ήταν η εποχή που η χώρα έμπαινε σε μία νέα φάση ανάπτυξης και η Θεσσαλονίκη ανοικοδομούνταν πυρετωδώς. Το σχεδιασμό της ξενοδοχειακής μονάδας με την ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα και το βουνό της πόλης, το Χορτιάτη, ανέλαβε το Γραφείο Δοξιάδη.
Η θεμελίωση έγινε το 1961 και η κατασκευή διήρκησε μία ολόκληρη δεκαετία για να ξεκινήσει τη λειτουργία του στις 26 Ιουλίου 1972.
Η έκδοση του βιβλίου «Το παρελθόν και το μέλλον»
Από τότε πέρασαν από τους διαδρόμους του μερικές από τις πιο σπουδαίες προσωπικότητες του κόσμου.
«Στο βιβλίο αναφέρονται τα ονόματα των 100 πιο διάσημων ανθρώπων, όμως είναι πολύ περισσότερες οι γνωστές προσωπικότητες που διέμειναν στο ξενοδοχείο» επεσήμανε κατά τη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου ο Τραϊανός Χατζηδημητρίου, γενικός διευθυντής της εφημερίδας «Έθνος», ο οποίος είχε τη γενική επιμέλεια του βιβλίου. Ο ίδιος περιέγραψε τη διαδικασία για τη συλλογή πολύ σπάνιων φωτογραφιών και μαρτυριών, που συνδέουν το ξενοδοχείο με τη ζωή και την εξέλιξη της πόλης».
Για ξενοδοχείο «με αμφίδρομη σχέση με την πόλη» έκανε λόγο από τη μεριά του ο γενικός διευθυντής του Makedonia Palace Αλκιδιάδης Σωτηρίου. Υποστηρίζοντας τη μεγάλη σημασία της λειτουργίας του ξενοδοχείου, ο κ Σωτηρίου επεσήμανε τον πολύ μεγάλο αριθμό κόσμου που περίμενε σχηματίζοντας ουρές, την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου μετά την ανακαίνιση του από τον τότε ιδιοκτήτη του Όμιλο Δασκαλαντωνάκη το 1995. Επέμεινε στη σημασία στη λεπτομέρεια των παρεχόμενων υπηρεσιών, που δίνουν διαχρονικά οι διοικήσεις του ξενοδοχείου. Άλλωστε όπως υπενθύμισε ο ίδιος το Makedonia Palace πέρασε επιτυχώς πρόσφατα από ένα «τεστ ασφάλειας» όταν φιλοξένησε τον Ισραηλινό Πρόεδρο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Πολλές από τις ιστορίες των ξεχωριστών επισκεπτών του, των εκπροσώπων του πολιτισμού – καλεσμένων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου αλλά και ξεχωριστών πολιτικών προσώπων, όπως του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή φιλοξενούνται στις σελίδες του ιστορικού βιβλίου.
Άλλωστε, όπως τόνισε η εκδότρια της Cozy Publications Εύη Παπαδοπούλου «το βιβλίο είναι ένα ταξίδι που ξεκινάει από πολύ μακριά, περιλαμβάνοντας τα γεγονότα της πόλης τόσο από το χθες όσο και από το σήμερα ώστε τελικά να συνεχίσει να συνδέει το ξενοδοχείο με το μέλλον της πόλης».
Για ξενοδοχείο – ορόσημο της Θεσσαλονίκης έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων Σπύρος Πέγκας. Όπως επεσήμανε το ξενοδοχείο εκφράζει απόλυτα τη δυναμική της πόλης, μιας «πόλης για ταξιδιώτες». Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Θεσσαλονίκη αξιοποιεί το 15-20% των δυνατοτήτων της στον τουριστικό τομέα και ότι αυτό το ποσοστό αλλάζει προς το καλύτερο. «Τα καλύτερα είναι μπροστά» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέγκας. Χαρακτήρισε το Makedonia Palace ως ναυαρχίδα των ξενοδοχείων της περιοχής, επισημαίνοντας ότι η πρόσφατη ανακαίνιση του, ανέβασε τον πήχη των παρεχόμενων ξενοδοχειακών υπηρεσιών. Ανέφερε τα σχέδια της σημερινής διοίκησης του ξενοδοχείου για την κατασκευή μαρίνας και aquarium.